Péřová moučka - Feather meal
Zařazení
- Bílkovinné krmivo
- Vedlejší živočišné produkty, produkty živočišného původu
Popis a charakteristika
- peří je vedlejším produktem zpracování brojlerů, krůt a drůbeže.
- Vyrábí se vařením peří pod tlakem a následným působením určitých bakterií, které dokážou bílkovinnou složku peří přeměnit na stravitelnou formu
- Kvalita péřové moučky se hodnotí pomocí tzv. "%pepsin stravitelnosti", přičemž minimální přípustná hodnota je 75%
- Výživové hodnoty péřové moučky se mohou značně lišit v závislosti na použitých vstupních surovinách, mimo tu základní (hlavy, nohy, kůže apod.)
Možná rizika, antinutriční látky
- Nutno testovat % pepsin stravitelnosti
- Při sestavování KD je potřeba zvolit i jiný, doplňkový zdroj bílkovin, kvůli špatnému profilu AMK
Využití ve výživě
jednotlivých druhů a kategorii zvířat
Přežvýkavci
Zkrmování péřové moučky je u přežvýkavců zakázáno v celé EU
Telata
- Zařazení kombinace péřové a krevní moučky do KD telat se ukázalo pro růst jako nejlepší
Mléčný skot
- Péřová moučka je efektivním doplňkovým zdrojem proteinu pro mléčný skot v laktaci
- Kombinace péřové a krevní moučky je akceptovatelným zdrojem bílkovin a bylo dokázáno, že dokáže zvýšit mléčnou produktivitu
Ovce
- Záměnou sójových pokrutin za péřovou moučku můžeme zvýšit přírůstek u jehňat
- Podobně u dospělých ovcí, záměna sójových pokrutin a močoviny v KD za péřovou moučku dokáže zvýšit průměrný denní přírůstek
- Suplementace péřovou moučkou nemá u jehňat žádný vliv na trávení objemných krmiv?
Prasata
- Zkrmování péřové moučky je u prasat zakázáno v celé EU
- Nahrazení sójových pokrutin péřovou moučkou ukázalo snížení průměrného denního přírůstku a spotřebu krmiva
Drůbež
- Zkrmování péřové moučky je u drůbeže zakázáno v celé EU
Kur domácí
- Kuřata krmená péřovou moučkou rostou uspokojivě
- Péřová moučka s 0,2-0,5% obsahem methioninu zvyšuje výtěžnost jatečného těla brojlerů a zvyšuje váhu a odolnost vajec nosnic
Kachny
- Péřovou moučkou můžeme dodat až 100% suplementárního proteinu u starších rostoucích kachen a až 50% u malých kachňat a nesoucích kachen