Matoliny - Grape Pomace

(Vitis vinifera)

Zařazení

  • Sacharidové krmivo
  • Vedlejší produkty

Popis, charakteristika

  • Při zpracovávání hroznů vzniká velké množství vedlejších produktů
  • Pevné vedlejší produkty - listy, stonky, semena, slupky a dužina = hroznové výlisky/matoliny
  • Vysoce viskózní vedlejší produkty = kaly
  • Vedlejší produkty s nízkou viskozitou = odpadní vody
  • Z jadérek se někdy extrahuje olej
  • Někdy se terminologicky rozlišují matoliny a hroznové výlisky - matoliny obsahují pouze slupky a dužinu, zpravidla ale bývají považovány za synonyma

Použití

  • kvůli vysokému obsahu vlákniny (zejména ligninu) a přítomnosti fenolických sloučenin mají matoliny nízkou stravitelnost.
  • Mohou se využívat ke krmení přežvýkavců, koní a králíků ve spojení s krmivy, které mají lepší nutriční hodnotu, ale nedoporučují se pro prasata a drůbež jako zdroj energie a bílkovin
  • Lze je zkrmovat čerstvé, ale neboť rychle kazí a jsou produkovány sezónně, suší se nebo silážují pro zimní krmení
  • Pravděpodobně jsou také cenným zdrojem antioxidantů
  • Vzhledem k tomu, že jsou matoliny kyselé, lze je poměrně lehce silážovat. Většinou se do siláže přidávají i vinné listy a jemná sláma
  • Silážováním čerstvých matolin s kvalitními vedlejšími produkty (pšeničné otruby, rajčatová drť) se zlepšuje skladování a vzniká velice chutné krmivo. Dále dochází ke snížení obsahu fenolických sloučenin, taninů a saponinů, čímž se zlepšuje krmná hodnota.
  • Podle některých studií může ošetření hroznových výlisků PEG (polyethylenglykolem) inaktivovat taniny a zvýšit stravitelnost proteinů, případně i sušiny. Obdobné účinky by mohl mít i hydroxid sodný (včetně inhibice mikrobiální aktivity) nebo čpavek

Nutriční vlastnosti

  • matoliny obsahují až 11 % lipidů v sušině(kvůli obsahu semen bohatých na olej)
  • Závisí i na druzích hroznů
  • Výlisky z červeného vína obsahují kromě zkvašeného hroznového materiálu zbytkovou kvasnicovou masu a ethanol. Obsah cukru kolem 9 % sušiny.
  • Výlisky z bílého vína obsahují vyšší obsah sacharidů rozpustných ve vodě a méně ethanolu. Obsah cukru až 31 % sušiny.

Možná rizika, antinutruční látky

Taniny

  • Hrozny a jejich vedlejší produkty (zejména semena a slupky) obsahují významné množství fenolických sloučenin - zejména flavonoidů a jejich polymerů (kondenzovaných taninů - až 20 % sušiny)
  • Tyto sloučeniny tvoří komplexy s bílkovinami v krmivu a trávicími enzymy, což vede k narušení procesu trávení a ke ztrátě živin
  • Zasahují také do absorpce minerálů a způsobují poškození slizniční výstelky GIT
  • Vysoký obsah tříslovin je spolu s vlákninou jedním z hlavních důvodů jejich nízké stravitelnost a nízké výživné hodnoty

Toxicita mědi

  • Z Brazílie byly hlášeny případy smrtelné intoxikace ovcí krmených hroznovými výlisky získanými z vinné révy ošetřené fungicidy na bázi mědi

Znehodnocení

  • Čerstvé hroznové výlisky se snadno kazí, dokonce i do 24h.

Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat

Přežvýkavci

  • krmná hodnota je srovnatelná s krmnou hodnotou sena nebo slámy
  • Vzhledem ke své nízké výživové hodnotě by měly být krmeny jen kategoriím s nižšími nároky na živiny, a i tak doplněny krmivy s vyšším obsahem bílkovin a energií
  • Při zavádění do stravy se doporučuje desetidenní přechod
  • Jsou vhodnější pro ovce a kozy než pro skot

-Dojnice

  • Hroznové výlisky se obecně nedoporučují dojnicím, protože mají tendenci snižovat dojivost (pokud tvoří více než 20 % KD)
  • Pokud jsou doplněny o koncentráty a luštěninové seno, klesá sice dojivost, ale zvyšuje se obsah máselného tuku
  • Vyšší množství způsobuje záněty sliznice trávicího ústrojí
  • Mohou nahradit vojtěškové seno
  • U krav s nízkými požadavky na výživu mohou výlisky tvořit až 35 % KD

Prasata

  • Matoliny mají pro prasata jen nízkou výživovou hodnotu kvůli vysokému obsahu vlákniny a taninu, takže o jejich zkrmování prasatům existuje jen málo informací

Drůbež

  • Obdobně jako u prasat je pouze malé množství informací o zkrmování hroznových výlisků drůbeži vzhledem k jejich nízké nutriční hodnotě



Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky