Matoliny - Grape Pomace
(Vitis vinifera)
Zařazení
- Sacharidové krmivo
- Vedlejší produkty
Popis, charakteristika
- Při zpracovávání hroznů vzniká velké množství vedlejších produktů
- Pevné vedlejší produkty - listy, stonky, semena, slupky a dužina = hroznové výlisky/matoliny
- Vysoce viskózní vedlejší produkty = kaly
- Vedlejší produkty s nízkou viskozitou = odpadní vody
- Z jadérek se někdy extrahuje olej
- Někdy se terminologicky rozlišují matoliny a hroznové výlisky - matoliny obsahují pouze slupky a dužinu, zpravidla ale bývají považovány za synonyma
Použití
- kvůli vysokému obsahu vlákniny (zejména ligninu) a přítomnosti fenolických sloučenin mají matoliny nízkou stravitelnost.
- Mohou se využívat ke krmení přežvýkavců, koní a králíků ve spojení s krmivy, které mají lepší nutriční hodnotu, ale nedoporučují se pro prasata a drůbež jako zdroj energie a bílkovin
- Lze je zkrmovat čerstvé, ale neboť rychle kazí a jsou produkovány sezónně, suší se nebo silážují pro zimní krmení
- Pravděpodobně jsou také cenným zdrojem antioxidantů
- Vzhledem k tomu, že jsou matoliny kyselé, lze je poměrně lehce silážovat. Většinou se do siláže přidávají i vinné listy a jemná sláma
- Silážováním čerstvých matolin s kvalitními vedlejšími produkty (pšeničné otruby, rajčatová drť) se zlepšuje skladování a vzniká velice chutné krmivo. Dále dochází ke snížení obsahu fenolických sloučenin, taninů a saponinů, čímž se zlepšuje krmná hodnota.
- Podle některých studií může ošetření hroznových výlisků PEG (polyethylenglykolem) inaktivovat taniny a zvýšit stravitelnost proteinů, případně i sušiny. Obdobné účinky by mohl mít i hydroxid sodný (včetně inhibice mikrobiální aktivity) nebo čpavek
Nutriční vlastnosti
- matoliny obsahují až 11 % lipidů v sušině(kvůli obsahu semen bohatých na olej)
- Závisí i na druzích hroznů
- Výlisky z červeného vína obsahují kromě zkvašeného hroznového materiálu zbytkovou kvasnicovou masu a ethanol. Obsah cukru kolem 9 % sušiny.
- Výlisky z bílého vína obsahují vyšší obsah sacharidů rozpustných ve vodě a méně ethanolu. Obsah cukru až 31 % sušiny.
Možná rizika, antinutruční látky
Taniny
- Hrozny a jejich vedlejší produkty (zejména semena a slupky) obsahují významné množství fenolických sloučenin - zejména flavonoidů a jejich polymerů (kondenzovaných taninů - až 20 % sušiny)
- Tyto sloučeniny tvoří komplexy s bílkovinami v krmivu a trávicími enzymy, což vede k narušení procesu trávení a ke ztrátě živin
- Zasahují také do absorpce minerálů a způsobují poškození slizniční výstelky GIT
- Vysoký obsah tříslovin je spolu s vlákninou jedním z hlavních důvodů jejich nízké stravitelnost a nízké výživné hodnoty
Toxicita mědi
- Z Brazílie byly hlášeny případy smrtelné intoxikace ovcí krmených hroznovými výlisky získanými z vinné révy ošetřené fungicidy na bázi mědi
Znehodnocení
- Čerstvé hroznové výlisky se snadno kazí, dokonce i do 24h.
Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat
Přežvýkavci
- krmná hodnota je srovnatelná s krmnou hodnotou sena nebo slámy
- Vzhledem ke své nízké výživové hodnotě by měly být krmeny jen kategoriím s nižšími nároky na živiny, a i tak doplněny krmivy s vyšším obsahem bílkovin a energií
- Při zavádění do stravy se doporučuje desetidenní přechod
- Jsou vhodnější pro ovce a kozy než pro skot
-Dojnice
- Hroznové výlisky se obecně nedoporučují dojnicím, protože mají tendenci snižovat dojivost (pokud tvoří více než 20 % KD)
- Pokud jsou doplněny o koncentráty a luštěninové seno, klesá sice dojivost, ale zvyšuje se obsah máselného tuku
- Vyšší množství způsobuje záněty sliznice trávicího ústrojí
- Mohou nahradit vojtěškové seno
- U krav s nízkými požadavky na výživu mohou výlisky tvořit až 35 % KD
Prasata
- Matoliny mají pro prasata jen nízkou výživovou hodnotu kvůli vysokému obsahu vlákniny a taninu, takže o jejich zkrmování prasatům existuje jen málo informací
Drůbež
- Obdobně jako u prasat je pouze malé množství informací o zkrmování hroznových výlisků drůbeži vzhledem k jejich nízké nutriční hodnotě