Vedlejší produkty zpracování brambor - Potato By-products
(Solanum tuberosum)
Zařazení
- Vedlejší produkty
Popis, charakteristika
- Zpracování brambor pro potravinářské účely a pro výrobu škrobu, alkoholu, glukózy a dextrinu neustále roste a přináší velké množství vedlejších produktů
Syrové vedlejší produkty
- Bramborové slupky
- Kal z brambor/bramborové pyré
- Bramborová dřeň po odstranění škrobu
Vařené vedlejší produkty
- Bramborové slupky odstraněné v páře
- Vyřazené hranolky a lupínky, bramborové placky, těsta - pozor na vysoký obsah tuku a kořenících solí
- Sušená bramborová moučka
Bramborový kal
- Má nízký obsah sušiny, ze které je většina škrob. Ten je však nestabilním produktem, může rychle kvasit a dochází ke vzniku prostředí vhodného pro bakterie a plísně, acidifikaci a uvolňování oxidu uhličitého
Bramborový škrob
- Pro přežvýkavce je cenným zdrojem energie s pomalým uvolňováním, ale využívá se jen zřídka
Bramborové slupky
- Je výsledkem procesu loupání, ke kterému dochází při výrobě chipsů, hranolků a dehydrataci brambor
- Výrobek má vzhled kaše a skladuje se v zásobníkovém sile, kde tvoří pevný gel
- Užívá se k utěsnění sil s cukrovou řepou, kukuřičnou siláží atd.
Krmivo z bramborového pyré
- Doporučuje se zejména pro přežvýkavce i prasata
Možná rizika, antinutriční látky
Zelená bramborová smrt
- Hlavní bramborové glykoalkaloidy (solanin a chakonin) způsobují u přežvýkavců tzv. smrt zelenými bramborami
- Mezi příznaky patří třes, vrávorání, křeče, slabost, průjem a náhlá smrt
- Vedlejším produktem brambor s největším rizikem zvýšeného obsahu glykoalkaloidů je slupka brambor v důsledku zazelenání, spálení sluncem, zranění či poranění
Cysticerkóza
- Od 80. let 20. století existuje podezření, že se na problému cysticerkózy ("spalničky hovězího masa") podílí zkrmování bramborových produktů
- Původcem cysticerkózy jsou vajíčka lidské tasemnice Taenia saginata
- Někteří zpracovatelé brambor a výkrmny pasterizují vedlejší produkty z brambor, aby zajistili hygienu a zničili vajíčka tasemnice (zejména v tichomořských státech USA)
Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat
Přežvýkavci
- Bylo zjištěno, že zdánlivá stravitelnost vedlejších produktů z brambor je přibližně 78 %
- Škrob z tepelně neupravených brambor se v bachoru rozkládá pomaleji než u ječmene nebo pšenice (pravděpodobně proto, že škrobová granula jsou větší a obsahují vyšší podíl amylopektinu)
- Pomalá metabolizace v bachoru by měla vést k vyváženějšímu pH a lepšímu využití živin bachorovými mikroorganismy a lepšímu využití škrobu zvířetem
- Obsah lipidů v bramborách je nízký, což je dobré pro bachorový mikrobiom, který netoleruje koncentrace tuku ve stravě vyšší než 3-5 % sušiny
-Rostoucí voli
- Vedlejší produkty z brambor se využívají jako vysoce kvalitní krmivo v hovězích výkrmech
- Zvýšení příjmu vedlejších produktů z brambor nad 20 % sušiny má za následek pokles příjmu sušiny
- Přizpůsobení bramborové stravě vyžaduje přibližně 6 týdnů, což může přispět ke snížení příjmu sušiny v rané fázi krmení
- Vedlejší produkty z brambor by mohly nahradit konvenční energetické koncentráty - částečně nebo zcela a to bez negativních účinků na užitkovost zvířat
-Dojnice
- Bramborové vedlejší produkty se využívají i v krmivech pro dojnice - ve vlhké i suché podobě (bramborová moučka, sušená dužina)
- Suchá forma je chuťovou alternativou mleté kukuřice nebo drcené pšenice
- Může mít pozitivní vliv na obsah mléčného tuku, jejím největším přínosem je však vysoký obsah dusíku rozložitelného v bachoru
- Častěji bývají dojnice krmeny vlhkými vedlejšími produkty kvůli finanční náročnosti sušení
-Rostoucí jehňata
- Vedlejší produkty z brambor mohou být použity jako zdroj energie místo kukuřičných zrn u rostoucích jehňat bez jakéhokoliv nepříznivého účinku
- Nežádoucí účinky byly zaznamenány nad 25 % sušiny KD.
Prasata
- Nutnost tepelné úpravy
- Levný a energeticky hutný materiál pro výživu prasat.
- Mohou částečně nahradit obiloviny ve stravě prasat
-Rostoucí prasata
- Mohou být bezpečně krmeny bramborovými slupkami až 25-30 % sušiny KD
- Plátky brambor jsou cennou náhradou ječmene a kukuřičných zrn u rostoucích prasat
- Bramborové vločky jsou vařené výrobky s nízkým obsahem bílkovin i vlákniny, ale vysokým obsahem škrobu. U prasat mají dobrou stravitelnost a jejich ME je vyšší než u kukuřice. Mohou nahradit až 60 % obilovin v jídelníčku prasat během výkrmu
- Peletování významně zvyšuje stravitelnost energie, organické hmoty a sušiny
Drůbež
- Vedlejší produkty z brambor mohou být použity při krmení drůbeže za předpokladu, že složení krmiva je přizpůsobeno jejich chemickému složení
- Nevařený bramborový škrob kuřata příliš dobře netráví
- Bramborové slupky ze syrových brambor byly u rostoucích brojlerů zastoupeny v 15 % KD bez zhoršení růstu nebo přeměně krmiva.
- Vařené bramborové lupínky tvořící 20 % KD nezpůsobovaly žádné nepříznivé účinky
Králíci
- Obecně nahrazují obiloviny ve stravě, jen je třeba dbát na vyváženost KD
- Mohou zcela nahradit žlutou kukuřice bez změny užitkovosti nebo stravitelnosti
- Jejich výživovou hodnotu lze ještě zlepšit fermentací
- Bramborovou dužiny lze použít při krmení králíků bez zvláštního omezení kromě výživové bilance - má nízký obsah bílkovin, vysoký obsah stravitelné vlákniny a asi 15 % pektinu