Mikrořasy - Microalgae
Chlorella spp. [Chlorellaceae] ,Arthrospira maxima ; Arthrospira platensis [Phormidiaceae]
Zařazení
- Bílkovinné krmivo
- Vodní rostliny
Popis a charakteristika
- Mikrořasy jsou drobné organismy, které se nacházejí jak ve sladké, tak i ve slané vodě, v bentických a litorálních zónách a také v oceánech (fytoplankton).
- Jejich velikost se pohybuje od cca 5 µm (Chlorella) po více než 100 µm (spirulina).
- Jsou to autotrofní a fotosyntetizující mikroorganismy.
- Mikrořasy jsou jednobuněčné organismy, mohou být i vláknité.
- Mikrořasy jsou obecně eukaryotické organismy, i když sinice, jako je spirulina, které jsou prokaryota, jsou do skupiny mikrořas zařazeny díky svým fotosyntetickým a reprodukčním vlastnostem.
- Mikrořasy se pěstují pro produkci biomasy jako takové, ale také pro nutričně hodnotné látky jako jsou karotenoidy, fykocyaniny, vícenenasycené mastné kyseliny.
- Jako krmivo jsou používány ve výživě drůbeže a v akvakulturách (pro larvální stádia ryb).
Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat
- Mikrořasy obsahují celé spektrum nutričně důležitých látek.
- Jsou bohaté na proteiny (asi 60 % v sušině) a aminokyseliny, zejména esenciální - leucin, valin, arginin, lysin, izoleucin, fenylalanin, thyrosin.
- Obsahují polysacharidy (vlákninu), mají silnou buněčnou stěnu, takže jsou obtížně stravitelné pro monogastrická zvířata - nutné technologické úpravy.
- Lipidy mikrořas obsahují zejména n-3 a n-6 polynenasycené mastné kyseliny - linolenovou, arachidonovou, EPA a DHA. Obsah mastných kyselin v mikrořasách vykazuje systematické rozdíly podle taxonomické skupiny. Profil mastných kyselin je možné modifikovat pěstebními podmínkami (intenzita světla, dostupnost živin, teplota).
- Mikrořasy jsou bohaté na barviva a antioxidanty (chlorofyl, fykocyanin, fukoxantin, βkaroten, astaxantin, lutein, zeaxantin, kantaxantin), vitamíny (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, H, kyselina listová, kyselina pantotenová), minerály (K, Ca, Cr, Cu, Fe, Mg, Mn, P, Se, Na, Zn), nukleové kyseliny a antibakteriální, antivirové a fungicidní látky.
Přežvýkavci
- Zatím není k dispozici dostatek údajů - pro výživu přežvýkavců je potřeba velké množství řas = technické problémy při jejich napěstování v potřebném množství.
- Dosavadní výsledky studií nejsou jednoznačné.
-Dojnice
- Po zařazení mikrořas do krmné dávky dojnic byla zaznamenána vyšší užitkovost a změna profilu mastných kyselin mléčného tuku ve prospěch nenasycených mastných kyselin.
-Masný skot
- Možné zařadit do krmných dávek masného skotu v množství až do 25 g/d sušené spiruliny aniž by byla negativně ovlivněna užitkovost zvířat.
-Ovce
- Mikrořasy nejsou pro ovce příliš chutné, při zařazení do krmné dávky je vhodné je formovat do pelet, aby je nemohly vyselektovat.
- U ovcí byla zjištěna horší stravitelnost sacharidů u krmných dávek obsahujících mikrořasy.
- Po zařazení mikrořas v množství do 1,8 % v sušině krmné dávky mikrořasy neovlivňují užitkovost ovcí.
Prasata
- Mikrořasy jsou pro prasata chutné, v krmných dávkách mohou částečně nahradit sojový extrahovaný šrot nebo rybí moučky. Lze je zařadit až do výše 10 % v krmné dávce (podle druhu mikrořasy).
Drůbež
- Vhodné pro drůbež kvůli obsahu proteinu a karotenoidů.
- Lze je zařadit v množství 5-10% do krmné dávky jako částečná náhrada běžně používaných proteinových zdrojů.
- Vhodné pro brojlery i rostoucí kuřata, taktéž možné používat v ekologických chovech.
- U nosnic pozitivně ovlivňují barvu žloutku.
- U křepelek japonských zlepšují barvu žloutku a zlepšují plodnost.
Králíci
- Do krmných dávek rostoucích králíků je možné zařadit až 15 % sušené spiruliny aniž by byla ovlivněna jejich užitkovost.
Ryby
- Mikrořasy jsou nezbytné pro výživu masožravých i býložravých ryb.
- Jsou zdrojem jak základních živin, tak i pigmentů, proto lze využít i pro zlepšení barvy u okrasných ryb.