Krevní moučka - Blood meal
Zařazení
- bílkovinné krmivo
- Vedlejší živočišné produkty, produkty živočišného původu
Popis a charakteristika
- Krev je sbírána na jatkách během porážek různých druhů hospodářských zvířat za různých podmínek. Většinou je poté co nejdříve usušena na krevní moučku, aby se nezkazila.
- Krevní moučka je hygroskopická a musí tedy být usušena na méně než 10-12% vlhkosti a uskladněna na suchém místě.
- Metody přípravy jsou různé (např.: sušení na slunci, suš. v troubě, bubnové sušení, sprejování atd.) a přímo ovlivňuje kvalitu výsledného produktu. Čím více tepla se použije, tím méně lysinu v moučce zůstane a bude méně dostupný. Převařené kostní moučky jsou pak vlivem destrukce hemoglobinu tmavší a méně chutné.
- Krev obsahuje převážně bílkoviny (90-95% suš.) a je používána jako doplněk v KD založených na jádru, vedlejších rostlinných produktech a pícninách.
- Dále je bohatá na lysin (7-10% suš.) a železo (>1500mg/kg suš.)
- Nutno dodat, že krevní moučka není moc chutná a její AMK profil je nevyvážený. Z tohoto důvodu se nedoporučuje příliš velké zastoupení této komponenty v KD (max. 5-6% KD)
Možná rizika, antinutriční látky
- Krev musí být zahřáta min. na 100°C/15 min pro zničení potenciálních patogenů, jak je např.: salmonella, mykotoxiny a priony.
- Doporučuje se vyhýbat zkrmování krevní moučky těm druhům, ze kterých byla vyrobena
Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat
Přežvýkavci
Zkrmování krevní moučky je u přežvýkavců zakázáno v celé EU
- Cenný zdroj bílkovin a rumen-rezistentních AMK. Obsah RUP je až 78%.
- Krevní moučka obsahuje více esenciálních AMK než sojový extr. šrot, ale je deficientní v obsahu sirných AMK a isoleucinu. Doporučuje se doplňovat dalšími zdroji proteinu.
- 3% přídavek v KD telat zvedá denní přírůstek a denní příjem sušiny a energie. U mléčného skotu zlepšuje užitkovost a obsah mléčných bílkovin v nádoji
- U ovcí může být krevní moučka využita jako by-pass protein, což umožňuje snížení celkového proteinu v KD (z 16-18 na 13%)
Prasata
Zkrmování krevní moučky je u prasat zakázáno v celé EU
- Krevní moučka je pro prasata dobrým zdrojem bílkovin. Doporučené zastoupení v KD je od 4% do 6-8% sušiny
- U prasat ve výkrmu můžeme moučkou částečně nahradit sojový extr. šrot (v KD založené na kukuřici a sóji)
- Můžeme jí doplňovat pokrutiny z bavlníkových semen, abychom vyrovnali negativní účinky gossypolu
- Krmení prasat ve výkrmu fermentovanou krevní moučkou v kombinaci s melasou umožňuje stejný příjem krmiva, růst a konverzi jako sojový extr. šrot . Využitelnost N je také vysoká.
Drůbež
Zkrmování krevní moučky je u drůbeže zakázáno v celé EU
Brojleři
- Slouží jako dobrý zdroj bílkovin a může nahradit 50-100% rybí moučky nebo 50% sojového extr. šrotu , což ve výsledku zlepší užitkovost a výtěžnost
- Vysoký koeficient stravitelnosti tryptofanu u tohoto krmiva je velice cennou vlastností, jelikož právě tryptofan je 3. limitující AMK brojlerů
- Je nezbytné krevní moučku v KD suplementovat lysinem a isoleucinem pro lepší prospívání
Nosnice
- 4,5% KD sluncem sušené krevní moučky má pozitivní dopad na mnoho faktorů - příjem krmiva, přírůstek živé hmotnosti, váhu vejce a zbarvení žloutku. Zvyšuje také obsah Fe ve žloutcích.
- Krevní moučka může způsobovat nepříjemnou chuť vajec a proto se nedoporučuje jí kompletně nahrazovat sojový extr. šrot
Krocani
- Zařazení moučky do KD nijak nemění prospívání zvířat
Kachny
- Kombinace krevní moučky s dalšími doplňkovými zdroji bílkovin se ukázalo mít pozitivní vliv na užitkovost
Ryby
- Sprejově sušená moučka se ukázala být u mnoha druhů ryb jako kvalitní surovina. Může být využívána jako pojivo při výrobě rybích krmných směsí