Čirok/Sorghum
Sorghum bicolor
1) Zařazení
- Sacharidové krmivo, obilnina
2) Popis a charakteristika
- Dá se rozdělit na krmný a jedlý
- Nižší obsah dusíkatých látek, vysoký obsah škrobu, vysoká energetická hodnota
- Je méně chutný, proto bývá zkrmován s ostatními zrninami
- Nejvíce se uplatňuje ve směsích pro prasata nebo ptactvo (celá zrna)
- Zrna mohou být černá, červená, hnědá, bílá či dvojbarevná
- Používá se i ve škrobárenském, pivovarnickém a lihovarnickém průmyslu
- Ke krmným účelům lze použít i čirokové otruby, čirokové klíčky, čirokové výpalky, čirokový gluten
3) Možná rizika, antinutriční látky
- Kyanidy
- Taniny
- Mykotoxiny - zejména produkované Aspergillus clavatus
4) Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat
Přežvýkavci:
- Čirokové výpalky mají vyšší nutriční hodnotu než kukuřice (více bílkovin a tuku)
- Mohou být zahrnuty do 15-30 % v KD skotu
- Nižší obsah škrobu snižuje riziko výskytu acidózy
- Charakteristiky jatečně upraveného těla byly obdobné jako při zkrmování kukuřice
- Může být podáván v kombinaci s močovinou
- Čirokový gluten může v KD nahradit stejné množství bavlníkových semen
Prasata:
- Čirok může bez negativního vlivu nahradit sójový extrahovaný šrot v celém rozsahu
- Lze jej použít i během laktace, avšak měl by se začít zkrmovat již během březosti, aby se zabránilo poklesu příjmu krmiva během laktace
- Čirokový šrot je dobrý doplněk kukuřico-sójové krmné dávky pro prasata (zejména kvůli bílkovinám), i přes nedostatek lysinu a tryptofanu
Drůbež:
- Kvůli potenciálně vysoké koncentraci tříslovin ve vedlejších produktech čiroku musí být do KD zařazován opatrně
- Otruby získané z bílých odrůd mají vyšší nutriční hodnotu, avšak kvůli vyššímu obsahu vlákniny by se mělo omezit jejich začlenění na 10 % (brojleři) až 25 % (nosnice)
- Zahrnutí 20 % pivovarských zrna z kukuřice a čiroku do KD brojlerům nezměnilo tempo růstu, ale snížilo konverzi krmiva kvůli vyššímu příjmu krmiva
- Použití čirokových klíčků bohatých na lipidy snížilo růstový výkon a spotřebu krmiva u brojlerů
Králíci:
- Dobrý zdroj energie, čerstvé zrno je též chutné
- Mírné zvýšení tempa růstu a výnosu jatečně upraveného těla ve srovnání s kukuřicí
- Jeho doporučená maximální dávka je 20 % (u 30 % otrub došlo ke snížení výkonu)
- Klíčky jsou dobrým zdrojem bílkovin.
- Stravitelnost a hematologické parametry byly negativně ovlivněny s rostoucím množstvím čiroku
Tabulka nutričních hodnot (Feedipedia, 2011, Sauvant et al. 2004)