Extrudovaná plnotučná soja - Extruded full-fat soybean
GLYCINE MAX
Zařazení
- Lipidové i proteinové krmivo
- Technologicky upravené krmivo
Popis a charakteristika
- Sójové boby se obvykle před krmením hospodářských zvířat tepelně zpracovávají kvůli odstranění antinutričních faktorů - zejména při zkrmování u mladých prasat a drůbeže, popřípadě pro zvýšení podílu by-pass proteinu u přežvýkavců.
- Hydrotermické, tepelné a tlakové úpravy zahrnují toustování, mikronizaci, vločkování, extruzi, expandaci, peletizaci, a pod.
- Tepelné ošetření probíhá při teplotách 120-140°C při suché extruzi a mikronizaci, 160-180°C při toustování, tlakové působení se pohybuje mezi 30-80 bary.
- Hydrotemické úpravy využívají při zpracování účinky horké páry.
- Účinky na aktivitu ureázy, rozpustnost proteinu a obsah lyzinu.
- Metody vlhkého zahřívání jsou pro kvalitu sóji považovány za bezpečnější než suché zahřívání.
Možná rizika, antinutriční látky
- Alergeny (antigenní bílkoviny)
- Inhibitory trypsinu - blokují trávicí enzymy, což zhoršuje využitelnost bílkovin. Tepelným ošetřením se snižuje jejich aktivita
- Ureáza
- Lektiny - obsah stoupá s dozráváním semen; vážou se na střevní sliznici a brání vstřebávání AMK, vit B12 a polysacharidů; mohou být inaktivovány teplem
- Fytoestrogeny - snižují reprodukční schopnost některých zvířat
- Fytáty - váží vápník
- Saponiny - glykosidy, které snižují absorpci jiných živin
- Oligosacharidy - rafinóza, stachyóza; nejsou tráveny v tenkém střevě monogastrických zvířat, ale jsou fermentovány bakteriemi v tlustém střevě; u prasat snižují stravitelnost energie, což vede ke sníženému růstu
- Během extruze je většina antinutričních látek eliminována.
Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorií zvířat
Přežvýkavci
- Vlhká extruze je účinnější, výrazně snižuje podíl ruminálně degradovatelného proteinu (RDP) a zvyšuje podíl nedegradovatelného proteinu (RUP).
- Extruze má tendenci snižovat obsah mléčných bílkovin, kaseinu, mléčného tuku a zvyšovat koncentraci PUFA v mléce.
- Pokud dojde k Maillardově reakci, dochází ke snížení degradace sójového proteinu i lipidové složky v bachoru
- Tepelně upravená sója je hlavní složka krmné dávky prasat.
- Při správném zpracování (odstranění ANL) mohou být semena krmena bez bezpečnostních limitů ve všech kategoriích (s výjimkou startérových směsí)
- Sója je bohatá na nenasycené mastné kyseliny. Extrudování a toustování přispívá ke zvýšení stravitelnosti tuků, které ale mohou mít nepříznivé účinky na jatečný tuk rostoucích prasat, na organoleptické vlastnosti masa ale vliv nemá. Maso zvířat je
však náchylnější na oxidaci, proto se doporučuje přidání vitamínu E do krmné dávky. - Selata - sója po suché extruzi zhoršuje růst, použití vlhké extruze má pozitivní účinky na střevní tkáň a morfologii
- Rostoucí prasata - extrudovaná semena mají pozitivní vliv na stravitelnost sušiny, energie, tuků, kyseliny linolové, dusíkatých látek a většiny aminokyselin.
- Prasnice - u kojících prasnic dochází k zlepšení produkce mléka a obsahu tuku v mléce, dochází i ke zlepšení reprodukční výkonnosti
- Vysoký obsah bílkovin a energie.
- Neškrobové polysacharidy zhoršují stravitelnost zvýšením viskozity střev.
- Složení MK ve stravě se odráží v jatečném tuku brojlerů.
- Nevhodné zkrmovat mladým rostoucím koním (inhibitor trypsinu může poškozovat kloubní chrupavky)
Drůbež
Koně
Králíci
- Slouží ke zvýšení obsahu lipidů v KD a jako hlavní zdroj bílkovin.
- Inhibitory trypsinu a ureázová aktivita snížily stravitelnost dusíku, což však lze výrazně zlepšit tepelným zpracováním bobů.
- Plnotučná extrudovaná soja je vhodná ke krmení ryb, protože jsou citlivé na inhibitory trypsinu, je tedy třeba tepelného ošetření semen.
- Losos - Nejlepšího růstu bylo dosaženo při začlenění 18% sóji v KD. Suchou extruzí došlo k zvýšení stravitelnosti proteinu a síry, ale zhoršení stravitelnosti hořčíku a celkového fosforu.
- Kapr - Bylo pozorováno relativně vyšší ukládání tělesného tuku.
- Tilápie - Dobrý růst i s nízkými hladinami inhibitorů trypsinu. Při zařazení do krmné dávky dochází k významnému zvýšení obsahu lipidů v rybách.
- U juvenilních krevetek byly výsledky obdobné při krmení suchých extrudovaných sójových bobů jako při krmení sójovým extrahovaným šrotem
Ryby
Korýši