Proso/Proso millet

Panicum miliaceum

1) Zařazení

  • Sacharidové krmivo, obilnina

2) Popis a charakteristika

  • Jedna z méně používaných obilovin ke krmným účelům

  • Vyšší energetická hodnota a střední obsah dusíkatých látek

  • Obsah vlákniny je vyšší než u pšenice

  • U nás hlavně v nešrotovaném stavu pro okrasné ptactvo

  • Vhodný i pro plemenné koně

  • Zdroje jsou poměrně omezené, proto se příliš neužívá ve velkovýrobě

  • Pěstován především v Asii a Severní Americe, populární bylo zejména před zavedením brambor a kukuřice

  • Zrna jsou primárně určena k lidské spotřebě (vařená, pražená, pečená v chlebu)

  • Existují lepkavé (voskovité) odrůdy a nelepkavé odrůdy, Lepkavé se užívají pro výrobu kvasného chleba a koláčů, Nelepkavé mohou nahrazují pšenici v případě intolerance lepku

  • V Etiopii jsou zrnka fermentována do různých druhů nápojů (tella), někdy též při výrobě piva či brandy

  • Pro krmení dobytka je třeba zrno rozdrtit či jinak rozbít tvrdý obal a jádro pro lepší trávení

  • Vyšší obsah bílkovin než kukuřice a čirok, výrazně vyšší vláknina

  • Obsahuje málo lysinu, škrobu je méně než u kukuřice a pšenice

  • Dobrý zdroj energie u přežvýkavců, u prasat a drůbeže by potřeboval přiměřené doplnění

3) Možná rizika, antinutriční látky

  • Taniny

4) Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat


Přežvýkavci:

  • Dojený skot - Při náhradě 40 % zrnin v KD prosem zůstává produkce mléka stejná, avšak mírně vzroste tělesná hmotnost krávy
  • Masný skot - Proso, ječmen, kukuřice a pšenice mají podobné hodnoty energie (mají i podobné hladiny vlákniny), Proso může nahradit až polovinu kukuřice aniž by se snížil zisk či přeměna krmiva, Proso nahrazující více než čtvrtinu zrna čiroku, v KD zlepšilo denní přírůstek, 
  • Telata začínající pouze na prosu mohl být krmen normální KD později než telata začínající na ovsu, Použití malého množství sena pomohlo dobytku zkonzumovat velké množství prosa, Neexistují žádné významné rozdíly v charakteristikách jatečných výrobků u pšenice, prosa a čiroku

  • Ovce - Proso je pro ně méně chutné než kukuřice, proto bývá většinou kombinováno s jinými zrninami, Ve výkrmu jehňat má podobné vlastnosti proso, kukuřice, ječmen i pšenice, Pro lepší výkon se proso hrubě mele

Prasata:

  • Kvůli nižšímu obsahu lyzinu je podáván v KD v poměru 1:1 s ječmenem (popřípadě kukuřicí), i tak lze ještě doplnit o lyzin

  • Při krmení pouze prosem se snížil příjem krmiva, přírůstek a zpomalil se růst

  • Jeho kombinace s ovšem je u rostoucích prasat nevhodná kvůli množství vlákniny

Drůbež:

  • Podobný vliv jako kukuřice či čirok

  • Strava musí obsahovat přiměřené množství bílkovin, správně ještě doplněná o lyzin a methionin

  • Brojleři - Proso a čirok bez suplementace aminokyselin vede ke snížení růstu, při dodání methioninu a lyzinu však dochází k nejlepšímu výkonu

  • Nosnice - Snížená snůška oproti snůšce při krmení kukuřicí a čirokem, §
    Příznivě však ovlivňuje barvu žloutku (více než čirok, méně než kukuřice)

  • Krůty - Nebyly pozorovány žádné rozdíly ve vlastnostech při krmení kukuřicí a čirokem, Při suplementaci enzymy a krmení prosem byl u
    mladých krůt (28 dní) vyšší přírůstek hmotnosti než při krmení čirokem nebo kukuřicí Bez suplementace dochází ke zpomalení růstu, ale
    nemá vliv na účinnost krmiv

Divocí a domácí ptáci

  • Velká bílé nebo červené semeno je upřednostňováno

  • Na trhu jsou zpravidla dva druhy směsí - pro volně žijící ptáky a pro ptáky v kleci

  • U ptáků v klecích je kladem větší důraz na kvalitu prosa

Tabulka nutričních hodnot (Feedipedia, 2011, Sauvant et al. 2004)

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky