Ječmen/Barley grain
Hordeum vulgare
1) Zařazení
- Sacharidové krmivo, obilnina
2) Popis a charakteristika
Vysoký obsah vlákniny snižuje využitelnost živin, ale i tak jsou jednotlivé živiny ječmene dobře stravitelné
Dobře se zpracovává - hodí se do všech druhů krmných směsí
Rozdrcené pluchy povzbuzují pohyb střev a vylučování trávicích šťáv
Působí příznivě na jakost živočišných produktů
Krmivo z ječmene se užívá jako pastva, seno, siláž; sláma poté jako krmivo i podestýlka pro přežvýkavce
Mezi běžné procesy patří válcování (za sucha nebo par), loupání, drcení, granulování
Suchý válcovaný a mletý ječmen obsahuje prach, který může snížit příjem a negativně ovlivnit výkon a zdraví dobytka
3) Možná rizika, antinutriční látky
- Mykotoxiny
- Pentózy
4) Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat
Pro všechny druhy a kategorie hospodářských zvířat
Vysoké dávky mohou způsobit zažívací potíže
Vhodný je zejména pro hříbata
Na trávicí proces má podstatně lepší dietetický vliv než pšenice
Fyzikální struktura škrobu může negativně ovlivňovat přítomnost dalších složek (lipidy, bílkoviny, beta-glukany) - dojde ke snížení stravitelnosti snížením kontaktu mezi škrobem a trávicími enzymy
Voskovitý ječmen (s vyšším podílem amylopektinu ve škrobu) má vysoký podíl beta-glukanů a měl by být při podání prasatům ošetřen enzymy, u drůbeže je lepší se mu přímo vyhnout
Přežvýkavci:
Vysoká hrubá energetická náročnost, vysoká stravitelnost energie a
vysoká metabolizovatelná energetická hodnota pro přežvýkavceHodnota bílkovin je nízká
Vysoký obsah rychle rozložitelného škrobu
Endosperm jádra je extrémně odolný mikrobiální degradaci v bachoru
U jehňat - peletizace neměla vliv na stravitelnost, prevenci rumenitidy, ale vedlo k lepší kvalitě podkožního tuku
Výkon zvířete závisí na kvalitě zrna a způsobu zpracování
U volů bylo prokázáno vyšší nadýmání při krmení celým zrnem, což je překvapující, neboť zpracováním by se měla zvýšit rozložitelnost, ale i riziko nadýmání
Prasata:
Příznivě ovlivňuje kvalitu sádla
Hlavní zdroj energie kvůli obsahu škrobu
Vyšší obsah stravitelných aminokyselin (hlavně lysinu) než v kukuřici
Větší množství fosforu
U odstavených selat je chutnost ječmene vyšších než u kukuřice a pšenice, příjem by měl být menší než 40% KD, aby se zabránilo
negativním účinkům na růstU rostoucích, gravidních a laktujících prasnic může být jako jediné obilné zrno použito ječné (bez nežádoucích účinků na výkonnost)
Drůbež:
Nižší ME než u kukuřice a pšenice - použití jen u vysoceenergetických krmiv
Vysoké dávky dlouhodobě zhoršují růst (zejména u mladých ptáků), u starších může ječmen tvořit 20-30% KD bez vlivu na růst
U nosnic krmených ječmenem se častěji vyskytují znečištěná vejce
Kvůli beta glukanům hrozí vznik lepkavého trusu
Neškrobové polysacharidy redukují stravitelnost živin a zvyšují viskozitu zažívacího obsahu
Do krmiv bývají přidávány enzymové přípravky obsahující beta glukanázy, což vede ke zvýšení stravitelnosti a snížení viskozity i příjmu vody
Králíci:
Rostoucí Pokud je strava dobře vyvážena, může tvořit až 40-45 % KD, u komerčních krmiv zpravidla 10-25 %
Podporuje rychlost růstu přibližně stejně jako ostatní obilná zrna, ale výhodou je vysoký obsah vlákniny (vyšší obsah vlákniny mají už jen ovesná zrna)
Chovný I pro tuto kategorii je ječmen velice hodnotný
Ryby:
Ječmen má poměrně málo bílkovin, ale používá se pro obsah škrobu
Nutriční hodnota pro ryby je nižší než u ostatních běžných obilných zrn a vedlejších produktů z obilovin
Ječmenový fosfor je vázán na fytát, což zhoršuje jeho stravitelnost
Lososovití - měl by být extrudován pro zmazovatění škrobu (zvýšení stravitelnosti - jako zdroj energie využívají spíše bílkoviny či tuky), vyšší stravitelnost amylopektinu oproti amylóze u pstruha duhového
Kaprovití - stravitelná energetická hodnota ječmene byla vyšší než u kukuřice, nemá vliv na organoleptické vlastnosti masa kapra
Tilápie - u dospělých byla stravitelnost sacharidů vyšší než u kukuřice, ale nižší než u kukuřice, u některých mohl ječmen zcela nahradit kukuřici bez ovlivnění růstu, využití a konverze krmiva
Tabulka nutričních hodnot (Feedipedia, 2011, Sauvant et al. 2004)