Lněný extrahovaný šrot - Linseed meal
Zařazení
- bílkovinné krmivo
- vedlejší produkt zpracování olejnin
Popis a charakteristika
- Vedlejší produkt při zpracování lněných semen.
- Vzniká při extrakci rozpouštědlem.
- Zvlhčená a vločkovaná semena putují do ohřívače, kde jsou zahřáta na teplotu 80 až 100 ° C, dojde k inaktivaci enzymů a usnadnění uvolňování oleje během lisování. Tento krok také odstraňuje toxické látky. Tato semena jsou poté umístěna do lisu pro mechanickou extrakci a výsledné pokrutiny pokračují do extraktoru, kde jsou vystaveny rozpouštědlu (hexan). Extrahovaný šrot se zbaví rozpouštědla při 100 ° C a poté se ochladí.
- Pro krmení hospodářských zvířat se používají ve větší míře pokrutiny než šrot extrahovaný pomocí rozpouštědla.
Možná rizika, antinutriční látky
- kyanogenní glykosidy
- Především v nezralých lněných semenech.
- Linamarin, linustatin a neolinustatin.
- Při některých teplotách (40 - 50 ° C), pH 2-8 a v přítomnosti vlhkosti enzym lináza uvolňuje kyanovodík (HCN).
- Vysoká teplota linázu ničí a kyanovodík se tak neuvolňuje.
- Linatin je antagonistou vitaminu B6 - strava musí být suplementována vitamínem B6.
- Muciny - ve vodě rozpustné uhlohydráty.
- Narušují zpracování i trávení.
- Sliz absorbuje vodu, zvyšuje viskozitu a působí jako projímadlo.
Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat
- Viz. Lněné pokrutiny
- Avšak lněné pokrutiny se používají pro krmení hospodářských zvířat ve větší míře.
- Rozdíl mezi extrahovaným šrotem a lněnými pokrutinami nacházíme v obsahu jednotlivých nutrientů.
- Obsah sušiny je u pokrutin 90,6%, u extrahovaného šrotu 87,6%.
- Extrahovaný šrot obsahuje více hrubého proteinu (36,3%) než pokrutiny (34,1%).
- V obsahu hrubé vlákniny je rozdíl nepatrný - 10,5% u pokrutin, 11,6% u extrahovaného šrotu.
- Celkový obsah cukru je stejný u obou surovin a to 4,3%.
- Rozdíl je především v surovém tuku, kdy jeho obsah v lněných pokrutinách dosahuje až 10% oproti extrahovaném šrotu kde je jeho obsah 3,6%.
- Pokrutiny obsahují celkově větší množství a bohatší spektrum aminokyselin než extrahovaný šrot.
Pokrutiny jsou také bohatší na minerály, oproti
extrahovanému šrotu v nich najdeme například zinek, železo, mangan, či
měď.