Hořčice - Mustard

Sinapis alba

Zařazení

  • lipidové krmivo

Popis a charakteristika

  • Je hlavním druhem u nás pěstované hořčice.
  • Pěstuje se pro potřeby potravinářského průmyslu, jako pícnina, na zelené hnojení a export osiva do zahraničí. Je také medonosnou rostlinou.

  • V potravinářství se semena využívají jako pochutina k výrobě hořčice.

  • Pro krmení zvířat se hořčice využívá pouze jako pícnina do doby květu.

Možná rizika, antinutriční látky

  • Semena mají vysoký obsah antinutričních látek.
  • Nejvýznamnější z nich jsou sinapiny a glukosinoláty sinalbin a sinigrin, které se vyskytují i v zelené hmotě. Štěpné produkty sinigrinu, allylkyanid a allylisothiokyanát, mohou být pravděpodobně příčinou poruch zdravotního stavu při zkrmování velkých množství brukvovitých pícnin. Tyto poruchy se projevují nechutenstvím, poklesem užitkovosti, poruchami plodnosti a lézemi jater a ledvin. U velmi citlivých druhů, jako je srnčí zvěř, může dojít až ke kachexii a poškození CNS, které mohou vést ke změnám chování. Tyto poruchy jsou pravděpodobně způsobeny kombinací účinků všech škodlivých látek.
  • Semena jsou velmi náročná na posklizňové ošetření, protože mimořádně
    snadno plesniví. Proto je nutné je okamžitě po sklizni vysušit na vlhkost 10 %.

Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat

  • Pro krmení zvířat se hořčice využívá pouze jako pícnina do doby květu.

Přežvýkavci

  • Pouze jako pícnina do doby květu

Ptactvo

  • Součást směsí semen pro krmení ptactva
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky