Tuky - Fats
Zařazení
- Lipidové krmivo
Popis a charakteristika
- Je popsán svým původem, teplotou tání, množství volných MK, barvou a nečistotami
Živočišné tuky dle teploty tání:
- Loje - pevné nad 40°C
- Sádlo - pevné mezi 20°C a 40°C
- Oleje jsou kapalné i pod 20°C
Tuky dle původu (zpravidla)
- Loje - telata, ovce
- Sádlo - prasata, koně, kosti všech druhů
- Oleje - mořské organismy, rostliny
- Sádlo z prasat a drůbeže může být vysoce variabilní v závislosti na způsobu jejich krmení
- V sádle by měl být kontrolován obsah vody, protože je možné použít určité chemikálie, aby bylo možné odebírat další vodu
- Olej z rybích jater pochází zpravidla z tresky a byl dříve široce používán jako zdroj vitamínu A a D. Ve směsném krmivu se rychle oxiduje a během několika dní ztrácí svou účinnost (zařazení do krmiv je tedy zbytečné). Musí být uchován v chladu, ve vzduchotěsné nádobě a mimo silné světlo
- Palmový olej je bohatý na beta-karoten. Obsah se liší v závislosti na způsobu zpracování a stádiu zralosti plodů
- Mýdlový kal je vedlejší produkt rafinace surového rostlinného oleje, který obsahuje volné MK a stopy bílkovin, které musí být odstraněny před prodejem oleje ke zkrmení. Po přidání hydroxidu sodného se olej zahřívá. Při určité teplotě reaguje sodík s volnými MK a kombinuje se s tepelně koagulovaným proteinem v globulích, které se usazují na dně nádoby a čirý rafinovaný olej je odsáván z horní části. Tento materiál je známý jako mýdlový kal, protože je využíván pro výrobu mýdla.
- Čistý tuk je často nejlevnější dostupný zdroj energie, zvyšuje energetickou hodnotu KD
- Ekonomika používání tuku je často zlepšena zvýšenou mírou růstu a kratší dobou potřebnou pro dosažení požadované výše produkce (přidání tuků umožnuje zahrnutí dalších nízkoenergetických a levných materiálů)
- Některé z MK jsou pro zvířata esenciální
- Zvyšují chutnost KD
- Eliminují prašnost ve složených krmivech a snižují opotřebení peletovacích forem (matric)
- Stravitelnost živočišného tuku je asi 80% u monogastrických zvířat, 85% u přežvýkavců
- Živočišný tuk neobsahuje minerály ani vitamíny
Možná rizika, antinutriční látky
- Antioxidanty se přidávají do tuků, aby se zabránilo jejich žluknutí
- Žluklé tuky jsou pro zvířata nepoživatelné a mohou způsobovat průjmy, problémy s játry či encefalitidy
- Rostlinné tuky a oleje obvykle obsahují antioxidanty, které se v rostlinách vyskytují přirozeně
- Stabilizovaný živočišný tuk v krmných směsích zůstane čerstvý po dobu nejméně 4 měsíců.
Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorií zvířat
Přežvýkavci
- Není vhodné, aby celkový obsah tuku přesáhl 8-10%
- Mléčné startery pro telata a jehňata do 1 měsíce věku obsahují 14-18% tuku. Obecně jde o výrobky ze sušeného odstředěného mléka, ke kterému se přidává homogenizovaný tuk spolu s minerály, ATB a emulgátory (zpravidla sójový lecitin),
- Mléčné náhražky pro skot mohou obsahovat až 30% tuku. U nich se doporučuje používat pouze stabilizovaný tuk
Prasata
- V KD prasat je typ tuku důležitější než množství
- Změkčovací účinek tuku na vepřové maso závisí hlavně na podílu nenasycených MK v dietárních tucích
- Když jsou v KD dobře vyváženy bílkoviny a další živin, přidání tuku téměř nemění výšku hřbetního tuku
- Obecně se doporučuje zvýšit hladinu proteinu, minerálů a vitamínu při zvýšení přidaného tuku tak, aby se poměr složek nezměnil (vitamin B, cholin, vápník a hořčík by se měly zvýšit i víc)
Drůbež
- Zahrnutím tuku do KD drůbeže je možné zvýšit energetický obsah a současně mít vysokou hladinu dalších živin
- Zpravidla tuky tvoří 5-6% KD
- Pokud je produkce vajec nižší než 30%, nemělo by se použít více než 3% tuku v KD. Pokud je produkce vyšší než 70%, lze až 6%