Ovesné slupky/Oat hulls, oat husks

Avena sativa

1) Zařazení

  • Sacharidové krmivo - zdroj vlákniny, vedlejší produkt mlýnského průmyslu

2) Popis a charakteristika

  • Vznikají mechanickou separací na rotačních bubnech před mletím, oves může být i napařený nebo roastovaný, pro usnadnění separace (Bühler
    Group, 2007; Suttie et al., 2004)

  • Obsahují malé častice endospermu a představují asi 25% hmotnosti zrna (Thompson et al., 2000)

  • Vysoký obsah vlákniny (75% NDF, 26% ADF, 30% vlákniny, 7% ligninu), nízký obsah dusíkatých látek (6%) a energie

  • Kvůli vysokému obsahu vlákniny jsou vhodné pro přežvýkavce a králíky

  • Zdroj nerozpustné vlákniny pro přežvýkavce a králíky (Fraser et al., 2004).

  • Mohou být i součástí pelet concentrate pellets (Winfield et al., 2007) 

  • Lze je využít i místo pilin k podestýlání u skotu (Shane et al., 2010)

  • Potenciální surovina pro produkci bioethanolu (Perruzza, 2010) nebo
    smíchané s výkaly pro výrobu bioplynu (Kusch et al., 2011).

  • Nutriční hodnota slupek může být zvýšena chemickým (louhování)
    nebo enzymatickým ošetřením

3) Možná rizika, antinutriční látky

  • T2 a HT2-toxin
  • další fusariové mykotoxiny

4) Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat

Přežvýkavci

  • U přežvýkavců jsou používány jako náhrada objemných krmiv - píce, kvůli vysokému podílu lignifikovaných buněčných stěn a nízkému obsahu NL
  • U dojnic ve vysokých dávkách snižují stravitelnost, mléčnou produkci, retenci energie, a zvyšují poměr N v moči:N přijatému :ingested-N ratio (Hindrichsen et al., 2006) a snižují  produci methanu (Hindrichsen et al., 2004).
  • Ovce - degradabilita sušiny (40%) je nižší než u sójových slupek (50%) a vyšší než u slunečnicových (22%) (Pereira et al., 1999)
  • Čpavkování nebo louhování zvyšuje stravitelnost sušiny, vlákniny i jejích frakcí a příjem krmiva (Thompson et al., 2002, Cameron et al., 1991a, b)

  • Ve směsi s řízky z okopanin, močovinou a melasou mohou být použity jako doplněk do krmné dávky dojnic nebo výkrmového skotu (Dornow et al., 1991).

Prasata

  • Využitelné jak dietetický doplněk kvůli vysokému podílu nerozpustné vlákniny

  • Odstavená selata - 2% ovesných slupek v KD snížily výskyt průjmu u selat po odstavu, pravděpodobně díky změně ve složení střevní mikroflóry (Kim et al., 2008, 2005)

  • Prasnice - ovesné slupky v dávce 300 g/d u prasnic před porodem snížily obsah sušiny ve výkalech, výskyt zácpy a měly pozitivní vliv na reprodukční ukazatele (kratší délka porodu a nižší počet mrtvě narozených selat (Beening, 1999)

Drůbež

  • Nízká nutriční hodnota kvůli vysokému obsahu nerozpustné vlákniny
  • Zařazení 10% ovesných slupek do KD brojlerů mělo příznivý vliv na
    stravitelnost škrobu bez negativního vlivu na užitkovost brojlerů (Hetland et al., 2003)
  • 3% ovesných slupek v KD zlepšilo užitkovost (Gonzalez Alvarado et al., 2010)
  • Zařazení ovesných slupek (do 20%) do KD chovných brojlerových slepic zlepšilo pocit nasycení a chování zvířat, tj. mohou být vhodnou alternativní metodou restrikce v krmení u drůbeže (Hocking et al., 2004)

Králíci

  • Ovesné slupky jako zdroj nerozpustné vlákniny jsou klasickou komponentou komerčních krmných směsí pro králíky, typicky v množství 5 - 15% (Carabaño et al., 2008)

  • Mohou negativně ovlivňovat kvalitu granulí (Thomas et al., 2001)

Tabulka nutričních hodnot (Feedipedia, 2011, Sauvant et al. 2004)

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky