Mrkev - Carrot

(Daucus carota)

 Zařazení

  • Sacharidové krmivo
  • Okopaniny

Popis, charakteristika

Zkrmování mrkve hospodářských zvířatům má dlouholetou tradici, ale její využití zvířat dnes okrajové

  • Krmnou mrkví zpravidla bývá přebytečná nebo vyřazená mrkev
  • Dehydratovaná mrkev je oblíbenou pochoutkou pro koně a domácí mazlíčky
  • V mírném podnebí ji lze použít jako zimní krmivo - vzhledem k hmotnosti a velikosti mrkve je přeprava nákladná a ztráty při manipulaci a skladování způsobují další náklady
  • Kořeny mrkve lze krmit čerstvé, silážované nebo dehydratované

Čerstvá mrkev

  • Celá neumytá mrkev může být skladována až 20 dní
  • Lze je také skladovat na hromádce přikryté slámou, kde v chladném počasí vydrží i déle než měsíc

Siláž

  • Mrkev lze silážovat, případně i s trávou či vojtěškou
  • Nejkvalitnější siláž je získána kombinací mrkve a ovsa
  • Mrkev je také schopna stabilizovat obsah vlhkosti v pozdně sklizené kukuřici s nízkou vlhkostí

Kořeny

  • Zvířata při velké konzumaci přijímají méně sušiny, což vede ke snížení příjmu živin a energie
  • Sušina obsahuje sacharózu, díky které je mrkev dobře stravitelná i chutná
  • Terpeny se také podílí na chuti - pozitivně i negativně
  • Obsah bílkovin je nízký, vlákniny střední
  • Důležitým přínosem je vysoký obsah karotenoidů (zejména beta-karotenu, který je prekurzorem vit. A = retinolu, podílejícím se na funkci očí, reprodukci, růstu a udržování kůže i sliznic). Jejich obsah závisí na odrůdě a souvisí i s barvou mrkve. Silážováním a sušením se však jeho obsah může snížit.
  • Jde o dobrý zdroj pigmentu v živočišné výrobě, kde je důležitá barva produktu (drůbeží vejce, ryby, korýši)
  • Další důležitou látkou obsaženou v mrkvi je vitamín C. Jelikož je vysoce tepelně labilní, je velmi náchylný k dehydrataci
  • Mrkvová nať
  • Obsahují asi 12 % bílkovin v sušině, 17 % hrubé vlákniny a až 18 % popela dle množství zbytkové nečistoty

Mrkvové šťávy

  • Mají relativně nízký obsah bílkovin a vysoké množství vlákniny

Možná rizika, antinutriční látky

  • Obsahuje velké množství fermentovatelných cukrů, které mohou způsobit acidózu
  • Krmení vysokým množstvím čerstvé mrkve může způsobit průjem. Riziko lze minimalizovat při skladování po dobu několika týdnů

Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat

Přežvýkavci

-Skot

  • Dobře stravitelná a dobytek ji snadno konzumuje
  • Energetická hodnota je o trochu nižší než u kukuřičných zrn
  • Dojnice a mladí býci mohou denně zkonzumovat až 25 kg čerstvé mrkve, u volů může mrkev tvořit až 40 % sušiny
  • Vzhledem k vysokému obsahu fermentovatelných cukrů by měla být čerstvá mrkev kombinována s krmivy bohatými na vlákninu, aby nedošlo k acidóze. Také by měla být do krmné dávky zaváděna postupně a neměla by být konzumována ad libitum

-Mléčný skot

  • Dlouhodobější podávání mrkve dojnicím zvyšuje obsah betakarotenu v mléce, čímž vzniká žlutá barva mléčného tuku
  • U vysokoprodukčních dojnic došlo při zkrmování 10 kg mrkve k výraznému zlepšení reprodukční výkonnosti - zkrácení intervalu mezi otelením a první úspěšnou inseminací, snížení počtu inseminací nezbytných pro početí, čímž se zvýšila četnost otelení. Výtěžnost a obsah tuku v mléce se nezměnily.

-Masný skot

  • Dlouhodobé používání mrkve v potravě hovězího dobytka může dát tuku v jatečně upraveném těle žlutou barvu
  • Bylo zjištěno, že silážování vyřazené mrkve se senem získáme vysoce kvalitní krmivo pro rostoucí dobytek na zimu

-Bahnice

  • Mrkev je dobrým krmivem pro bahnice a může se používat podobně jako krmná řepa

-Kozy

  • Mohou dostávat 2-4 kg čerstvé mrkve za den
  • Mrkvové šťávy jsou potenciální krmivo pro přežvýkavce místo řepných řízků

Prasata

Mrkev bývala oblíbeným krmivem pro prasata před industrializací chovu (zejména vařená mrkev) 

-Rostoucí prasata

  • Energetická stravitelnost mrkve u rostoucích prasat je vysoká, ale nižší než u cukrové řepy
  • Denně mohou zkonzumovat až 1,5kg čerstvé mrkve

-Selata

  • Mrkvový prášek (vařená, dehydratovaná a mletá mrkev) se využívá k profylaxi průjmů u odstávčat

-Prasnice

  • Siláž z mrkve (spolu s krmnou řepou, cukrovou řepou a bramborami) má pozitivní vliv na přírůstek živé hmotnosti, reprodukční parametry (velikost vrhu, množství mléka, hmotnost selat i míry přežití selat)

Drůbež

  • Informace o použití mrkve jsou omezené, kořeny a vršky však mohou poskytnout karotenoidy nosnicím

Čerstvá mrkev

  • V Dánsku běžná potravina pro ekologickou produkci vajec
  • Při zkrmování 70g/den byl zaznamenán pokles určitých parametrů užitkovosti (hmotnost vajec a žloutků u všech barevných variant mrkve, hmotnost vajec u mrkve oranžové), ale zvýšení parametrů barvy žloutků a obsah karotenoidů

Sušená mrkev

  • Sušená mrkvová moučka výrazně zlepšila barvu žloutků v porovnání s KD na bázi pšenice (obdobně jako kukuřice)

Mrkvová nať

  • Její zkrmování taktéž zlepší obsah beta-karotenu a barevné skóre vaječného žloutku

Králíci

Mrkev

  • Ve velkochovech králíků není běžně využívána, na rozdíl od malochovů
  • Vzhledem k vysokému obsahu cukrů by mělo být však její množství omezeno
  • Celé sušené mrkvové rostliny
  • Kořeny a nadzemní části dehydratované při nízké teplotě (35°C) jsou dobrým zdrojem živin pro rostoucí králíky.

Mrkvová nať

  • Může tvořit až 30 % KD pro rostoucí králíky
  • Pokud nahradí až 75% sójové moučky v KD, zlepší se stravitelnost živin, živé hmotnosti a konverze krmiva bez negativního vlivu na reprodukční výkonnost samců i samic.

Koně a osli

  • Zůstává základem koňské strany ve Velké Británii, Itálii, Francii i Austrálii, průvodci krmení obvykle uvádí mrkev jako pamlsek (zejména dehydratované mrkev či mrkvové vločky)
  • Čerstvá mrkev se v malém množství (2-3 kg/den) využívá pro pracující koně zejména pro usnadnění konzumace suchých krmiv
  • Čistá a dobře konzervovaná mrkev může být zkrmována v množství až 10kg/den pro koně v rekonvalescenci
  • Vyšší množství (do 25 kg/den) může mít projímavý účinek a může snížit příjem krmiva
  • Před krmením by měla být nasekána na kroužky o velikosti maximálně 5mm nebo na dlouhé tenké plátky, aby se snížilo riziko dušení

Ryby

-Cichlidy - Kančík červenooký (Cichlasoma severum)

  • Mrkev obsahující 50 % celkových pigmentů pozitivně ovlivnila zbarvení ryb bez negativního vlivu na konverzi krmiva nebo rychlost růstu

Korýši

-Sladkovodní krevety (Macrobrachium rosenbergii)

  • Pigmentace krevet krmených KD obsahující 10 % mražené mrkvové natě byla zvýšena bez významných rozdílů v konečné průměrné hmotnosti, výnosu a přežití
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky