Kukuřičné klíčky/Maize germ

Zea mays

1) Zařazení

  • Proteinové krmivo, vedlejší produkt mlýnského nebo škrobárenského průmyslu

2) Popis a charakteristika

  • Představuje asi 11% z hmotnosti zrna
  • Obsahuje 45-50% tuku, extrakcí se z něj získává klíčkový olej, který je bohatý zejména na kyselinu palmitovou (16%), olejovou (28%) a linolovou (56%) (18:2) (Miller et al., 2009)

  • Obsahuje 11 - 18% NL podle technologie zpracování zrna

3) Možná rizika, antinutriční látky

  • Žluknutí
  • Kyselina fytová (cca 6.4% v původní hmotě, Graf et al., 1990; Harbach et al., 2007).

4) Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat

Přežvýkavci

  • Používají se jako zdroj energie (náhrada obilnin, zejména kukuřice), proteinu nebo tuku
  • Klíčky s vysokým obsahem oleje by měl být zkrmovány v omezeném množství, protože obsahují nenasycené mastné kyseliny, které mají negativní vliv na bachorovou fermentaci

  • Dojnice - klíčky v množství 3.6% v krmné dávce pozitivně ovlivnily dojivost a profil mastných kyselin v mléce (Miller et al., 2009), mohou být využity i jako alternativní zdroj energie (tuku), protože jsou částečně chráněny proti degradaci v bachoru (Abdelqader et al., 2009a)

  • Výkrm skotu - vhodné jako zdroj tuku v krmné dávce v poslední fázi výkrmu (Montgomery et al., 2005).

Prasata

  • Vhodné pro prasata ve výkrmu - 15 až max 30% v krmné dávce (Lee et al.,
    2012, 2013)
  • Selata - do 12% v krmné dávce (Hastad et al., 2002).

Drůbež

  • Vyšší obsah energie (AME) než většina produktů z kukuřice (Rochell et al., 2011) i vyšší stravitelnost aminokyselin
  • Brojleři - 5-15% v krmné dávce (Sahib et al., 2014).

Tabulka nutričních hodnot (Feedipedia, 2011, Sauvant et al. 2004)

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky