Karob
Zařazení
- Sacharidové krmivo
Popis a charakteristika
- Stálezelený keř pěstovaný především pro jeho lusky, které jsou bohaté na cukr a pro gum-containing seeds.
- Využívá se i jako potravina, a to zejména dužnina. Mletá jako náhrada kakaa, fermentovaná na výrobu alkoholu, nebo zředěná jako sirup.
- Nejdůležitějším průmyslovým výrobkem z karobu je rohovníková guma, dále galaktomannan extrahovaný ze semen se používá jako běžné zahušťovadlo a stabilizátor potravin.
- Mezi krmné produkty z karobu patří celé mleté lusky, které mohou být krmeny přežvýkavcům i nepřežvýkavcům, sušená dužnina bohatá na cukr a moučka z karobu jako vedlejší produkt při extrakci gumy.
- Listy mohou být použity jako podestýlka.
- Karobové stromy také poskytují dřevo používané pro výrobu nádobí.
- Extrakcí lze získat algarrobin - textilní barvicí činidlo.
- Karob je schopný fixovat dusík.
- Karobové lusky jsou zdrojem nestrukturálních uhlohydrátů (asi 45%) a tedy energie. Největší podíl z těchto cukrů tvoří sacharóza.
- Obsahuje malé množství proteinů (asi 5%) a lysinu. Obsah tuků je také nízký.
- Obsah vlákniny je vysoký (až 33%).
- Semena karobu jsou extrémně tvrdá, pokud nejsou před krmením mletá, projdou trávicím traktem nezměněná.
- Karobová moučka je složka s vysokým obsahem bílkovin (50%) a lepší kvalitou bílkovin (lysin> 5% bílkovin) než karobové lusky. Obsahuje více tuku (> 5%), ale mnohem méně vlákniny (<5% surové vlákniny) než lusky.
Možná rizika, antinutriční látky
- Karobové lusky a jejich vedlejší produkty obsahují značné množství taninů a lusky jsou považovány za mimořádně bohatý zdroj neextrahovatelných polyfenolů.
- Tyto taniny narušují stravitelnost bílkovin a mohou snižovat stravitelnost jiných krmiv používaných společně s karobem, čímž snižují přírůstky tělesné hmotnosti.
- Přítomnost tříslovin v luscích karobu má škodlivé účinky na trávení, růst a produkci mléka u přežvýkavců a na růst drůbeže.
Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorií zvířat
Přežvýkavci
- Karobové lusky - velmi chutné krmivo, dobrý zdroj energie; náhražka obilí.
- Při zahrnutí velkého množství lusků do potravy je nutná suplementace proteinů.
- Karobové taniny snižují stravitelnost.
- Úrovně začlenění do stravy v rozmezí 20 - 25% se ukazují pro krmení ovcí a koz jako vhodné.
- Jako účinný prostředek k potlačení negativních účinků taninů se užívá polyethylenglykol, zhruba v 4% začlenění do krmiva.
- Semena karobu - produkce plynu při krmení semen karobu je výrazně nižší než u krmení lusky.
Prasata
- Karobové lusky mohou být ve stravě prasat zahrnuty až do 10-20%.
- Pro prasata jsou lusky velmi chutné a tak jejich začlenění do stravy může napomáhat zvýšení příjmu krmiva.
- Mohou nahradit jiná krmiva s vysokým obsahem cukru aniž by to nepříznivě ovlivnilo příjem krmiva.
- Může však docházet ke snížení stravitelnosti hlavně během odstavu, ale i růstu a výkrmu.
Drůbež
- Krmení celých karobových lusků v úrovni inkluze 5% negativně ovlivňuje výkon kuřat.
- Negativní účinek lze částečně překonat přidáním extra bílkovin nebo energie do stravy.
- U hus se doporučuje zahrnutí lusků do krmiva v míře 20%, při vyšší míře inkluze může mít škodlivé účinky na výkonnost zvířat.
- Semena jsou pro krmení drůbeže za nevhodná, protože dochází k výraznému snížení stravitelnosti proteinu a tuku.
- Karobové klíčky mohou být použity až do 20% stravy pro drůbež bez negativních účinků.
Králíci
- Zlepšuje chutnost králičí stravy. Často se používá v množství 2 - 3% ve stravě.
- Vysoký obsah stravitelné energie.
- Vysoký obsah ligninu je prospěšný pro trávicí trakt.
- Karob má ale nízký obsah bílkovin, nedostatek lysinu a aminokyselin obsahujících síru ve srovnání s požadavky pro králíky.
Koně a osli
- V některých zemích se karobové lusky ke krmení koní využívají.