Mikrořasy - Microalgae

Chlorella spp. [Chlorellaceae] ,Arthrospira maxima ; Arthrospira platensis [Phormidiaceae]

Zařazení

  • Bílkovinné krmivo
  • Vodní rostliny

Popis a charakteristika

  • Mikrořasy jsou drobné organismy, které se nacházejí jak ve sladké, tak i ve slané vodě, v bentických a litorálních zónách a také v oceánech (fytoplankton).
  • Jejich velikost se pohybuje od cca 5 µm (Chlorella) po více než 100 µm (spirulina).
  • Jsou to autotrofní a fotosyntetizující mikroorganismy.
  • Mikrořasy jsou jednobuněčné organismy, mohou být i vláknité.
  • Mikrořasy jsou obecně eukaryotické organismy, i když sinice, jako je spirulina, které jsou prokaryota, jsou do skupiny mikrořas zařazeny díky svým fotosyntetickým a reprodukčním vlastnostem.
  • Mikrořasy se pěstují pro produkci biomasy jako takové, ale také pro nutričně hodnotné látky jako jsou karotenoidy, fykocyaniny, vícenenasycené mastné kyseliny.
  • Jako krmivo jsou používány ve výživě drůbeže a v akvakulturách (pro larvální stádia ryb).

Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat

  • Mikrořasy obsahují celé spektrum nutričně důležitých látek.
  • Jsou bohaté na proteiny (asi 60 % v sušině) a aminokyseliny, zejména esenciální - leucin, valin, arginin, lysin, izoleucin, fenylalanin, thyrosin.
  • Obsahují polysacharidy (vlákninu), mají silnou buněčnou stěnu, takže jsou obtížně stravitelné pro monogastrická zvířata - nutné technologické úpravy.
  • Lipidy mikrořas obsahují zejména n-3 a n-6 polynenasycené mastné kyseliny - linolenovou, arachidonovou, EPA a DHA. Obsah mastných kyselin v mikrořasách vykazuje systematické rozdíly podle taxonomické skupiny. Profil mastných kyselin je možné modifikovat pěstebními podmínkami (intenzita světla, dostupnost živin, teplota).
  • Mikrořasy jsou bohaté na barviva a antioxidanty (chlorofyl, fykocyanin, fukoxantin, β­karoten, astaxantin, lutein, zeaxantin, kantaxantin), vitamíny (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, H, kyselina listová, kyselina pantotenová), minerály (K, Ca, Cr, Cu, Fe, Mg, Mn, P, Se, Na, Zn), nukleové kyseliny a antibakteriální, antivirové a fungicidní látky.

Přežvýkavci

  • Zatím není k dispozici dostatek údajů - pro výživu přežvýkavců je potřeba velké množství řas = technické problémy při jejich napěstování v potřebném množství.
  • Dosavadní výsledky studií nejsou jednoznačné.

-Dojnice

  • Po zařazení mikrořas do krmné dávky dojnic byla zaznamenána vyšší užitkovost a změna profilu mastných kyselin mléčného tuku ve prospěch nenasycených mastných kyselin.

-Masný skot

  • Možné zařadit do krmných dávek masného skotu v množství až do 25 g/d sušené spiruliny aniž by byla negativně ovlivněna užitkovost zvířat.

-Ovce

  • Mikrořasy nejsou pro ovce příliš chutné, při zařazení do krmné dávky je vhodné je formovat do pelet, aby je nemohly vyselektovat.
  • U ovcí byla zjištěna horší stravitelnost sacharidů u krmných dávek obsahujících mikrořasy.
  • Po zařazení mikrořas v množství do 1,8 % v sušině krmné dávky mikrořasy neovlivňují užitkovost ovcí.

Prasata

  • Mikrořasy jsou pro prasata chutné, v krmných dávkách mohou částečně nahradit sojový extrahovaný šrot nebo rybí moučky. Lze je zařadit až do výše 10 % v krmné dávce (podle druhu mikrořasy).

Drůbež

  • Vhodné pro drůbež kvůli obsahu proteinu a karotenoidů.
  • Lze je zařadit v množství 5-10% do krmné dávky jako částečná náhrada běžně používaných proteinových zdrojů.
  • Vhodné pro brojlery i rostoucí kuřata, taktéž možné používat v ekologických chovech.
  • U nosnic pozitivně ovlivňují barvu žloutku.
  • U křepelek japonských zlepšují barvu žloutku a zlepšují plodnost.

Králíci

  • Do krmných dávek rostoucích králíků je možné zařadit až 15 % sušené spiruliny aniž by byla ovlivněna jejich užitkovost.

Ryby

  • Mikrořasy jsou nezbytné pro výživu masožravých i býložravých ryb.
  • Jsou zdrojem jak základních živin, tak i pigmentů, proto lze využít i pro zlepšení barvy u okrasných ryb.
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky