Kukuřičný gluten/Maize gluten meal, Corn gluten meal
Zea mays
1) Zařazení
- Proteinové krmivo, vedlejší produkt škrobárenského průmyslu
2) Popis a charakteristika
- Vedlejší produkt při výrobě kukuřičného škrobu (někdy i ethanolu)
- Proteinové krmivo, cca 65 % NL (v sušině)
- Zdroj proteinu, energie, barviv (pigmentů) - pro HZ včetně ryb,
vhodné i pro zájmová zvířata - vysoká stravitelnost proteinu - Vyráběn částo z GM kukuřice - dovoz produktů z GM kukuřice do EU podléhá přísné regulaci
- Zkrmuje se čerstvý nebo sušený (častější)
- Vysoký obsah NL (60-75% v sušině) - nevyvážený poměr AK - nízká hladina lysinu (1,7%) a tryptophanu (0,5%) x vyšší hladina methioninu (2,4%) - vhodný pro nosnice
- Zbytkový škrob - 15-20% v sušině
- Omezené množství vlákniny (1%), tuku (3%) a minerálních látek (2%, vše v sušině)
- Potenciální alternativa k jiným proteinům rostlinného nebo živočišného původu (Leeson et al., 2005).
- Vysoký obsah energie (23,1 MJ BE/kg sušiny), vysoce stravitelná energie přes 90% u přežvýkavců a prasat
- Vysoký obsah žlutých xantophylů (200-500 mg/kg sušiny) - vhodné pro zlepšení pigmentace u drůbeže (vejce, kuřata)
3) Možná rizika, antinutriční látky
kontaminace mykotoxiny (podobné spektrum jako u kukuřice)
4) Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat
Přežvýkavci
- Zdroj proteinu, zejména RUP nebo metabolizovatelného proteinu
- Vysoká stravitelnost organické hmoty (přes 90%)
vysoká energetická hodnota ME - 16.4 and 16.8 MJ/kg DM) (Sauvant et al., 2004; Volden, 2011). - Vysoká intestinální stravitelnost by-pass proteinu 90-91%,
z tohoto důvodu je kukuřičná gluten nejlepším zdrojem metabolizovatelného
proteinu (Sauvant et al., 2004; Yue Qun et al., 2007), má ale nízký obsah lys - méně než 3,5% (Sauvant et al., 2004), který může být limitujícím faktorem pro produkci mléka zejména u vysokoprodukčních dojnic na počátku laktace - Hojně studován u dojnic
Prasata
hodnotné krmivo kvůli vysokému obsahu proteinu a energie a zároveň
nízkému obsahu vlákniny, obsah NE nižší než u kukuřice a vyšší než u sojového extrahovaného šrotulimitující pro jeho využití je nízký obsah lys a trp, které ale mají vyšší standardizovanou ileální stravitelnost než u seš nebo kukuřice (Knabe et al., 1989).
prasata-výkrm - možné zahrnout až do 20 nebo 30% do KD
s doplňkem syntetických AK - nemělo to negativní vliv na užitkovoast (Almeida et al., 2011)odstavená prasata - 13-15% (Richert et al., 1992; Mahan, 1993)
kvůli nízké absorpci P z glutenu se doporučuje doplněk fytázy (Rojas et al., 2013)
Drůbež
z hlediska vysokého obsahu proteinu, barviv (xantophyly) a MU
(více než 16 MJ/kg S) může být hodnotným krmivem pro drůbežkvůli nízkému obsahu lys nevhodný pro drůbež chovanou pro produkci
masa (Crawshaw, 2004)pro drůbež je málo chutný (Blair, 2008)
pro relativně vysoký obsah met (vyšší než u seš a blízký rybí moučce)
a vysoký obdah xantophylů je vhodným komponentem do KS pro nosnice, podíl glutenu se řídí zčásti i požadavky zákazníka na barvu žloutku, kůže, ale neměl by překročit 5-8% (Tangendjaja et al., 2011; Crawshaw, 2004)
Králíci
použití glutenu je limitováno nízkým obsahem lys a také vlákniny,
v Evropě se proto ve výživě králíků téměř nepoužívá (v komečních chovech) (de Blas et al., 2010)nicméně u rostoucích králíků byla ověřena hladina do 10-12% u
vyrovnané KD (Siddaramanna et al., 2009)problémem může být i přítomnost mykotoxinů, zejména fumonisinu a
zearalenonu
Ryby
dobrý a chutný zdroj proteinu pro ryby, doporučuje se doplněk KD o
L-lysin nebo seš. Spolu s dalšími rostlinnými proteiny běžná součást KS
pro pstruha duhového 15-50% jako náhrada rybí moučky (Prachom et al., 2013), ale bylo prokázáno, že vyšší hladiny kukuřičných krmiv (včetně glutenu) než 18% snižují přírůstek (Stone et al., 2005)u lososa obecného má gluten vysokou stravitelnost proteinu (96%) a
energie (79%) - dobrý alternativní zdroj proteinu (Burr et al., 2011), může
nahradit až 50% rybí moučky v KS (Mente et al., 2003)
Tabulka nutričních hodnot (Feedipedia, 2011, Sauvant et al. 2004)