Karob

Zařazení

  • Sacharidové krmivo

Popis a charakteristika

  • Stálezelený keř pěstovaný především pro jeho lusky, které jsou bohaté na cukr a pro gum-containing seeds.
  • Využívá se i jako potravina, a to zejména dužnina. Mletá jako náhrada kakaa, fermentovaná na výrobu alkoholu, nebo zředěná jako sirup.
  • Nejdůležitějším průmyslovým výrobkem z karobu je rohovníková guma, dále galaktomannan extrahovaný ze semen se používá jako běžné zahušťovadlo a stabilizátor potravin.
  • Mezi krmné produkty z karobu patří celé mleté ​​lusky, které mohou být krmeny přežvýkavcům i nepřežvýkavcům, sušená dužnina bohatá na cukr a moučka z karobu jako vedlejší produkt při extrakci gumy.
  • Listy mohou být použity jako podestýlka.
  • Karobové stromy také poskytují dřevo používané pro výrobu nádobí.
  • Extrakcí lze získat algarrobin - textilní barvicí činidlo.
  • Karob je schopný fixovat dusík.
  • Karobové lusky jsou zdrojem nestrukturálních uhlohydrátů (asi 45%) a tedy energie. Největší podíl z těchto cukrů tvoří sacharóza.
  • Obsahuje malé množství proteinů (asi 5%) a lysinu. Obsah tuků je také nízký.
  • Obsah vlákniny je vysoký (až 33%).
  • Semena karobu jsou extrémně tvrdá, pokud nejsou před krmením mletá, projdou trávicím traktem nezměněná.
  • Karobová moučka je složka s vysokým obsahem bílkovin (50%) a lepší kvalitou bílkovin (lysin> 5% bílkovin) než karobové lusky. Obsahuje více tuku (> 5%), ale mnohem méně vlákniny (<5% surové vlákniny) než lusky.

Možná rizika, antinutriční látky

  • Karobové lusky a jejich vedlejší produkty obsahují značné množství taninů a lusky jsou považovány za mimořádně bohatý zdroj neextrahovatelných polyfenolů.
  • Tyto taniny narušují stravitelnost bílkovin a mohou snižovat stravitelnost jiných krmiv používaných společně s karobem, čímž snižují přírůstky tělesné hmotnosti.
  • Přítomnost tříslovin v luscích karobu má škodlivé účinky na trávení, růst a produkci mléka u přežvýkavců a na růst drůbeže.

Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorií zvířat

Přežvýkavci

  • Karobové lusky - velmi chutné krmivo, dobrý zdroj energie; náhražka obilí.
  • Při zahrnutí velkého množství lusků do potravy je nutná suplementace proteinů.
  • Karobové taniny snižují stravitelnost.
  • Úrovně začlenění do stravy v rozmezí 20 - 25% se ukazují pro krmení ovcí a koz jako vhodné.
  • Jako účinný prostředek k potlačení negativních účinků taninů se užívá polyethylenglykol, zhruba v 4% začlenění do krmiva.
  • Semena karobu - produkce plynu při krmení semen karobu je výrazně nižší než u krmení lusky.

Prasata

  • Karobové lusky mohou být ve stravě prasat zahrnuty až do 10-20%.
  • Pro prasata jsou lusky velmi chutné a tak jejich začlenění do stravy může napomáhat zvýšení příjmu krmiva.
  • Mohou nahradit jiná krmiva s vysokým obsahem cukru aniž by to nepříznivě ovlivnilo příjem krmiva.
  • Může však docházet ke snížení stravitelnosti hlavně během odstavu, ale i růstu a výkrmu.

Drůbež

  • Krmení celých karobových lusků v úrovni inkluze 5% negativně ovlivňuje výkon kuřat.
  • Negativní účinek lze částečně překonat přidáním extra bílkovin nebo energie do stravy.
  • U hus se doporučuje zahrnutí lusků do krmiva v míře 20%, při vyšší míře inkluze může mít škodlivé účinky na výkonnost zvířat.
  • Semena jsou pro krmení drůbeže za nevhodná, protože dochází k výraznému snížení stravitelnosti proteinu a tuku.
  • Karobové klíčky mohou být použity až do 20% stravy pro drůbež bez negativních účinků.

Králíci

  • Zlepšuje chutnost králičí stravy. Často se používá v množství 2 - 3% ve stravě.
  • Vysoký obsah stravitelné energie.
  • Vysoký obsah ligninu je prospěšný pro trávicí trakt.
  • Karob má ale nízký obsah bílkovin, nedostatek lysinu a aminokyselin obsahujících síru ve srovnání s požadavky pro králíky.

Koně a osli

  • V některých zemích se karobové lusky ke krmení koní využívají.
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky