Kukuřice/Maize grain (Corn grain)

Zea mays

1) Zařazení   

  • Sacharidové krmivo, obilnina

2) Popis a charakteristika 

  • Hlavní krmivo ve vyspělých zemích

  • Potravinářské i nepotravinářské použití

  • Nejrozšířenější druh kukuřice "dent corn", další odrůdy pro popcorn, sladká kukuřice, ... pro další průmyslové zpracování; druhy pro zlepšení nutričních hodnot - vysoký lyzin, vysoký tryptofan, vysoký obsah oleje, vysoká amylóza, nízký fytát,...

  • Geneticky modifikované odrůdy - odolnost proti herbicidům, škůdcům, vyšší výtěžky

  • Potenciální dopad na DNA půdní mikroflóry a škodlivých účinků na užitečný hmyz (motýli, včely)

  • Typické tukotvorné krmivo s poměrně vysokou energetickou hodnotou

  • Nízký obsah vlákniny à vysoká stravitelnost

  • Kukuřičný škrob je méně snadno fermentovatelný než jiné obilné škroby

  • Nízký obsah vápníku, 75% fosforu je vázáno na fytát

  • Hybridy s nízkým obsahem fytátu byly vyvinuty pro zvýšení dostupnosti fosforu u monogastrů

  • Vyšší obsah Vitamínu A ve žluté kukuřici než v bílé

  • Nedostatek u přežvýkavců není tak důležitý, škodlivé účinky se mohou objevit u prasat a drůbeže

  • Energeticky nejbohatší obilovina, chudá na vápník, bohatá na karoten

  • Dříve výkrm játrových hus, neboť docházelo k nadměrnému růstu jater a tuku (dnes zakázáno)

  • Kukuřice vyčerpává půdu, nekonkuruje si s plevely a je vystavena mnoha chorobám a škůdcům à je třeba hodně hnojiv, herbicidů, pesticidů a fungicidů - může docházet erozím půd, uvolňování
    dusičnanů, kontaminace podzemních vod

  • Krmení přežvýkavců s vysokým obsahem škrobu může způsobit acidózu Fermentace velkého množství škrobu a snížení pH a pokles trávení, průjem, dehydratace Kukuřičný škrob však není tak snadno
    fermentovatelný, čímž se snižuje výskyt bachorové acidózy

  • Acidorezistentní E. coli Pokud jádro tvoří velkou část KD, dochází ke
    snížení pH ve střevech, kde se poté více daří acidorezistentní E. coli více než u dobytka krmeného pouze senem

  • GMO Vědecké studie zatím neprokázaly škodlivé účinky GMO 
    V některých zemích je třeba povolení

3) Možná rizika, antinutriční látky 

  • Zein, glutein

  • Mykotoxiny - Aflatoxiny, Deoxynivalenol, Zearalenon, Ochratoxin, 
    Fumonisiny

4) Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat

Přežvýkavci

  • Cenný zdroj energie

  • U dojnic podporuje vysoký výnos mléka díky vysokému obsahu škrobu, což podporuje i růst mikroflóry v bachoru à zvýšení stravitelnosti píce, cyklování bachoru

  • Pomalu degradující škrob v bachoru - nízká acidogenní hodnota, obsahuje by-pass škrob, který umožňuje vstřebání glukózy v tenkém střevě

  • Obsahuje málo bílkovin à v KD musí být doplněno o bílkoviny

  • Pro vysokou produkci mléka se užívají kukuřičné vločky, neboť jsou více stravitelné, chutnější a zlepšují výtěžnost mléka a výtěžek mléčných bílkovin

  • U volů je často hlavním koncentrátem - je vysoce stravitelná a chutná

Prasata:

  • Řídká konzistence sádla a žloutnutí (obsahuje polynenasycené mastné kyseliny, kryptoxantin)

  • Měsíc před porážkou vyřadit z KD a nahradit ječmenem

  • Největší význam pro růst a výkrm prasat, prasnic a plemenných zvířat, pokud jsou doplněny bílkoviny, vitamíny a minerály

  • Mohou být krmena celá zrna nebo mletá

Koně:

  • Při vysokých dávkách u mladých koní riziko rachitidy

  • U dostihových koní zvyšuje pocení

  • Vhodné spíše pro tažné koně

Drůbež:

  • Nosnice - opatrně, riziko rychlého ztučnění, poklesu snášky

  • Oceňována kvůli vysoce stravitelnému škrobu, nízké vláknině a relativně vysokému obsahu oleje à vysoké hodnoty metabolizovatelné energie

  • Kukuřičný olej je dobrým zdrojem polynenasycených mastných kyselin (včetně kyseliny linolové)

  • Bílá i žlutá kukuřice má vhodné hodnoty energie, bílkovin a minerálů

  • Žlutá kukuřice s vyšší obsahem karotenu a kryptoxantinu příznivě působí na pigmentaci žloutku

  • Ječmen a čirok mohou v případě potřeby zcela nahradit kukuřici v chovu brojlerů, triticale jen z části, neboť snižuje tempo růstu

Králíci:

  • Nejčastěji užívaná obilovina v horkých a tropických zemích
  • V mírném pásu se většinou sklízí před úplným usušením, je zde tedy vysoká predispozice k zaplísnění a produkci mykotoxinů - jsou klasifikovány jako suroviny s vysokým hygienickým rizikem

  • Energetická hodnota kukuřice pro králíky je nižší než energetická hodnota pšenice, ekvivalentní je hodnotě ječmene

Ryby:

  • Většinou se používá ve formě mouky či pelet

  • Stravitelná energie je poměrně nízká u pstruhů duhových, u kaprů je vysoká. Lze ji zlepšit želatinací kukuřičného škrobu

  • Krmení pstruhů duhových kukuřičnou moučkou zvyšuje výkon zvířete

Tabulka nutričních hodnot (Feedipedia, 2011, Sauvant et al. 2004)

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky