Ovesné omelky/Oat mill feed

Avena sativa

1) Zařazení

  • vedlejší produkt mlýnského průmyslu

2) Popis, charakteristika

  • Jsou získávány během zpracování ovsa na ovesné kroupy a následně na mouku. Kroupy jsou nejprve vysušeny, roztříděny podle velikosti a zarovnány. Veškerý odpad vzniklý během tohoto procesu je pak smíchaný s ovesnými slupkami, získanými v předchozích úpravách zrna ovsa (Bühler Group, 2007)
  • Ve srovnání se slupkami obsahují ovesné omelky vyšší obsah NL (8%) a škrobu (25%) a nižší obsah vlákniny (22%), ale obsah živin je značně variabilní

3) Možná rizika, antinutriční látky (viz ovesné slupky)

  • T2 a HT2-toxin
  • další fusariové mykotoxiny

4) Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat

  • Podobné jako u ovesných slupek
  • Zařazení 10% nebo 20% ovesných omelků do KD rostoucích a vykrmovaných prasat mělo pozitivní vliv na zdraví zvířat (snížení oxidativního stresu) a na oxidativní stabilitu masa, pravděpodobně díky antioxidačním schopnostem fenolických látek obsažených ve vedlejších produktech z ovsa (Sobotka et al., 2012, Rezar et al., 2003)

  • Po zařazení 30% ovesných omelků do krmné dávky došlo ke snížení přírůstků živé hmotnosti a konverze krmiva, kvalita masa ale nebyla ovlivněna (Falkowska et al., 2010).

Tabulka nutričních hodnot (Feedipedia, 2011, Sauvant et al. 2004)

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky