Ječmen/Barley grain                

Hordeum vulgare

1) Zařazení

  • Sacharidové krmivo, obilnina

2) Popis a charakteristika 

  • Vysoký obsah vlákniny snižuje využitelnost živin, ale i tak jsou jednotlivé živiny ječmene dobře stravitelné

  • Dobře se zpracovává - hodí se do všech druhů krmných směsí

  • Rozdrcené pluchy povzbuzují pohyb střev a vylučování trávicích šťáv

  • Působí příznivě na jakost živočišných produktů

  • Krmivo z ječmene se užívá jako pastva, seno, siláž; sláma poté jako krmivo i podestýlka pro přežvýkavce

  • Mezi běžné procesy patří válcování (za sucha nebo par), loupání, drcení, granulování

  • Suchý válcovaný a mletý ječmen obsahuje prach, který může snížit příjem a negativně ovlivnit výkon a zdraví dobytka

3) Možná rizika, antinutriční látky 

  • Mykotoxiny
  • Pentózy

4) Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat

  • Pro všechny druhy a kategorie hospodářských zvířat

  • Vysoké dávky mohou způsobit zažívací potíže

  • Vhodný je zejména pro hříbata

  • Na trávicí proces má podstatně lepší dietetický vliv než pšenice

  • Fyzikální struktura škrobu může negativně ovlivňovat přítomnost dalších složek (lipidy, bílkoviny, beta-glukany) - dojde ke snížení stravitelnosti snížením kontaktu mezi škrobem a trávicími enzymy

  • Voskovitý ječmen (s vyšším podílem amylopektinu ve škrobu) má vysoký podíl beta-glukanů a měl by být při podání prasatům ošetřen enzymy, u drůbeže je lepší se mu přímo vyhnout

Přežvýkavci:

  • Vysoká hrubá energetická náročnost, vysoká stravitelnost energie a
    vysoká metabolizovatelná energetická hodnota pro přežvýkavce

  • Hodnota bílkovin je nízká

  • Vysoký obsah rychle rozložitelného škrobu

  • Endosperm jádra je extrémně odolný mikrobiální degradaci v bachoru

  • U jehňat - peletizace neměla vliv na stravitelnost, prevenci rumenitidy, ale vedlo k lepší kvalitě podkožního tuku

  • Výkon zvířete závisí na kvalitě zrna a způsobu zpracování

  • U volů bylo prokázáno vyšší nadýmání při krmení celým zrnem, což je překvapující, neboť zpracováním by se měla zvýšit rozložitelnost, ale i riziko nadýmání

Prasata:

  • Příznivě ovlivňuje kvalitu sádla

  • Hlavní zdroj energie kvůli obsahu škrobu

  • Vyšší obsah stravitelných aminokyselin (hlavně lysinu) než v kukuřici

  • Větší množství fosforu

  • U odstavených selat je chutnost ječmene vyšších než u kukuřice a pšenice, příjem by měl být menší než 40% KD, aby se zabránilo
    negativním účinkům na růst

  • U rostoucích, gravidních a laktujících prasnic může být jako jediné obilné zrno použito ječné (bez nežádoucích účinků na výkonnost)

Drůbež:

  • Nižší ME než u kukuřice a pšenice - použití jen u vysoceenergetických krmiv

  • Vysoké dávky dlouhodobě zhoršují růst (zejména u mladých ptáků), u starších může ječmen tvořit 20-30% KD bez vlivu na růst

  • U nosnic krmených ječmenem se častěji vyskytují znečištěná vejce

  • Kvůli beta glukanům hrozí vznik lepkavého trusu 

  • Neškrobové polysacharidy redukují stravitelnost živin a zvyšují viskozitu zažívacího obsahu

  • Do krmiv bývají přidávány enzymové přípravky obsahující beta glukanázy, což vede ke zvýšení stravitelnosti a snížení viskozity i příjmu vody

Králíci:

  • Rostoucí Pokud je strava dobře vyvážena, může tvořit až 40-45 % KD, u komerčních krmiv zpravidla 10-25 %

  • Podporuje rychlost růstu přibližně stejně jako ostatní obilná zrna, ale výhodou je vysoký obsah vlákniny (vyšší obsah vlákniny mají už jen ovesná zrna)

  • Chovný I pro tuto kategorii je ječmen velice hodnotný       

Ryby:

  • Ječmen má poměrně málo bílkovin, ale používá se pro obsah škrobu

  • Nutriční hodnota pro ryby je nižší než u ostatních běžných obilných zrn a vedlejších produktů z obilovin

  • Ječmenový fosfor je vázán na fytát, což zhoršuje jeho stravitelnost

  • Lososovití - měl by být extrudován pro zmazovatění škrobu (zvýšení stravitelnosti - jako zdroj energie využívají spíše bílkoviny či tuky), vyšší stravitelnost amylopektinu oproti amylóze u pstruha duhového 

  • Kaprovití - stravitelná energetická hodnota ječmene byla vyšší než u kukuřice, nemá vliv na organoleptické vlastnosti masa kapra

  • Tilápie - u dospělých byla stravitelnost sacharidů vyšší než u kukuřice, ale nižší než u kukuřice, u některých mohl ječmen zcela nahradit  kukuřici bez ovlivnění růstu, využití a konverze krmiva

Tabulka nutričních hodnot (Feedipedia, 2011, Sauvant et al. 2004)

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky