Tuky - Fats

Zařazení

  • Lipidové krmivo

Popis a charakteristika

  • Je popsán svým původem, teplotou tání, množství volných MK, barvou a nečistotami

Živočišné tuky dle teploty tání:

  1. Loje - pevné nad 40°C
  2. Sádlo - pevné mezi 20°C a 40°C
  3. Oleje jsou kapalné i pod 20°C

Tuky dle původu (zpravidla)

  1. Loje - telata, ovce
  2. Sádlo - prasata, koně, kosti všech druhů
  3. Oleje - mořské organismy, rostliny
  • Sádlo z prasat a drůbeže může být vysoce variabilní v závislosti na způsobu jejich krmení 
  • V sádle by měl být kontrolován obsah vody, protože je možné použít určité chemikálie, aby bylo možné odebírat další vodu
  • Olej z rybích jater pochází zpravidla z tresky a byl dříve široce používán jako zdroj vitamínu A a D. Ve směsném krmivu se rychle oxiduje a během několika dní ztrácí svou účinnost (zařazení do krmiv je tedy zbytečné). Musí být uchován v chladu, ve vzduchotěsné nádobě a mimo silné světlo
  • Palmový olej je bohatý na beta-karoten. Obsah se liší v závislosti na způsobu zpracování a stádiu zralosti plodů
  • Mýdlový kal je vedlejší produkt rafinace surového rostlinného oleje, který obsahuje volné MK a stopy bílkovin, které musí být odstraněny před prodejem oleje ke zkrmení. Po přidání hydroxidu sodného se olej zahřívá. Při určité teplotě reaguje sodík s volnými MK a kombinuje se s tepelně koagulovaným proteinem v globulích, které se usazují na dně nádoby a čirý rafinovaný olej je odsáván z horní části. Tento materiál je známý jako mýdlový kal, protože je využíván pro výrobu mýdla.


  • Čistý tuk je často nejlevnější dostupný zdroj energie, zvyšuje energetickou hodnotu KD
  • Ekonomika používání tuku je často zlepšena zvýšenou mírou růstu a kratší dobou potřebnou pro dosažení požadované výše produkce (přidání tuků umožnuje zahrnutí dalších nízkoenergetických a levných materiálů)
  • Některé z MK jsou pro zvířata esenciální
  • Zvyšují chutnost KD
  • Eliminují prašnost ve složených krmivech a snižují opotřebení peletovacích forem (matric)
  • Stravitelnost živočišného tuku je asi 80% u monogastrických zvířat, 85% u přežvýkavců
  • Živočišný tuk neobsahuje minerály ani vitamíny

Možná rizika, antinutriční látky

  • Antioxidanty se přidávají do tuků, aby se zabránilo jejich žluknutí
  • Žluklé tuky jsou pro zvířata nepoživatelné a mohou způsobovat průjmy, problémy s játry či encefalitidy
  • Rostlinné tuky a oleje obvykle obsahují antioxidanty, které se v rostlinách vyskytují přirozeně
  • Stabilizovaný živočišný tuk v krmných směsích zůstane čerstvý po dobu nejméně 4 měsíců. 

Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorií zvířat

Přežvýkavci

  • Není vhodné, aby celkový obsah tuku přesáhl 8-10%
  • Mléčné startery pro telata a jehňata do 1 měsíce věku obsahují 14-18% tuku. Obecně jde o výrobky ze sušeného odstředěného mléka, ke kterému se přidává homogenizovaný tuk spolu s minerály, ATB a emulgátory (zpravidla sójový lecitin),
  • Mléčné náhražky pro skot mohou obsahovat až 30% tuku. U nich se doporučuje používat pouze stabilizovaný tuk

Prasata

  • V KD prasat je typ tuku důležitější než množství
  • Změkčovací účinek tuku na vepřové maso závisí hlavně na podílu nenasycených MK v dietárních tucích 
  • Když jsou v KD dobře vyváženy bílkoviny a další živin, přidání tuku téměř nemění výšku hřbetního tuku
  • Obecně se doporučuje zvýšit hladinu proteinu, minerálů a vitamínu při zvýšení přidaného tuku tak, aby se poměr složek nezměnil (vitamin B, cholin, vápník a hořčík by se měly zvýšit i víc)

Drůbež

  • Zahrnutím tuku do KD drůbeže je možné zvýšit energetický obsah a současně mít vysokou hladinu dalších živin
  • Zpravidla tuky tvoří 5-6% KD
  • Pokud je produkce vajec nižší než 30%, nemělo by se použít více než 3% tuku v KD. Pokud je produkce vyšší než 70%, lze až 6%
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky