Vedlejší produkty zpracování brambor - Potato By-products

(Solanum tuberosum)

Zařazení

  • Vedlejší produkty

Popis, charakteristika

  • Zpracování brambor pro potravinářské účely a pro výrobu škrobu, alkoholu, glukózy a dextrinu neustále roste a přináší velké množství vedlejších produktů

Syrové vedlejší produkty

  • Bramborové slupky
  • Kal z brambor/bramborové pyré
  • Bramborová dřeň po odstranění škrobu

Vařené vedlejší produkty

  • Bramborové slupky odstraněné v páře
  • Vyřazené hranolky a lupínky, bramborové placky, těsta - pozor na vysoký obsah tuku a kořenících solí
  • Sušená bramborová moučka

Bramborový kal

  • Má nízký obsah sušiny, ze které je většina škrob. Ten je však nestabilním produktem, může rychle kvasit a dochází ke vzniku prostředí vhodného pro bakterie a plísně, acidifikaci a uvolňování oxidu uhličitého

Bramborový škrob

  • Pro přežvýkavce je cenným zdrojem energie s pomalým uvolňováním, ale využívá se jen zřídka

Bramborové slupky

  • Je výsledkem procesu loupání, ke kterému dochází při výrobě chipsů, hranolků a dehydrataci brambor
  • Výrobek má vzhled kaše a skladuje se v zásobníkovém sile, kde tvoří pevný gel
  • Užívá se k utěsnění sil s cukrovou řepou, kukuřičnou siláží atd.

Krmivo z bramborového pyré

  • Doporučuje se zejména pro přežvýkavce i prasata

Možná rizika, antinutriční látky

Zelená bramborová smrt

  • Hlavní bramborové glykoalkaloidy (solanin a chakonin) způsobují u přežvýkavců tzv. smrt zelenými bramborami
  • Mezi příznaky patří třes, vrávorání, křeče, slabost, průjem a náhlá smrt
  • Vedlejším produktem brambor s největším rizikem zvýšeného obsahu glykoalkaloidů je slupka brambor v důsledku zazelenání, spálení sluncem, zranění či poranění

Cysticerkóza

  • Od 80. let 20. století existuje podezření, že se na problému cysticerkózy ("spalničky hovězího masa") podílí zkrmování bramborových produktů
  • Původcem cysticerkózy jsou vajíčka lidské tasemnice Taenia saginata
  • Někteří zpracovatelé brambor a výkrmny pasterizují vedlejší produkty z brambor, aby zajistili hygienu a zničili vajíčka tasemnice (zejména v tichomořských státech USA)

Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat

Přežvýkavci

  • Bylo zjištěno, že zdánlivá stravitelnost vedlejších produktů z brambor je přibližně 78 %
  • Škrob z tepelně neupravených brambor se v bachoru rozkládá pomaleji než u ječmene nebo pšenice (pravděpodobně proto, že škrobová granula jsou větší a obsahují vyšší podíl amylopektinu)
  • Pomalá metabolizace v bachoru by měla vést k vyváženějšímu pH a lepšímu využití živin bachorovými mikroorganismy a lepšímu využití škrobu zvířetem
  • Obsah lipidů v bramborách je nízký, což je dobré pro bachorový mikrobiom, který netoleruje koncentrace tuku ve stravě vyšší než 3-5 % sušiny

-Rostoucí voli

  • Vedlejší produkty z brambor se využívají jako vysoce kvalitní krmivo v hovězích výkrmech
  • Zvýšení příjmu vedlejších produktů z brambor nad 20 % sušiny má za následek pokles příjmu sušiny
  • Přizpůsobení bramborové stravě vyžaduje přibližně 6 týdnů, což může přispět ke snížení příjmu sušiny v rané fázi krmení
  • Vedlejší produkty z brambor by mohly nahradit konvenční energetické koncentráty - částečně nebo zcela a to bez negativních účinků na užitkovost zvířat

-Dojnice

  • Bramborové vedlejší produkty se využívají i v krmivech pro dojnice - ve vlhké i suché podobě (bramborová moučka, sušená dužina)
  • Suchá forma je chuťovou alternativou mleté kukuřice nebo drcené pšenice
  • Může mít pozitivní vliv na obsah mléčného tuku, jejím největším přínosem je však vysoký obsah dusíku rozložitelného v bachoru
  • Častěji bývají dojnice krmeny vlhkými vedlejšími produkty kvůli finanční náročnosti sušení

-Rostoucí jehňata

  • Vedlejší produkty z brambor mohou být použity jako zdroj energie místo kukuřičných zrn u rostoucích jehňat bez jakéhokoliv nepříznivého účinku
  • Nežádoucí účinky byly zaznamenány nad 25 % sušiny KD.

Prasata

  • Nutnost tepelné úpravy
  • Levný a energeticky hutný materiál pro výživu prasat.
  • Mohou částečně nahradit obiloviny ve stravě prasat

-Rostoucí prasata

  • Mohou být bezpečně krmeny bramborovými slupkami až 25-30 % sušiny KD
  • Plátky brambor jsou cennou náhradou ječmene a kukuřičných zrn u rostoucích prasat
  • Bramborové vločky jsou vařené výrobky s nízkým obsahem bílkovin i vlákniny, ale vysokým obsahem škrobu. U prasat mají dobrou stravitelnost a jejich ME je vyšší než u kukuřice. Mohou nahradit až 60 % obilovin v jídelníčku prasat během výkrmu
  • Peletování významně zvyšuje stravitelnost energie, organické hmoty a sušiny

Drůbež

  • Vedlejší produkty z brambor mohou být použity při krmení drůbeže za předpokladu, že složení krmiva je přizpůsobeno jejich chemickému složení
  • Nevařený bramborový škrob kuřata příliš dobře netráví
  • Bramborové slupky ze syrových brambor byly u rostoucích brojlerů zastoupeny v 15 % KD bez zhoršení růstu nebo přeměně krmiva.
  • Vařené bramborové lupínky tvořící 20 % KD nezpůsobovaly žádné nepříznivé účinky

Králíci

  • Obecně nahrazují obiloviny ve stravě, jen je třeba dbát na vyváženost KD
  • Mohou zcela nahradit žlutou kukuřice bez změny užitkovosti nebo stravitelnosti
  • Jejich výživovou hodnotu lze ještě zlepšit fermentací
  • Bramborovou dužiny lze použít při krmení králíků bez zvláštního omezení kromě výživové bilance - má nízký obsah bílkovin, vysoký obsah stravitelné vlákniny a asi 15 % pektinu
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky