Mrkev - Carrot
(Daucus carota)
Zařazení
- Sacharidové krmivo
- Okopaniny
Popis, charakteristika
Zkrmování mrkve hospodářských zvířatům má dlouholetou tradici, ale její využití zvířat dnes okrajové
- Krmnou mrkví zpravidla bývá přebytečná nebo vyřazená mrkev
- Dehydratovaná mrkev je oblíbenou pochoutkou pro koně a domácí mazlíčky
- V mírném podnebí ji lze použít jako zimní krmivo - vzhledem k hmotnosti a velikosti mrkve je přeprava nákladná a ztráty při manipulaci a skladování způsobují další náklady
- Kořeny mrkve lze krmit čerstvé, silážované nebo dehydratované
Čerstvá mrkev
- Celá neumytá mrkev může být skladována až 20 dní
- Lze je také skladovat na hromádce přikryté slámou, kde v chladném počasí vydrží i déle než měsíc
Siláž
- Mrkev lze silážovat, případně i s trávou či vojtěškou
- Nejkvalitnější siláž je získána kombinací mrkve a ovsa
- Mrkev je také schopna stabilizovat obsah vlhkosti v pozdně sklizené kukuřici s nízkou vlhkostí
Kořeny
- Zvířata při velké konzumaci přijímají méně sušiny, což vede ke snížení příjmu živin a energie
- Sušina obsahuje sacharózu, díky které je mrkev dobře stravitelná i chutná
- Terpeny se také podílí na chuti - pozitivně i negativně
- Obsah bílkovin je nízký, vlákniny střední
- Důležitým přínosem je vysoký obsah karotenoidů (zejména beta-karotenu, který je prekurzorem vit. A = retinolu, podílejícím se na funkci očí, reprodukci, růstu a udržování kůže i sliznic). Jejich obsah závisí na odrůdě a souvisí i s barvou mrkve. Silážováním a sušením se však jeho obsah může snížit.
- Jde o dobrý zdroj pigmentu v živočišné výrobě, kde je důležitá barva produktu (drůbeží vejce, ryby, korýši)
- Další důležitou látkou obsaženou v mrkvi je vitamín C. Jelikož je vysoce tepelně labilní, je velmi náchylný k dehydrataci
- Mrkvová nať
- Obsahují asi 12 % bílkovin v sušině, 17 % hrubé vlákniny a až 18 % popela dle množství zbytkové nečistoty
Mrkvové šťávy
- Mají relativně nízký obsah bílkovin a vysoké množství vlákniny
Možná rizika, antinutriční látky
- Obsahuje velké množství fermentovatelných cukrů, které mohou způsobit acidózu
- Krmení vysokým množstvím čerstvé mrkve může způsobit průjem. Riziko lze minimalizovat při skladování po dobu několika týdnů
Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat
Přežvýkavci
-Skot
- Dobře stravitelná a dobytek ji snadno konzumuje
- Energetická hodnota je o trochu nižší než u kukuřičných zrn
- Dojnice a mladí býci mohou denně zkonzumovat až 25 kg čerstvé mrkve, u volů může mrkev tvořit až 40 % sušiny
- Vzhledem k vysokému obsahu fermentovatelných cukrů by měla být čerstvá mrkev kombinována s krmivy bohatými na vlákninu, aby nedošlo k acidóze. Také by měla být do krmné dávky zaváděna postupně a neměla by být konzumována ad libitum
-Mléčný skot
- Dlouhodobější podávání mrkve dojnicím zvyšuje obsah betakarotenu v mléce, čímž vzniká žlutá barva mléčného tuku
- U vysokoprodukčních dojnic došlo při zkrmování 10 kg mrkve k výraznému zlepšení reprodukční výkonnosti - zkrácení intervalu mezi otelením a první úspěšnou inseminací, snížení počtu inseminací nezbytných pro početí, čímž se zvýšila četnost otelení. Výtěžnost a obsah tuku v mléce se nezměnily.
-Masný skot
- Dlouhodobé používání mrkve v potravě hovězího dobytka může dát tuku v jatečně upraveném těle žlutou barvu
- Bylo zjištěno, že silážování vyřazené mrkve se senem získáme vysoce kvalitní krmivo pro rostoucí dobytek na zimu
-Bahnice
- Mrkev je dobrým krmivem pro bahnice a může se používat podobně jako krmná řepa
-Kozy
- Mohou dostávat 2-4 kg čerstvé mrkve za den
- Mrkvové šťávy jsou potenciální krmivo pro přežvýkavce místo řepných řízků
Prasata
Mrkev bývala oblíbeným krmivem pro prasata před industrializací chovu (zejména vařená mrkev)
-Rostoucí prasata
- Energetická stravitelnost mrkve u rostoucích prasat je vysoká, ale nižší než u cukrové řepy
- Denně mohou zkonzumovat až 1,5kg čerstvé mrkve
-Selata
- Mrkvový prášek (vařená, dehydratovaná a mletá mrkev) se využívá k profylaxi průjmů u odstávčat
-Prasnice
- Siláž z mrkve (spolu s krmnou řepou, cukrovou řepou a bramborami) má pozitivní vliv na přírůstek živé hmotnosti, reprodukční parametry (velikost vrhu, množství mléka, hmotnost selat i míry přežití selat)
Drůbež
- Informace o použití mrkve jsou omezené, kořeny a vršky však mohou poskytnout karotenoidy nosnicím
Čerstvá mrkev
- V Dánsku běžná potravina pro ekologickou produkci vajec
- Při zkrmování 70g/den byl zaznamenán pokles určitých parametrů užitkovosti (hmotnost vajec a žloutků u všech barevných variant mrkve, hmotnost vajec u mrkve oranžové), ale zvýšení parametrů barvy žloutků a obsah karotenoidů
Sušená mrkev
- Sušená mrkvová moučka výrazně zlepšila barvu žloutků v porovnání s KD na bázi pšenice (obdobně jako kukuřice)
Mrkvová nať
- Její zkrmování taktéž zlepší obsah beta-karotenu a barevné skóre vaječného žloutku
Králíci
Mrkev
- Ve velkochovech králíků není běžně využívána, na rozdíl od malochovů
- Vzhledem k vysokému obsahu cukrů by mělo být však její množství omezeno
- Celé sušené mrkvové rostliny
- Kořeny a nadzemní části dehydratované při nízké teplotě (35°C) jsou dobrým zdrojem živin pro rostoucí králíky.
Mrkvová nať
- Může tvořit až 30 % KD pro rostoucí králíky
- Pokud nahradí až 75% sójové moučky v KD, zlepší se stravitelnost živin, živé hmotnosti a konverze krmiva bez negativního vlivu na reprodukční výkonnost samců i samic.
Koně a osli
- Zůstává základem koňské strany ve Velké Británii, Itálii, Francii i Austrálii, průvodci krmení obvykle uvádí mrkev jako pamlsek (zejména dehydratované mrkev či mrkvové vločky)
- Čerstvá mrkev se v malém množství (2-3 kg/den) využívá pro pracující koně zejména pro usnadnění konzumace suchých krmiv
- Čistá a dobře konzervovaná mrkev může být zkrmována v množství až 10kg/den pro koně v rekonvalescenci
- Vyšší množství (do 25 kg/den) může mít projímavý účinek a může snížit příjem krmiva
- Před krmením by měla být nasekána na kroužky o velikosti maximálně 5mm nebo na dlouhé tenké plátky, aby se snížilo riziko dušení
Ryby
-Cichlidy - Kančík červenooký (Cichlasoma severum)
- Mrkev obsahující 50 % celkových pigmentů pozitivně ovlivnila zbarvení ryb bez negativního vlivu na konverzi krmiva nebo rychlost růstu
Korýši
-Sladkovodní krevety (Macrobrachium rosenbergii)
- Pigmentace krevet krmených KD obsahující 10 % mražené mrkvové natě byla zvýšena bez významných rozdílů v konečné průměrné hmotnosti, výnosu a přežití