Brambory - Potato

(Solanum tuberosum)

Zařazení

  • Sacharidové krmivo
  • Okopaniny

Popis, charakteristika

  • Patří mezi čtyři nejvýznamnější plodiny na světě - spolu s kukuřicí, pšenicí a rýží
  • Nevýhodou brambor je, že jde o vlhký, objemný, rychle se kazící materiál, který vyžaduje vysoké náklady na dopravní a skladovací zařízení
  • Syrové mohou být zkrmovány dobytku a ovcím. Nejčastěji se však vaří pro prasata.
  • Jako krmivo se většinou využívají vyřazené brambory pro zkrmování přežvýkavcům ve formě čerstvých nebo omytých celých hlíz nebo jako nasekaný materiál. Brambory lze silážovat se senem, kukuřicí nebo slámou, které zvyšují trvanlivost a snižují riziko dušení.
  • Při zpracování brambor vznikají vedlejší produkty, které lze také zkrmovat hospodářským zvířatům.

Siláž

  • Silážováním se brambory mohou uchovat až po dobu jednoho roku
  • Brambory by měly být prvně omyty, neboť kontaminace půdními bakteriemi rodu Clostridium může mít za následek špatnou fermentaci
  • Brambory lze krájet, míchat se senem, slámou, třtinovými stonky nebo lze přidat drcené kukuřičné řízky, aby se omezily ztráty šťáv bohatých na bílkoviny a podpořilo se mléčné kvašení
  • Při používání suchých krmiv lze do siláže zařadit až 67 % brambor

Nutriční vlastnosti

  • Přebytečné a vyřazené brambory, syrové nebo po uvaření (voda by se měla zlikvidovat), jsou vhodné pro většinu tříd hospodářských zvířat
  • Brambory jsou důležitým zdrojem škrobu, ale v malém množství obsahují i kvalitní bílkoviny
  • Brambory jsou vynikajícím zdrojem lysinu, ale nízký obsah AMK obsahujících síru omezuje jejich nutriční hodnotu
  • Obsahují také velké množství vitamínu C (zejména vařené ve slupce), vitamínu B6 a B1­, folátu, draslíku, vápníku a hořčíku, železa i zinku

Možná rizika, antinutriční látky

  • Zmrzlé, špinavé, shnilé nebo zkažené brambory by neměly být zkrmovány
  • Syrové brambory mají hořkou chuť. Neměly by tedy být zkrmovány spolu s krmivy, která mají tendenci dráždit trávicí systém

Riziko dušení

  • Příznaky dušení je silné slinění s nataženou hlavou a krkem
  • Nebezpečí lze snížit sekáním, krájením či drcením brambor před zkrmováním a nezkrmovat zmrzlé brambory, které zvířata nemohou rozmělnit a pokusí se je spolknout celé

Glykoalkaloidy (solanin, chakonin)

  • Tyto látky přispívají k chuti brambor, ale při koncentracích vyšší než 20mg/100g čerstvých hlíz se stávají toxickými
  • Koncentrace v klíčcích brambor a zelených slupkách, které byly vystaveny světlu, se zvyšuje
  • Výhonky by neměly být odstraněny a zelené brambory by neměly být zkrmovány
  • Jsou hlášené otravy zvířat krmených slupkami nebo klíčky ze starých brambor, které zůstaly na slunci
  • Mezi klinické příznaky otravy patří "zírající pohled", rozšířené zornice, třes, vrávorání, slabost, průjem, křeče, náhlá smrt

Pesticidy

  • Je důležité hlídat maximální limity reziduí, poté je riziko otravy nízké

Cysticerkóza

  • Od 80. let 20. století existuje podezření, že se na problému cysticerkózy ("spalničky hovězího masa") podílí zkrmování bramborových produktů
  • Původcem cysticerkózy jsou vajíčka lidské tasemnice Taenia saginata
  • Někteří zpracovatelé brambor a výkrmny pasterizují vedlejší produkty z brambor, aby zajistili hygienu a zničili vajíčka tasemnice (zejména v tichomořských státech USA)

Bypass škrob

  • Zkrmování velkého množství brambor povede k tomu, že část škrobu "obejde" bachor a dostane se do střeva, kde může způsobit zažívací potíže
  • U monogastrických zvířat má část bramborového škrobu obdobnou funkci jako vláknina, zlepšuje glukózovou toleranci a citlivost na inzulin, snižuje cholesterol a TAG v plazmě. Pravděpodobně také zvyšuje sytost a snižuje ukládání tuků. To může mít za následek nižší příjem a růst u prasat

