Cukrovarské řízky - Sugar Beet Pulp
(Bea vulgaris)
Zařazení
- Sacharidové krmivo
- Vedlejší produkty z okopanin
Popis, charakteristika
- Jde o vláknitý vedlejší produkt bohatý na energii, který vzniká extrakcí cukru z vody obsažené v kořeni cukrové řepy
- Jsou výsledkem mnoha procesů a mohou mít různou kvalitu
- Dehydratované řepné řízky se často vyskytují ve formě granulovaných pelet, někdy se jako pojivo používá melasa
- Během výroby cukru se řepa očistí, naseká a pomocí horké vody se z ní extrahuje šťáva. Ze šťávy se následně získává cukr a řepná melasa. Zbylému pevnému materiálu se říká řepný řízek, který se může využít mnoha způsoby
- Pro výrobu dehydratovaných řepných řízků se dužina nejdříve vylisuje, aby se získal zbytkový cukr a voda, poté se dehydratuje v sušičce a peletuje (případně s melasou) pro lepší konzervaci. Vznikne tak velmi chutné krmivo pro většinu hospodářských zvířat s dlouhou trvanlivostí a snadnou přepravou a skladováním
- Využívání cukrovarských řízků jako krmiva pro zvířata je ekonomicky a environmentálně výhodné.
- Nutriční vlastnosti
- V cukrovarských řízcích tvoří 7-12 % sušiny bílkoviny. Obsah cukru je proměnlivý.
- Vzhledem k tomu, že se řízky vyrábí z dužiny kořenu, má proměnlivý obsah minerálů, který může překročit až 15 %, například pokud byly kořeny sklízeny v deštivých podmínkách a nebyly důkladně omyty.
Možná rizika, antinutriční látky
Kontaminace půdou
- Pokud není řepa dostatečně očištěna a zůstane na ní půda, dochází ke snižování množství organických látek a zvyšuje se obsah popela
Aditiva
- Během lisování řepných řízků se přidávají adjuvanty síranu vápenatého nebo síranu hlinitého, aby se zvýšila lisovací výtěžnost, ale mohou mít za následek přebytek síry v KD přežvýkavců, což může vést ke ztrátě chuti k jídlu, zažívacím potížím, snížení růstu a způsobuje také sekundární nedostatky P, Zn, Cu, Se, vit. B1. V případě užití sulfátu hlinitého by se měl v KD zvýšit i P.
Mléčná horečka
- U dojnic s vysokou produkcí je vysoká spotřeba vápníku v krvi v počátečních stádiích laktace velmi vysoká a může vést k tzv. "mléčné horečce", která je až fatální
- Způsob, jak zmírnit mléčnou horečku, je vyhnout se během pozdní březosti (při stání na sucho) krmení s vysokým obsahem vápníku, protože negativní bilance vápníku vede k mírnému poklesu koncentrací vápníku v krvi, když začne laktace.
- Je tedy doporučeno se vyhnout zkrmování cukrovarských řízků u suchostojných krav
Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat
Přežvýkavci
- Dehydratované cukrovarské řízky jsou chutné a mají dobrou výživovou hodnotu pro všechny kategorie skotu, ovcí i koz
- Je vynikajícím zdrojem energie v potravě přežvýkavců, kde dokáže výhodně nahradit některá zrna
- Cenným znakem je, že neobsahují škrob - jsou tedy méně riziko z hlediska vzniku bachorové acidózy než obilná zrna
- Hlavní vláknina je ve formě pektinu, takže se při fermentaci nevytváří laktát a pH je stabilní
- Sušené cukrovarské řízky mají vysokou schopnost zadržovat vodu
- Velké množství vody, které zadržuje v trávicím traktu, může mít projímavý účinek prospěšný pro chovná zvířata
- Rychlost degradace řepných řízků v bachoru je poměrně nízká v porovnání s obilovinami obsahujícími škrob
- Má velmi nízký obsah ligninu, a proto je stravitelnost NDF velmi vysoká - cukrovarské řízky se považují za složku bohatou na vysoce stravitelnou vlákninu jako kukuřičné otruby
- Dehydratované cukrovarské řízky mají relativně nízký obsah bílkovin podobný obsahu kukuřičných zrn
- Bilance bílkovin řízků je v bachoru negativní, KD tedy musí být doplněna o zdroje poskytující fermentovatelný protein
-Skot
- Sušené cukrovarské řízky a řízky s melasou se zkrmují především mléčnému skotu, pro který jsou velice vhodné. Sušené řepné řízky mohou tvořit až 30 % sušiny KD
- Sušené cukrovarské řízky mohou být zkrmovány telatům přibližně od 4 měsíců v množství cca půl kg
-Masný skot
- Sušené řepné řízky s melasou mohou být zařazeny do KD volů v množství od 11 do 33 % sušiny a postupně nahradit ječné zrno v potravě s nízkým obsahem pícnin bez vlivu na zdravotní parametry
- Mají pozitivní vliv na přežvykování a snižují koncentraci bachorového amoniaku
-Ovce
- Sušené řepné řízky mohou být ve vysoké míře použity jako doplněk krmiva nízké kvality
- Cukrovarské řízky by dle výzkumů mohly zcela nahradit kukuřičné zrno v KD pro ovce, u jehňat zase mohou být užity místo ječmene
- Jehňata (věk 7-8 měsíců) konzumující v KD cukrovarské řízky spolu s ječmenem mají rychlejší růst díky rychlejšímu trávení, vyšším příjmům sušiny a lepší konverzi krmiva
-Kozy
- Kozy mohou být krmeny sušenou cukrovarskými řízky tvořícími až 33 % sušiny KD
Prasata
-Selata
- Díky vysokému obsahu pektinu mají cukrovarské řízky příznivý účinek na střevní mikrobiom a jsou velmi dobře tráveny selaty
-Prasnice
- Sušený cukrovarský řízek s melasou může tvořit až 40 % KD, optimálnější je, pokud tvoří pouze 20 %, kdy je lepší tempo růstu i konverze krmiva
Drůbež
- Cukrovarské řízky jsou bohaté na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, a proto mají u drůbeže nízkou výživovou hodnotu a snižují stravitelnost
- Bývají tedy využity jako zdroje vlákniny, ale příznivější bývají ovesné slupky, rýžové slupky nebo sláma
Králíci
- Sušené řepné řízky se využívají ke krmení po namočení a zapracování do kaše, popřípadě do kompletní peletované KD
- Může se používat jako zdroj stravitelné energie k nahrazení obilovin, zejména kukuřice, pšenice nebo ječmene.
- Řepné řízky mohou být rovněž používány jako zdroj vlákniny nahrazující sušenou vojtěšky
- Na rozdíl od bílkovin obilovin mají řepné bílkoviny nedostatek aminokyselin obsahujících síru a jsou poměrně bohaté na lysin
- Obsah ligninu je nízký, což umožňuje vysokou stravitelnost v králičím slepém střevě a vstřebává se ve formě těkavých mastných kyselin příznivých pro králíky
- Stravitelnost bílkovin je různorodá, bývá o něco nižší než u vojtěšky
- Cukrovarské řízky mohou být použity až do výše 20-25 % jako zdroj stravitelné energie a vlákniny za předpokladu, že některé další složky stravy obsahují málo stravitelné vlákniny