Kukuřičné výpalky/Maize/Corn distillers grain
Zea mays
1) Zařazení
- Proteinové krmivo, vedlejší produkt lihovarnického průmyslu
2) Popis a charakteristika
Vedlejší produkt při výrobě alkoholu
Hodně variabilní složení, protože závisí na mnoha faktorech během zpracování
Mají vysoký obsah NL (25-35%), ale nízký obsah lysinu (2,1-2,8 z proteinu), navíc může být často zničený nevhodnou teplotou během dosoušení výpalků
Barva výpalků by měla být medově až karamelově zlatá, pokud jsou tmavé, došlo k nadměrnému zahřátí během zpracování a k možnému poškození proteinu (Schroeder, 2010)
Obsah tuku se pohybuje mezi 2-15%, pro relativně vysoký obsah nenasycených MK nejsou příliš vhodné pro přežvýkavce (Carvalho et
al., 2005)Obsah vlákniny je nízký cca 7,5%, stejně tak i obsah reziduálního škrobu (8%)
Pokud nahradíme kukuřici výpalky dojde u skotu ke snížení produkce methanu o 3,2 g CO2eq/MJ ethanolu na kus (US EPA, 2010)
3) Možná rizika, antinutriční látky
- Mohou obsahovat sírany (0,5-1,7% v sušině) (McAloon et al., 2000)
Mykotoxiny - stejné jako u kukuřice
- Výpalky z malých palíren, které používají měděná zařízení místo nerezových, mohou obsahovat i měď, 15 až 120 mg/kg, toxické pro ovce
4) Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat
- Běžná součást KD pro skot, náhrada za sójový extrahovaný šrot nebo zrniny
obsahují energii ve formě snadno stravitelné vlákniny a tuku, nikoli škrobu, takže snižuje riziko výskytu acidózy, popř. ji zmírňuje (Schroeder, 2010).
Stravitelnost organické hmoty je cca 73,5 % (Feedipedia, 2011)
Podíl RUP je v průměru 55%
Dojnice - max. 20% v krmné dávce (v sušině)
Skot ve výkrmu - do krmné dávky lze zařadit až 40% výpalků
Prasata
- Výpalky mohou být zdrojem P s poměrně vysokou dostupností (60%, Pedersen et
al., 2007) Selata, prasata ve výkrmu a kojící prasnice - 20% v krmné dávce, březí prasnice - až 50%, zlepší to i welfare (Stein et al., 2009)
Doporučuje se vyřadit výpalky z KD prasat 2-3 týdny před porážkou, protože mají negativní vliv na kvalitu tuku (měkké sádlo)
Drůbež
- Obsah ME je srovnatelný s kukuřicí
Brojleři - max 6% v BR1, 12 - 15% v BR2 a BR3
- Nosnice - 15% v krmné dávce
- Krůty - 10% v krmné dávce
- Kachny - 10-15% pro mladé kachny, do 20% pro starší zvířata
Králíci
- Použití výpalků limituje nízký obsah vlákniny a nižší stravitelnost proteinu a deficit lysinu
Běžně 2-5% v krmné dávce, max. 10%
Tabulka nutričních hodnot (Feedipedia, 2011, Sauvant et al. 2004)