Ovesné slupky/Oat hulls, oat husks
Avena sativa
1) Zařazení
- Sacharidové krmivo - zdroj vlákniny, vedlejší produkt mlýnského průmyslu
2) Popis a charakteristika
Vznikají mechanickou separací na rotačních bubnech před mletím, oves může být i napařený nebo roastovaný, pro usnadnění separace (Bühler
Group, 2007; Suttie et al., 2004)Obsahují malé častice endospermu a představují asi 25% hmotnosti zrna (Thompson et al., 2000)
Vysoký obsah vlákniny (75% NDF, 26% ADF, 30% vlákniny, 7% ligninu), nízký obsah dusíkatých látek (6%) a energie
Kvůli vysokému obsahu vlákniny jsou vhodné pro přežvýkavce a králíky
Zdroj nerozpustné vlákniny pro přežvýkavce a králíky (Fraser et al., 2004).
Mohou být i součástí pelet concentrate pellets (Winfield et al., 2007)
Lze je využít i místo pilin k podestýlání u skotu (Shane et al., 2010)
Potenciální surovina pro produkci bioethanolu (Perruzza, 2010) nebo
smíchané s výkaly pro výrobu bioplynu (Kusch et al., 2011).Nutriční hodnota slupek může být zvýšena chemickým (louhování)
nebo enzymatickým ošetřením
3) Možná rizika, antinutriční látky
- T2 a HT2-toxin
- další fusariové mykotoxiny
4) Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat
Přežvýkavci
- U přežvýkavců jsou používány jako náhrada objemných krmiv - píce, kvůli vysokému podílu lignifikovaných buněčných stěn a nízkému obsahu NL
- U dojnic ve vysokých dávkách snižují stravitelnost, mléčnou produkci, retenci energie, a zvyšují poměr N v moči:N přijatému :ingested-N ratio (Hindrichsen et al., 2006) a snižují produci methanu (Hindrichsen et al., 2004).
- Ovce - degradabilita sušiny (40%) je nižší než u sójových slupek (50%) a vyšší než u slunečnicových (22%) (Pereira et al., 1999)
Čpavkování nebo louhování zvyšuje stravitelnost sušiny, vlákniny i jejích frakcí a příjem krmiva (Thompson et al., 2002, Cameron et al., 1991a, b)
Ve směsi s řízky z okopanin, močovinou a melasou mohou být použity jako doplněk do krmné dávky dojnic nebo výkrmového skotu (Dornow et al., 1991).
Prasata
Využitelné jak dietetický doplněk kvůli vysokému podílu nerozpustné vlákniny
Odstavená selata - 2% ovesných slupek v KD snížily výskyt průjmu u selat po odstavu, pravděpodobně díky změně ve složení střevní mikroflóry (Kim et al., 2008, 2005)
Prasnice - ovesné slupky v dávce 300 g/d u prasnic před porodem snížily obsah sušiny ve výkalech, výskyt zácpy a měly pozitivní vliv na reprodukční ukazatele (kratší délka porodu a nižší počet mrtvě narozených selat (Beening, 1999)
Drůbež
- Nízká nutriční hodnota kvůli vysokému obsahu nerozpustné vlákniny
- Zařazení 10% ovesných slupek do KD brojlerů mělo příznivý vliv na
stravitelnost škrobu bez negativního vlivu na užitkovost brojlerů (Hetland et al., 2003) - 3% ovesných slupek v KD zlepšilo užitkovost (Gonzalez Alvarado et al., 2010)
- Zařazení ovesných slupek (do 20%) do KD chovných brojlerových slepic zlepšilo pocit nasycení a chování zvířat, tj. mohou být vhodnou alternativní metodou restrikce v krmení u drůbeže (Hocking et al., 2004)
Králíci
Ovesné slupky jako zdroj nerozpustné vlákniny jsou klasickou komponentou komerčních krmných směsí pro králíky, typicky v množství 5 - 15% (Carabaño et al., 2008)
Mohou negativně ovlivňovat kvalitu granulí (Thomas et al., 2001)
Tabulka nutričních hodnot (Feedipedia, 2011, Sauvant et al. 2004)