Pšenice / Wheat grain

Triticum aestivum, Triticum durum, Triticum spp.

Zařazení

  • Sacharidové krmivo, obilnina

Popis a charakteristika 

  • Jedna z hlavních krmných obilovin
  • V KD obvykle uhrazuje velkou část dusíkatých látek a energie

  • Obsah dusíkatých látek je variabilní - třeba pracovat s hodnotami stanovenými vlastním rozborem
  • Hlavně ve velkovýrobě
  • Sláma je použitelná pro své izolační vlastnosti, méně jako hnojivo

Možná rizika, antinutriční látky

  • Lepek
  • Pšeničný albumin
  • Pentózany
  • Škrob
  • Mykotoxiny

4) Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat

  • Pro všechny druhy a kategorie hospodářských zvířat i v poměrně vysokých podílech KD
  • U prasat a drůbeže vhodné kombinovat (kvůli lepku), s kukuřicí (drůbež) nebo s ječmenem (prasata)
  • Vysoká energetická hodnota (vhodná i pro vysokoprodukční dojnice), může být nahrazena kukuřicí

  • Čerstvě sklizená pšenice - hůře stravitelné, nepříznivě ovlivňuje užitkovost 

  • Vysoký obsah rozpustných neškrobových polysacharidů

  • Ve vysokém množství - kvůli lepku poruchy peristaltiky střev, poruchy trávení

  • Výrazný tukotvorný účinek (nežádoucí u plemenných zvířat)

  • Vysoký podíl v KD - predispoziční faktor pro vznik nekrotické enteritidy

  • Obsahuje více fytázy než jiné obiloviny, proto jsou živiny vázané na fytátech lépe využívány. Teplem se při granulaci fytáza však ničí

  • Energeticky podobná kukuřici, hodnota bílkovin podobná ovsu

Přežvýkavci:

  • Postupné navykání v KD - při podání vysoké dávky pšenice u zvířat, která na to nejsou zvyklá, dochází vlivem fermentace ke snížení pH v bachoru, snížení trávení píce, průjem, dehydratace a vznik metabolické acidózy, která může vést až k srdečnímu selhání, selhání ledvin a smrti.

  • Metabolické acidóze lze předejít podáváním dostatečného množství sena společně s jádrem

 Prasata:

  • Pšenicí lze zcela nahradit kukuřici

  • Pšenice může tvořit až 30 % koncentrátů u rostoucích prasat, 50 % u prasat ve výkrmu

Drůbež:

  • Vhodné i díky nízké vláknině
  • Díky vysokému obsahu škrobu se užívá jako zdroj energie
  • Krmivo pro brojlery i nosnice obsahuje až 60 % pšenice, někdy ještě více
  • Velký podíl tvrdé pšenice v KD drůbeže - nálepy v okolí kloaky
  • Celá zrna pšenice mají pozitivní vliv na trávicí soustavu drůbeže, hrubé pomletí pro výrobu kaší pro výživu
  • Jemně pomletá pšenice může způsobovat nepříjemné pocity při jídle a zvyšovat vstřebávání vlhkosti - řešením by byla peletizace a extruze, čímž se zvýší stravitelnost, ale příliš tvrdé ošetření může poškodit nutriční hodnotu inaktivací endogenních enzymů (xylanáza, fytáza)
  • Arabinoxylany zvyšují částicovou viskozitu a negativně ovlivňují stravitelnost dietních lipidů
  • Užívá se v kombinaci s exogenními enzymy založenými na xylanáze, což má za následek lepší začlenění pšenice do stravy bez snížení výkonu, navíc pomáhají zlepšovat problémy s lepivými trusy.
  • Starší ptáci kvůli zvýšené fermentační kapacitě mikroflóry ve střevech mají větší schopnost řešit rozpustné sacharidy
  • Substituce kukuřice pšenicí vede ke snižování obsahu xantofylu ve stravě, což má za následek menší pigmentaci kuřat a vajec

Koně, osli:

  • Energeticky užitečné, ale pravděpodobně způsobuje koliky či jiné zažívací potíže u koní

  • Nedoporučuje se zkrmovat nervózním a vysoce temperamentním koním

  • Pšeničná bílkovina obsahuje vysoké procento leucinu, isoleucinu a valinu a
    podporují vznik bílkovin a snižují odbourávání svalstva v důsledku poranění a přetrénování
  • Pokud není dobře rozžvýkána, může dojít k uvolnění velkého množství škrobu a vznikne zácpa s trávicími poruchami, hyperaktivnímu chování a vysokému riziko vzniku laminitid

  • Jemně mletá pšenice vede k tvorbě lepkavé hmoty lepku v žaludku, zabraňuje poškozením způsobeným žaludeční kyselinou a zvyšuje riziko fermentace (tvorbě plynu a koliky)

  • Měla by být pomalu zaváděna do krmné dávky

  • Omezení: 0,5kg/100 kg ž. hm. /den v několika jídlech během dne; neměl by se však překročit limit 3 kg/den

  • Je méně chutná než oves a kukuřice, ale přidáním melasy lze zvýšit její chuť

  • Popraskané zrno je většinou prašné, mělo by být navlhčeno a zaváděno během 7-10 dnů

Králíci:

  • Lze ji zkrmovat u rostoucích i chovných králíků

  • Srovnání tvrdé a měkké pšenice neměly vliv na příjem a trávení krmiva u rostoucích králíků

  • Vláknina nedokázala zlepšit využití stravy

  • Naklíčené pšeničné zrno podávané ad libitum spolu se standardním granulovaným krmivem po dobu 6 dnů před umělou inseminací pravděpodobně ovlivňuje velikost vrhu

Ryby:

  • Zpracované pšeničné zrno se užívá ke krmení jako zdroj energie

  • Losos - Vysoký obsah v celozrnné pšenice vede ke snížení růstu a stravitelnosti škrobu, Dieta založená na pšenici má vysokou viskozitu,
    ale v porovnání s ostatními krmivy je pro lososy nejvhodnější, 
    Pokud KD tvoří z 10-15% předvařené žito nebo pšenice (jako náhrada rybí moučky), je stravitelnost bílkovin a škrobu identická, ale stravitelnost sušiny a energie vyšší.

  • Pstruh - Celá pšenice má nižší stravitelnost než jiná zrna

Tabulka nutričních hodnot (Feedipedia, 2011, Sauvant et al. 2004)

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky