Oves/Oat grain

Avena sativa

1) Zařazení 

  • Sacharidové krmivo, obilnina   

2) Popis a charakteristika

  • Střední obsah dusíkatých látek
  • Nižší energetická hodnota
  • Vyšší obsah vlákniny (dráždí sliznici GIT, čímž podporuje trávení), větší podíl tuku
  • Některé složky vytváří slizy, které vytváří slizy
  • Ideální pro chovná zvířata, hlavně pro koně, loupaný pro výživu mláďat

  • Oves se užívá jako krmivo či jako podestýlka v podobě slámy
  • Oves bez lepku se užívá jako součást stravy u lidí s celiakií či v kosmetice pro své změkčující vlastnosti
  • Není tak odolný v chladných podmínkách jako pšenice, snáší ale i sůl, kyselé půdy a půdy s nízkou úrodností s pH v rozmezí 4,5 až 8,6
  • Riziko vzniku acidózy a enterotoxémie (zejména u mladých přežvýkavců)
  • Díky nižšímu poměru škrob:vláknina je oves bezpečnější než pšenice, triticale a ječmen
  • Při podávání krmné dávky s vysokým obsahem obilovin je riziko vzniku abscesů na játrech

3)  Možná rizika, antinutriční látky

  • Pentózany
  • Beta-glukany
  • Mykotoxiny - T-2 a HT-2 toxin a deoxynivalenol (způsobeno Fusarium langsethiae)

4) Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat

  • Celý oves se nejčastěji zkrmuje drůbeži, prasata a mladý skot, lehce rozdrcený pro krávy a koně

  • Výhoda použití u skotu - před krmením je třeba malého či žádného zpracování (může tak být ale náchylný k znehodnocení)

  • Primárně zdroj energie

  • Vysoký obsah oleje

  • Obsahuje více bílkovin než kukuřice, ale méně než pšenice a ječmen

  • Dobrý aminokyselinový profil (zejména lyzin je vysoký, dobře zastoupeny jsou i threonin, tryptofan a sirné aminokyseliny)

  • Obsahuje méně škrobu než kukuřice, pšenice a ječmen

  • Nahý oves má vysoký obsah tuku (5-6x vyšší než pšenice). Tuk se většinou vyskytuje v endospermu a obsahuje zejména nenasycené mastné kyseliny - zejména linolonou, olejovou a palmitovou kyselinu

  • Zimní odrůdy mají díky vyššímu obsahu oleje vyšší energetické hodnoty než odrůdy jarní

Přežvýkavci:

  • Vysoké množství nahého ovsa se nedoporučuje, neboť vysoký obsah tuků může mít nepříznivý vliv na trávení vlákniny

Prasata:

  • Není hlavní obilninou
  • Může být použit v surovém nebo zpracovaném tvaru

  • Hrubý obsah energie a bílkovin je ve srovnání s kukuřicí a pšenicí poměrně vysoký, ale vyšší je i obsah vláken a přítomnost polysacharidů, čímž dochází ke zvýšení viskozity a tím se snižuje stravitelnost živin (ve výsledku je tedy stravitelnost energie u ovsa nižší než u kukuřice, AMK jsou obdobné s výjimkou lyzinu, který je vyšší u ovsa)

  • Pelety obsahující oves zlepšila konverzi krmiva ve větší míře než pelety s kukuřicí

  • Pro rostoucí a dospělá prasata mohou krmné dávky obsahovat až 40 % ovsa

  • U odstavených prasat 5-10 % ovsa (10 % ovsa ve stravě pomáhá minimalizovat průjem u nedávno odstavených selat)

  • U laktujících prasnic 15-20 % ovsa (může chránit před zácpou u prasnic při porodu)

Drůbež:

  • Důležitý zdroj energie pro drůbež kvůli velkému množství škrobu

  • Kvůli obalu, vláknině a polysacharidům je vhodnější pro nosnice a chovné ptáky více než pro masnou drůbež

  • Metabolizovatelná energie je podobná jako u ječmene

  • Vzhledem k polysacharidům zvyšujících viskozitu a snižujících stravitelnost se doporučuje přidávání enzymových přípravků do krmiva (zvyšují stravitelnost o 4 %)

  • U nosnic se kvalitní oves nahradil ječmenem bez negativních vlivů na produkci vajec

  • U loupaného ovsa v peletách doplněných o enzymy byl růst stejný jako u tradičních diet

  • Doporučuje se nezařazovat oves v horkém počasí kvůli vyššímu přírůstku tepla během trávení, což může vést ke snížení příjmu krmiva a rychlosti růstu

Králíci:

  • Je užíván v domácích, komerčních i experimentálních chovech - a to samotné či v kombinaci s ječmenem

  • V komerční stravě bývá míra inkluze kolem 15 %, u chovných a rostoucích králíků až 30 %

  • Je chutný. Často bývá upřednostňován před ječmenem a téměř vždy před kukuřicí a pšenicí

  • Při krmení ovsem a čerstvým krmivem dosahují dobrého růstu (pravděpodobně díky sirným aminokyselinám)

  • Zkrmování ovsa společně se zelím pozitivně působí na kvalitu moči, která je bez sedimentu (komerční diety často vytváří vápenaté sedimenty kvůli vzniku alkalické moči)

  • Vysoký obsah vlákniny ve srovnání s ostatními zrninami je pravděpodobně příčinou nižší mortality pozorované u rostoucích králíků

Koně, osli:

  • Má jemné jádro, což usnadňuje koním žvýkání

  • Díky nízké hustotě a vysoké vláknině je těžší koně překrmit, pokud KD obsahuje jako jedinou zrninu právě oves (muselo by být spotřebováno o hodně vyšší množství než u ostatních zrnin, aby došlo k poruchám trávení)

  • Kvůli vyšší vláknině je méně stravitelný než ječmen a kukuřice

  • Užívá se hlavně ke krmení vysoce výkonných koní

  • U koní s nižším apetitem nemusí být pokryta energetická potřeba

  • Loupaný oves má vyšší nutriční hodnoty, doporučuje se však omezit jeho podávání na 10-20 % jadrné krmné dávky

  • Obsahuje nejnižší množství škrobu, ale nejvyšší podíl škrobu tráveného v tenkém střevě (61-83%) - není třeba dalšího zpracování pro zlepšení stravitelnosti škrobu v tenkém střevě

  • Oves je hlavní složkou KD pro koně v oblastech, kde se oves pěstuje

  • V 19. století bylo doporučeno zkrmovat 5,5 kg/den, u kočárových koní až 8,5 kg/den

Tabulka nutričních hodnot (Feedipedia, 2011, Sauvant et al. 2004)

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky