Podzemnicový extrahovaný šrot - Peanut meal

Zařazení

  • Bílkovinné krmivo
  • Vedlejší produkty zpracování olejnin

Popis a charakteristika

  • Vedlejší produkt po mechanické a chemické extrakci oleje z oříšků podzemnice olejné
  • světle šedé až hnědavé vločky různé velikosti
  • vysoký obsah bílkovin (42-60% suš.)
  • nízká vláknina, relativní absence antinutričních látek
  • Často základním zdrojem bílkovin v zemích, kde sojové vedlejší produkty nejsou dostupné, nebo jsou drahé

    Výrobní proces ve zkratce:

  1. Celé oříšky (vč.skořápek) jsou nejdříve očištěny a 90-95% skořápek je odstraněno (různými metodami)
  2. Vylouskané oříšky jsou podrceny
  3. Poté vařeny při 95-115°C a lisovány
  4. Pokrutiny o 10% vlhkosti se pak extrahují hexanem
  • Chemická extrakce je u podzemnice méně častá než u jiných olejnin (jen asi ¼ výroby podzemnicového oleje)
  • Proces se samozřejmě může lišit (ponechání skořápek, odstranění tenké slupky...)
  • podzemnicový olej tvoří z více jak 90% kyselina olejová, linoleová a palmitová

Možná rizika, antinutriční látky

Aflatoxiny 

  • rostliny jsou náchylné k napadení houbou Aspergillus flavus a Aspergillus parasiticus, která produkuje aflatoxiny
  • Aflatoxiny u lidí způsobují rakovinu, zvyšují incidenci viru hepatitidy B a C, snižují odpověď imunitního systému, narušují růst dětí a způsobují dětskou cirrhózu jater
  • U hospodářských zvířat a drůbeže mohou způsobovat ztrátu apetitu a váhy, redukci snůšky a kontaminaci mléka
  • Kontaminace aflatoxiny může nastat na poli po tom, co jsou vybrány z půdy (ale před samotnou sklizní), během transportu a uskladnění
  • Oba druhy Aspergilla mají rády vlhko (85%) a teplo, takže pro skladování a eliminaci produkce aflatoxinů během této doby je klíčové se těmto podmínkám vyhýbat - ideálně 10°C
  • Od roku 2016 je maximální povolený obsah aflatoxinu B1 v krmivech 0,02mg/kg

Jiné antinutriční látky

  • taniny, lektiny (deaktivovatelné teplem) a inhibitory trypsinu

Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat

Přežvýkavci

  • Dobrý zdroj bílkovin
  • Možná alternativa k sójovému nebo bavlníkovému extrahovanému šrotu
  • PES z neloupaných oříšků mají vysoký obsah vlákniny, což je užitečné hlavně v případech, kdy dobytek spásá trávu s nízkou vlákninou
  • Vysoce stravitelné krmivo, OM stravitelnost nad 80%
  • Obsahuje 89-92% energie sojového extrahovaného šrotu (SES)
  • Mléčný skot - podávání 21% PES během tepelného stresu (léto), dokáže zvýšit nádoj a příjem sušiny
  • Masný skot - vhodné bílkovinné krmivo, hodnotné pro rostoucí, březí a zvířata ve výkrmu
  • Kontaminace aflatoxiny je u přežvýkavců velmi škodlivá až letální (především u mladých jedinců), v menších koncentracích způsobuje zhoršené prospívání a užitkovost

Prasata

  • Zdroj bílkovin a energie, ale kvůli nedostatku lysinu nemůže být jediným zdrojem bílkovin pro selata (odstav-konec výkrmu)
  • Ikdyž budou selata krmena PES a suplementována lysinem, stále budou mít nižší prospěch než u SES
  • Obecně je PES pro prasata horší krmnou surovinou, než SES

Drůbež

  • Široce využívaný hodnotný zdroj potravy
  • Výživová hodnota se může měnit na základě obsahu hrubé vlákniny a obsahu tuku

Hlavní limity:

  1. AMK profil je deficitní v lysinu, threoninu a methioninu
  2. Riziko kontaminace aflatoxiny
  • Zdá se, že fytáza zlepšuje nutriční vlastnosti PES a to nejen skrze následnou větší dostupnost minerálů
  • Brojleři - efektivní inkluze 5-15%, lépe používat v kombinaci s jinými zdroji bílkovin
  • Nosnice - malý efekt (negativní) na frekvenci snášky, váhu vajec a tělesnou váhu; žádný negativní účinek na reprodukci a líhnutí
  • Křepelky - u nosných možno použít do 10%

Králíci

  • Používá se v mnoha zemích produkujících podzemnici, ale vzhledem k riziku kontaminace aflatoxiny se nedoporučuje
  • Králíci jsou velice citliví k intoxikaci aflatoxiny - 10x až 100x citlivější než ostatní farmová zvířata
  • Už 15 µg/kg dokáže králíky negativně ovlivnit (EU limit pro krmiva je 20 µg/kg) a 500 µg/kg způsobuje klinické potíže

Ryby

  • Všežravé a býložravé ryby do 15%
  • Masožravé ryby do 10%
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky