Oves/Oat grain
Avena sativa
1) Zařazení
- Sacharidové krmivo, obilnina
2) Popis a charakteristika
- Střední obsah dusíkatých látek
- Nižší energetická hodnota
- Vyšší obsah vlákniny (dráždí sliznici GIT, čímž podporuje trávení), větší podíl tuku
- Některé složky vytváří slizy, které vytváří slizy
Ideální pro chovná zvířata, hlavně pro koně, loupaný pro výživu mláďat
- Oves se užívá jako krmivo či jako podestýlka v podobě slámy
- Oves bez lepku se užívá jako součást stravy u lidí s celiakií či v kosmetice pro své změkčující vlastnosti
- Není tak odolný v chladných podmínkách jako pšenice, snáší ale i sůl, kyselé půdy a půdy s nízkou úrodností s pH v rozmezí 4,5 až 8,6
- Riziko vzniku acidózy a enterotoxémie (zejména u mladých přežvýkavců)
- Díky nižšímu poměru škrob:vláknina je oves bezpečnější než pšenice, triticale a ječmen
- Při podávání krmné dávky s vysokým obsahem obilovin je riziko vzniku abscesů na játrech
3) Možná rizika, antinutriční látky
- Pentózany
- Beta-glukany
- Mykotoxiny - T-2 a HT-2 toxin a deoxynivalenol (způsobeno Fusarium langsethiae)
4) Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat
Celý oves se nejčastěji zkrmuje drůbeži, prasata a mladý skot, lehce rozdrcený pro krávy a koně
Výhoda použití u skotu - před krmením je třeba malého či žádného zpracování (může tak být ale náchylný k znehodnocení)
Primárně zdroj energie
Vysoký obsah oleje
Obsahuje více bílkovin než kukuřice, ale méně než pšenice a ječmen
Dobrý aminokyselinový profil (zejména lyzin je vysoký, dobře zastoupeny jsou i threonin, tryptofan a sirné aminokyseliny)
Obsahuje méně škrobu než kukuřice, pšenice a ječmen
Nahý oves má vysoký obsah tuku (5-6x vyšší než pšenice). Tuk se většinou vyskytuje v endospermu a obsahuje zejména nenasycené mastné kyseliny - zejména linolonou, olejovou a palmitovou kyselinu
Zimní odrůdy mají díky vyššímu obsahu oleje vyšší energetické hodnoty než odrůdy jarní
Přežvýkavci:
Vysoké množství nahého ovsa se nedoporučuje, neboť vysoký obsah tuků může mít nepříznivý vliv na trávení vlákniny
Prasata:
- Není hlavní obilninou
Může být použit v surovém nebo zpracovaném tvaru
Hrubý obsah energie a bílkovin je ve srovnání s kukuřicí a pšenicí poměrně vysoký, ale vyšší je i obsah vláken a přítomnost polysacharidů, čímž dochází ke zvýšení viskozity a tím se snižuje stravitelnost živin (ve výsledku je tedy stravitelnost energie u ovsa nižší než u kukuřice, AMK jsou obdobné s výjimkou lyzinu, který je vyšší u ovsa)
Pelety obsahující oves zlepšila konverzi krmiva ve větší míře než pelety s kukuřicí
Pro rostoucí a dospělá prasata mohou krmné dávky obsahovat až 40 % ovsa
U odstavených prasat 5-10 % ovsa (10 % ovsa ve stravě pomáhá minimalizovat průjem u nedávno odstavených selat)
U laktujících prasnic 15-20 % ovsa (může chránit před zácpou u prasnic při porodu)
Drůbež:
Důležitý zdroj energie pro drůbež kvůli velkému množství škrobu
Kvůli obalu, vláknině a polysacharidům je vhodnější pro nosnice a chovné ptáky více než pro masnou drůbež
Metabolizovatelná energie je podobná jako u ječmene
Vzhledem k polysacharidům zvyšujících viskozitu a snižujících stravitelnost se doporučuje přidávání enzymových přípravků do krmiva (zvyšují stravitelnost o 4 %)
U nosnic se kvalitní oves nahradil ječmenem bez negativních vlivů na produkci vajec
U loupaného ovsa v peletách doplněných o enzymy byl růst stejný jako u tradičních diet
Doporučuje se nezařazovat oves v horkém počasí kvůli vyššímu přírůstku tepla během trávení, což může vést ke snížení příjmu krmiva a rychlosti růstu
Králíci:
Je užíván v domácích, komerčních i experimentálních chovech - a to samotné či v kombinaci s ječmenem
V komerční stravě bývá míra inkluze kolem 15 %, u chovných a rostoucích králíků až 30 %
Je chutný. Často bývá upřednostňován před ječmenem a téměř vždy před kukuřicí a pšenicí
Při krmení ovsem a čerstvým krmivem dosahují dobrého růstu (pravděpodobně díky sirným aminokyselinám)
Zkrmování ovsa společně se zelím pozitivně působí na kvalitu moči, která je bez sedimentu (komerční diety často vytváří vápenaté sedimenty kvůli vzniku alkalické moči)
Vysoký obsah vlákniny ve srovnání s ostatními zrninami je pravděpodobně příčinou nižší mortality pozorované u rostoucích králíků
Koně, osli:
Má jemné jádro, což usnadňuje koním žvýkání
Díky nízké hustotě a vysoké vláknině je těžší koně překrmit, pokud KD obsahuje jako jedinou zrninu právě oves (muselo by být spotřebováno o hodně vyšší množství než u ostatních zrnin, aby došlo k poruchám trávení)
Kvůli vyšší vláknině je méně stravitelný než ječmen a kukuřice
Užívá se hlavně ke krmení vysoce výkonných koní
U koní s nižším apetitem nemusí být pokryta energetická potřeba
Loupaný oves má vyšší nutriční hodnoty, doporučuje se však omezit jeho podávání na 10-20 % jadrné krmné dávky
Obsahuje nejnižší množství škrobu, ale nejvyšší podíl škrobu tráveného v tenkém střevě (61-83%) - není třeba dalšího zpracování pro zlepšení stravitelnosti škrobu v tenkém střevě
Oves je hlavní složkou KD pro koně v oblastech, kde se oves pěstuje
- V 19. století bylo doporučeno zkrmovat 5,5 kg/den, u kočárových koní až 8,5 kg/den
Tabulka nutričních hodnot (Feedipedia, 2011, Sauvant et al. 2004)