Kukuřičné výpalky/Maize/Corn distillers grain

Zea mays

1) Zařazení

  • Proteinové krmivo, vedlejší produkt lihovarnického průmyslu

2) Popis a charakteristika 

  • Vedlejší produkt při výrobě alkoholu

  • Hodně variabilní složení, protože závisí na mnoha faktorech během zpracování

  • Mají vysoký obsah NL (25-35%), ale nízký obsah lysinu (2,1-2,8 z proteinu), navíc může být často zničený nevhodnou teplotou během dosoušení výpalků

  • Barva výpalků by měla být medově až karamelově zlatá, pokud jsou tmavé, došlo k nadměrnému zahřátí během zpracování a k možnému poškození proteinu (Schroeder, 2010)

  • Obsah tuku se pohybuje mezi 2-15%, pro relativně vysoký obsah nenasycených MK nejsou příliš vhodné pro přežvýkavce (Carvalho et
    al., 2005)

  • Obsah vlákniny je nízký cca 7,5%, stejně tak i obsah reziduálního škrobu (8%)

  • Pokud nahradíme kukuřici výpalky dojde u skotu ke snížení produkce methanu o 3,2 g CO2eq/MJ ethanolu na kus (US EPA, 2010)

3) Možná rizika, antinutriční látky

  • Mohou obsahovat sírany (0,5-1,7% v sušině) (McAloon et al., 2000)
  • Mykotoxiny - stejné jako u kukuřice

  • Výpalky z malých palíren, které používají měděná zařízení místo nerezových, mohou obsahovat i měď, 15 až 120 mg/kg,  toxické pro ovce

4) Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat

Přežvýkavci

  • Běžná součást KD pro skot, náhrada za sójový extrahovaný šrot nebo zrniny
  • obsahují energii ve formě snadno stravitelné vlákniny a tuku, nikoli škrobu, takže snižuje riziko výskytu acidózy, popř. ji zmírňuje (Schroeder, 2010).

  • Stravitelnost organické hmoty je cca 73,5 % (Feedipedia, 2011)

  • Podíl RUP je v průměru 55%

  • Dojnice - max. 20% v krmné dávce (v sušině)

  • Skot ve výkrmu - do krmné dávky lze zařadit až 40% výpalků

Prasata

  • Výpalky mohou být zdrojem P s poměrně vysokou dostupností (60%, Pedersen et
    al., 2007)
  • Selata, prasata ve výkrmu a kojící prasnice - 20% v krmné dávce, březí prasnice - až 50%, zlepší to i welfare (Stein et al., 2009)

  • Doporučuje se vyřadit výpalky z KD prasat 2-3 týdny před porážkou, protože mají negativní vliv na kvalitu tuku (měkké sádlo)

Drůbež

  • Obsah ME je srovnatelný s kukuřicí
  • Brojleři - max 6% v BR1, 12 - 15% v BR2 a BR3

  • Nosnice - 15% v krmné dávce
  • Krůty - 10% v krmné dávce
  • Kachny - 10-15% pro mladé kachny, do 20% pro starší zvířata

Králíci

  • Použití výpalků limituje nízký obsah vlákniny a nižší stravitelnost proteinu a deficit lysinu
  • Běžně 2-5% v krmné dávce, max. 10%

Tabulka nutričních hodnot (Feedipedia, 2011, Sauvant et al. 2004)

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky