Jablečné výlisky - Apple Pomace

(Malus domestica)

Zařazení

  • Vedlejší produkty

Popis, charakteristika

  • Jde o pevné zbytky, které zůstávají po mletí a lisování jablek pro výrobu cideru, jablečné šťávy nebo protlaku
  • Jablečné výlisky obsahují slupku, dužinu, stopku, jádro, semena a zbytky šťávy
  • Čerstvé obsahují 15-30 % sušiny, lisované výlisky až 40 % sušiny
  • Jablečné výlisky jsou šťavnatá krmiva, která jsou již dlouhou dobu tradičním krmivem pro všechny druhy hospodářských zvířat - zejména v blízkosti závodů na zpracování jablek
  • kvůli vysoké vlhkosti a vysokému obsahu zkvasitelných cukrů se čerstvé výlisky snadno kazí a proto jsou často silážovány nebo dehydratovány pro delší konzervaci
  • Obvykle jde ale o sezónní produkt dostupný po podzimní sklizni
  • Jablečné výlisky lze dlouhodobě uchovat silážováním či sušením
  • Jde o extrémně variabilní produkt, pravděpodobně kvůli velkým rozdílům v podílu slupek, dužiny, jádra, semen a šťávy
  • Obecně jsou chudé na bílkoviny a bohaté na vlákninu i cukry - jablečné výlisky mají vysoký obsah fruktózy

Možná rizika, antinutriční látky

Ethanol

  • Ethanol je hlavním konečným produktem fermentace v siláži z jablečných pokrutin a může tvořit až 17 % sušiny
  • Je tedy dobré omezit zkrmování či krmit po omezenou dobu
  • V siláži z celých drcených jablek dosáhla hladina ethanolu až 29 % sušiny, což mohlo být způsobeno kvasničným alkoholovým kvašením. Aby bylo možné snížit pH a "stabilizovat" siláž, je třeba přidat suchý a vláknitý materiál, který bude tvořit až 30 % sušiny

Rezidua pesticidů

  • Jablečné výlisky obsahují slupky, které si zachovávají podstatnou část reziduí lipofilních pesticidů. Ty se mohou kumulovat v tukových tkáních a v mléce.
  • Pokud se mají jablečné výlisky používat při krmení přežvýkavců, musí být ověřeno, že je hladina reziduí nízká.

Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat

Přežvýkavci

  • Jablečné výlisky a celá jablka obsahují vysoké množství cukrů (zejména fruktózu a glukózu) a jsou proto dobrým zdrojem rychle stravitelné energie v bachoru
  • Vzhledem k nízkému obsahu dusíku musí být jablečné výlisky doplněny dobrým zdrojem bílkovin a vláknitým materiálem (například slámou).
  • Dle odhadů by mohly plně nahradit ječmen jako zdroj energie ve stravě na bázi sena a vojtěšky

-Dojnice

  • Jablečné výlisky (jako siláž nebo čerstvé) mohou tvořit až 30 % KD

-Rostoucí telata

  • Jablečné výlisky se využívají jako částečná či úplná náhrada kukuřice

Prasata

  • Jablečné výlisky se jeví jako dobré krmivo pro prasata
  • Silážované výlisky byly pro prasata chuťově přijatelné, ale měly negativní dopad na kvalitu masa
  • Při krmení prasat by se tedy mělo zvážit množství jablečných výlisků a délka období krmení

Drůbež

  • Čerstvé jablečné výlisky mohou být vzhledem k nízkému obsahu bílkovin a vysokému obsahu vlákniny a vody použity jako zdroj energie pro brojlery
  • Jablečné výlisky lze využít i v KD pro kachny

Králíci

  • Sušené jablečné výlisky jsou běžnou složkou používanou v přípravě vyvážených krmiv pro králíky
  • Pozornost je třeba věnovat velmi nízkému obsahu fosforu a vápníku
  • Při zkrmování králíkům musí být sušené jablečné výlisky považovány pouze za bezpečný zdroj rozpustné (stravitelné) vlákniny a musí být doplněny dalšími složkami

Koně a osli

  • Jablečné výlisky jsou pro ně velice chutné
  • Často se nabízí samostatně jako pochoutky nebo ve směsi s ovesnými vločkami



Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky