Kukuřičné klíčky/Maize germ
Zea mays
1) Zařazení
- Proteinové krmivo, vedlejší produkt mlýnského nebo škrobárenského průmyslu
2) Popis a charakteristika
- Představuje asi 11% z hmotnosti zrna
Obsahuje 45-50% tuku, extrakcí se z něj získává klíčkový olej, který je bohatý zejména na kyselinu palmitovou (16%), olejovou (28%) a linolovou (56%) (18:2) (Miller et al., 2009)
Obsahuje 11 - 18% NL podle technologie zpracování zrna
- Žluknutí
Kyselina fytová (cca 6.4% v původní hmotě, Graf et al., 1990; Harbach et al., 2007).
4) Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat
Přežvýkavci
- Používají se jako zdroj energie (náhrada obilnin, zejména kukuřice), proteinu nebo tuku
Klíčky s vysokým obsahem oleje by měl být zkrmovány v omezeném množství, protože obsahují nenasycené mastné kyseliny, které mají negativní vliv na bachorovou fermentaci
Dojnice - klíčky v množství 3.6% v krmné dávce pozitivně ovlivnily dojivost a profil mastných kyselin v mléce (Miller et al., 2009), mohou být využity i jako alternativní zdroj energie (tuku), protože jsou částečně chráněny proti degradaci v bachoru (Abdelqader et al., 2009a)
Výkrm skotu - vhodné jako zdroj tuku v krmné dávce v poslední fázi výkrmu (Montgomery et al., 2005).
Prasata
- Vhodné pro prasata ve výkrmu - 15 až max 30% v krmné dávce (Lee et al.,
2012, 2013) Selata - do 12% v krmné dávce (Hastad et al., 2002).
Drůbež
- Vyšší obsah energie (AME) než většina produktů z kukuřice (Rochell et al., 2011) i vyšší stravitelnost aminokyselin
Brojleři - 5-15% v krmné dávce (Sahib et al., 2014).
Tabulka nutričních hodnot (Feedipedia, 2011, Sauvant et al. 2004)