Inhibitory proteáz

  • Bílkovina syrových brambor obsahuje silný inhibitor proteázy a je tedy špatně trávena monogastry
  • Tento inhibitor je tepelně labilní a proto chybí ve vařených bramborách
  • Snižuje stravitelnost dusíku nejen v samotném bramboru, ale i dalších krmivech ve stravě

Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat

Přežvýkavci

  • Po adaptačním období přežvýkavci snadno konzumují syrové brambory navzdory jejich hořkosti
  • Brambory jsou dobrým zdrojem energie (srovnatelným s dobrou kukuřičnou siláží)
  • Jejich hlavní složkou je škrob - cenná forma energie pro zvířata ve výkrmu i produkujících mléko
  • Bramborový protein má i přes své malé množství vysokou biologickou hodnotu s příznivým složením aminokyselin
  • Syrové brambory s vysokým obsahem vody mohou mít projímavý účinek, proto by měly být zaváděny do stravy postupně
  • Kvůli nízkému obsahu bílkovin i vlákniny by měly být doplněny o krmiva bohatá na bílkoviny a objemná krmiva (jsou spíše náhražkami zrn s vysokou vlhkostí)

-Dojnice

  • Mohou denně přijímat až 15 kg syrových brambor denně, avšak ani toto není dostatečné pro vysokoprodukční dojnici
  • Využívají se spíše vedlejší produkty z brambor než brambory samotné. Vzhledem k podobnosti vlastností platí stejné informace jako u vedlejších produktů

Prasata

  • Prasatům lze podávat pouze vařené brambory (bez vody, ve které se vařily - obsahuje solanin rozpustný ve vodě) v množství až 6 kg denně
  • Špatná stravitelnost je způsobena přítomností škrobových granulí, které odolávají amyláze v GIT prasat, ale také několika antinutričními faktory - solaninem, inhibitory proteáz,...
  • Velká část syrového bramborového škrobu prochází nestráveně do tenkého střeva, kde je degradována bakteriemi a dochází k zažívacím potížím. Vařením se modifikuje odolnost škrobu vůči trávicím enzymům a ničí se antinutriční faktory
  • Vařené brambory jsou pro prasata především zdrojem energie (ve formě škrobu). Obsah bílkovin v bramborách je podobný jako u kukuřice a obsah vlákniny a minerálů je nízký (s výjimkou draslíku)
  • Relativně nízký obsah sušiny
  • Brambory mají také velmi nízký obsah hořčíku, který se obvykle do stravy prasat nepřidává, proto je třeba ho hlídat
  • Brambory mají vysoký obsah lysinu, což z nich činí ideální doplněk obilných bílkovin.
  • Prvními limitujícími AMK v bramborách jsou methionin a izoleucin

-Růst a výkrm prasat

  • Doporučené množství vařených brambor je až 6 kg denně, což představuje přibližně 50 % sušiny
  • Vařené brambory mohou nahradit drcenou kukuřici beze změny užitkovosti
  • Obecně lze bramborami nahradit ječmen v KD

-Prasnice

  • Aby se předešlo nadměrnému obsahu tuku, měly by jalové prasnice dostávat 4-6 kg vařených brambor spolu s 1 kg doplňkového koncentrátu

Drůbež

  • Vařené brambory lze použít i pro drůbež - mohou tvořit až 40 % KD

-Brojleři - vařené brambory mohou tvořit až 20 % KD rostoucí drůbeže

-Nosnice - ideální je obsah 15 % KD

Králíci

  • Doporučuje se zkrmovat brambory vařené ve vodě nebo v páře, smíchané s trochou pšeničných otrub a podávána jako hrudkovitá kaše
  • U peletované vyvážené stravy byly testovány dehydratované dušené brambory s obsahem 31 % obilovin a pšeničných otrub, což vedlo k významnému zlepšení růstu
  • Střední stravitelnost bramborového škrobu na konci tenkého střeva je až 98 %, což je lepší než u kukuřičného škrobu.
  • Mají velmi nízký obsah vlákniny a podobný obsah bílkovin jako obiloviny. Poskytují dostatek lysinu, ale nedostatek sirných aminokyselin
  • Kromě použití v čerstvém nebo dehydratovaném stavu lze brambory při krmení králíků použít i po silážování
  • Tradičním doporučením je připravit směs siláže z vařených brambor společně s jetelem, vojtěškou nebo zeleninou
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky