Jablečné výlisky - Apple Pomace
(Malus domestica)
Zařazení
- Vedlejší produkty
Popis, charakteristika
- Jde o pevné zbytky, které zůstávají po mletí a lisování jablek pro výrobu cideru, jablečné šťávy nebo protlaku
- Jablečné výlisky obsahují slupku, dužinu, stopku, jádro, semena a zbytky šťávy
- Čerstvé obsahují 15-30 % sušiny, lisované výlisky až 40 % sušiny
- Jablečné výlisky jsou šťavnatá krmiva, která jsou již dlouhou dobu tradičním krmivem pro všechny druhy hospodářských zvířat - zejména v blízkosti závodů na zpracování jablek
- kvůli vysoké vlhkosti a vysokému obsahu zkvasitelných cukrů se čerstvé výlisky snadno kazí a proto jsou často silážovány nebo dehydratovány pro delší konzervaci
- Obvykle jde ale o sezónní produkt dostupný po podzimní sklizni
- Jablečné výlisky lze dlouhodobě uchovat silážováním či sušením
- Jde o extrémně variabilní produkt, pravděpodobně kvůli velkým rozdílům v podílu slupek, dužiny, jádra, semen a šťávy
- Obecně jsou chudé na bílkoviny a bohaté na vlákninu i cukry - jablečné výlisky mají vysoký obsah fruktózy
Možná rizika, antinutriční látky
Ethanol
- Ethanol je hlavním konečným produktem fermentace v siláži z jablečných pokrutin a může tvořit až 17 % sušiny
- Je tedy dobré omezit zkrmování či krmit po omezenou dobu
- V siláži z celých drcených jablek dosáhla hladina ethanolu až 29 % sušiny, což mohlo být způsobeno kvasničným alkoholovým kvašením. Aby bylo možné snížit pH a "stabilizovat" siláž, je třeba přidat suchý a vláknitý materiál, který bude tvořit až 30 % sušiny
Rezidua pesticidů
- Jablečné výlisky obsahují slupky, které si zachovávají podstatnou část reziduí lipofilních pesticidů. Ty se mohou kumulovat v tukových tkáních a v mléce.
- Pokud se mají jablečné výlisky používat při krmení přežvýkavců, musí být ověřeno, že je hladina reziduí nízká.
Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat
Přežvýkavci
- Jablečné výlisky a celá jablka obsahují vysoké množství cukrů (zejména fruktózu a glukózu) a jsou proto dobrým zdrojem rychle stravitelné energie v bachoru
- Vzhledem k nízkému obsahu dusíku musí být jablečné výlisky doplněny dobrým zdrojem bílkovin a vláknitým materiálem (například slámou).
- Dle odhadů by mohly plně nahradit ječmen jako zdroj energie ve stravě na bázi sena a vojtěšky
-Dojnice
- Jablečné výlisky (jako siláž nebo čerstvé) mohou tvořit až 30 % KD
-Rostoucí telata
- Jablečné výlisky se využívají jako částečná či úplná náhrada kukuřice
Prasata
- Jablečné výlisky se jeví jako dobré krmivo pro prasata
- Silážované výlisky byly pro prasata chuťově přijatelné, ale měly negativní dopad na kvalitu masa
- Při krmení prasat by se tedy mělo zvážit množství jablečných výlisků a délka období krmení
Drůbež
- Čerstvé jablečné výlisky mohou být vzhledem k nízkému obsahu bílkovin a vysokému obsahu vlákniny a vody použity jako zdroj energie pro brojlery
- Jablečné výlisky lze využít i v KD pro kachny
Králíci
- Sušené jablečné výlisky jsou běžnou složkou používanou v přípravě vyvážených krmiv pro králíky
- Pozornost je třeba věnovat velmi nízkému obsahu fosforu a vápníku
- Při zkrmování králíkům musí být sušené jablečné výlisky považovány pouze za bezpečný zdroj rozpustné (stravitelné) vlákniny a musí být doplněny dalšími složkami
Koně a osli
- Jablečné výlisky jsou pro ně velice chutné
- Často se nabízí samostatně jako pochoutky nebo ve směsi s ovesnými vločkami