Cukrovarské řízky - Sugar Beet Pulp

(Bea vulgaris)

Zařazení

  • Sacharidové krmivo
  • Vedlejší produkty z okopanin

Popis, charakteristika

  • Jde o vláknitý vedlejší produkt bohatý na energii, který vzniká extrakcí cukru z vody obsažené v kořeni cukrové řepy
  • Jsou výsledkem mnoha procesů a mohou mít různou kvalitu
  • Dehydratované řepné řízky se často vyskytují ve formě granulovaných pelet, někdy se jako pojivo používá melasa
  • Během výroby cukru se řepa očistí, naseká a pomocí horké vody se z ní extrahuje šťáva. Ze šťávy se následně získává cukr a řepná melasa. Zbylému pevnému materiálu se říká řepný řízek, který se může využít mnoha způsoby
  • Pro výrobu dehydratovaných řepných řízků se dužina nejdříve vylisuje, aby se získal zbytkový cukr a voda, poté se dehydratuje v sušičce a peletuje (případně s melasou) pro lepší konzervaci. Vznikne tak velmi chutné krmivo pro většinu hospodářských zvířat s dlouhou trvanlivostí a snadnou přepravou a skladováním
  • Využívání cukrovarských řízků jako krmiva pro zvířata je ekonomicky a environmentálně výhodné.
  • Nutriční vlastnosti
  • V cukrovarských řízcích tvoří 7-12 % sušiny bílkoviny. Obsah cukru je proměnlivý.
  • Vzhledem k tomu, že se řízky vyrábí z dužiny kořenu, má proměnlivý obsah minerálů, který může překročit až 15 %, například pokud byly kořeny sklízeny v deštivých podmínkách a nebyly důkladně omyty.

Možná rizika, antinutriční látky

Kontaminace půdou

  • Pokud není řepa dostatečně očištěna a zůstane na ní půda, dochází ke snižování množství organických látek a zvyšuje se obsah popela

Aditiva

  • Během lisování řepných řízků se přidávají adjuvanty síranu vápenatého nebo síranu hlinitého, aby se zvýšila lisovací výtěžnost, ale mohou mít za následek přebytek síry v KD přežvýkavců, což může vést ke ztrátě chuti k jídlu, zažívacím potížím, snížení růstu a způsobuje také sekundární nedostatky P, Zn, Cu, Se, vit. B1. V případě užití sulfátu hlinitého by se měl v KD zvýšit i P.

Mléčná horečka

  • U dojnic s vysokou produkcí je vysoká spotřeba vápníku v krvi v počátečních stádiích laktace velmi vysoká a může vést k tzv. "mléčné horečce", která je až fatální
  • Způsob, jak zmírnit mléčnou horečku, je vyhnout se během pozdní březosti (při stání na sucho) krmení s vysokým obsahem vápníku, protože negativní bilance vápníku vede k mírnému poklesu koncentrací vápníku v krvi, když začne laktace.
  • Je tedy doporučeno se vyhnout zkrmování cukrovarských řízků u suchostojných krav

Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat

Přežvýkavci

  • Dehydratované cukrovarské řízky jsou chutné a mají dobrou výživovou hodnotu pro všechny kategorie skotu, ovcí i koz
  • Je vynikajícím zdrojem energie v potravě přežvýkavců, kde dokáže výhodně nahradit některá zrna
  • Cenným znakem je, že neobsahují škrob - jsou tedy méně riziko z hlediska vzniku bachorové acidózy než obilná zrna
  • Hlavní vláknina je ve formě pektinu, takže se při fermentaci nevytváří laktát a pH je stabilní
  • Sušené cukrovarské řízky mají vysokou schopnost zadržovat vodu
  • Velké množství vody, které zadržuje v trávicím traktu, může mít projímavý účinek prospěšný pro chovná zvířata
  • Rychlost degradace řepných řízků v bachoru je poměrně nízká v porovnání s obilovinami obsahujícími škrob
  • Má velmi nízký obsah ligninu, a proto je stravitelnost NDF velmi vysoká - cukrovarské řízky se považují za složku bohatou na vysoce stravitelnou vlákninu jako kukuřičné otruby
  • Dehydratované cukrovarské řízky mají relativně nízký obsah bílkovin podobný obsahu kukuřičných zrn
  • Bilance bílkovin řízků je v bachoru negativní, KD tedy musí být doplněna o zdroje poskytující fermentovatelný protein

-Skot

  • Sušené cukrovarské řízky a řízky s melasou se zkrmují především mléčnému skotu, pro který jsou velice vhodné. Sušené řepné řízky mohou tvořit až 30 % sušiny KD
  • Sušené cukrovarské řízky mohou být zkrmovány telatům přibližně od 4 měsíců v množství cca půl kg

-Masný skot

  • Sušené řepné řízky s melasou mohou být zařazeny do KD volů v množství od 11 do 33 % sušiny a postupně nahradit ječné zrno v potravě s nízkým obsahem pícnin bez vlivu na zdravotní parametry
  • Mají pozitivní vliv na přežvykování a snižují koncentraci bachorového amoniaku

-Ovce

  • Sušené řepné řízky mohou být ve vysoké míře použity jako doplněk krmiva nízké kvality
  • Cukrovarské řízky by dle výzkumů mohly zcela nahradit kukuřičné zrno v KD pro ovce, u jehňat zase mohou být užity místo ječmene
  • Jehňata (věk 7-8 měsíců) konzumující v KD cukrovarské řízky spolu s ječmenem mají rychlejší růst díky rychlejšímu trávení, vyšším příjmům sušiny a lepší konverzi krmiva

-Kozy

  • Kozy mohou být krmeny sušenou cukrovarskými řízky tvořícími až 33 % sušiny KD

Prasata

-Selata

  • Díky vysokému obsahu pektinu mají cukrovarské řízky příznivý účinek na střevní mikrobiom a jsou velmi dobře tráveny selaty

-Prasnice

  • Sušený cukrovarský řízek s melasou může tvořit až 40 % KD, optimálnější je, pokud tvoří pouze 20 %, kdy je lepší tempo růstu i konverze krmiva

Drůbež

  • Cukrovarské řízky jsou bohaté na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, a proto mají u drůbeže nízkou výživovou hodnotu a snižují stravitelnost
  • Bývají tedy využity jako zdroje vlákniny, ale příznivější bývají ovesné slupky, rýžové slupky nebo sláma

Králíci

  • Sušené řepné řízky se využívají ke krmení po namočení a zapracování do kaše, popřípadě do kompletní peletované KD
  • Může se používat jako zdroj stravitelné energie k nahrazení obilovin, zejména kukuřice, pšenice nebo ječmene.
  • Řepné řízky mohou být rovněž používány jako zdroj vlákniny nahrazující sušenou vojtěšky
  • Na rozdíl od bílkovin obilovin mají řepné bílkoviny nedostatek aminokyselin obsahujících síru a jsou poměrně bohaté na lysin
  • Obsah ligninu je nízký, což umožňuje vysokou stravitelnost v králičím slepém střevě a vstřebává se ve formě těkavých mastných kyselin příznivých pro králíky
  • Stravitelnost bílkovin je různorodá, bývá o něco nižší než u vojtěšky
  • Cukrovarské řízky mohou být použity až do výše 20-25 % jako zdroj stravitelné energie a vlákniny za předpokladu, že některé další složky stravy obsahují málo stravitelné vlákniny


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky