Ovesné omelky/Oat mill feed
Avena sativa
1) Zařazení
- vedlejší produkt mlýnského průmyslu
2) Popis, charakteristika
- Jsou získávány během zpracování ovsa na ovesné kroupy a následně na mouku. Kroupy jsou nejprve vysušeny, roztříděny podle velikosti a zarovnány. Veškerý odpad vzniklý během tohoto procesu je pak smíchaný s ovesnými slupkami, získanými v předchozích úpravách zrna ovsa (Bühler Group, 2007)
- Ve srovnání se slupkami obsahují ovesné omelky vyšší obsah NL (8%) a škrobu (25%) a nižší obsah vlákniny (22%), ale obsah živin je značně variabilní
3) Možná rizika, antinutriční látky (viz ovesné slupky)
- T2 a HT2-toxin
- další fusariové mykotoxiny
4) Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat
- Podobné jako u ovesných slupek
Zařazení 10% nebo 20% ovesných omelků do KD rostoucích a vykrmovaných prasat mělo pozitivní vliv na zdraví zvířat (snížení oxidativního stresu) a na oxidativní stabilitu masa, pravděpodobně díky antioxidačním schopnostem fenolických látek obsažených ve vedlejších produktech z ovsa (Sobotka et al., 2012, Rezar et al., 2003)
Po zařazení 30% ovesných omelků do krmné dávky došlo ke snížení přírůstků živé hmotnosti a konverze krmiva, kvalita masa ale nebyla ovlivněna (Falkowska et al., 2010).
Tabulka nutričních hodnot (Feedipedia, 2011, Sauvant et al. 2004)