Řepka olejná - Rapeseeds

Brassica napus

Zařazení

  • Lipidové krmivo
  • Olejniny

Popis a charakteristika

  • Zdroj rostlinného oleje a vedlejších produktů zpracování (3. největší)
  • Široké spektrum odrůd:
  1. S nízkým obsahem kyseliny erukové ("0")
  2. S nízkým obsahem kyseliny erukové i glukosinolátů ("00")
  3. S vysokým obsahem kyseliny erukové pro specifické průmyslové účely
  • Využívá se pro výrobu jedlého oleje, biopaliva, průmyslového oleje, maziva
  • Má vysoký obsah bílkovin a lipidů (je podobná bavlníkovým semenům, bohatší než slunečnicová semínka)
  • Má také vysoký obsah oleje a nízký obsah vlákniny
  • Olej je bohatý na polynenasycené MK
  • Lusky mají 6-9 cm a obsahují 15-25 semen, která jsou malá, kulovitá, světle hnědá až černá
  • Pěstuje se v mírných oblastech, ale i v tropech ve vysokých, nadmořských výškách
  • Řepka je citlivá na toxicitu hliníku a manganu v kyselých půdách, ale relativně tolerantní k slanosti půdy
  • Semena řepky mohou být mleta a tepelně zpracována pro zlepšení stravitelnosti a snížení glukosinolátů u skotu, prasat a drůbeže
  • Obsahují vysoké množství tokoferolu, přesto jsou mletá semena náchylná k oxidaci (nežádoucí zápach, chutě, ...)

Možná rizika, antinutriční látky

  • Kyselina eruková - hořká chuť, způsobují problémy při požití vysokého množství
  • Nepříznivé účinky na zdraví srdce a výkon zvířat
  • Myokardiální lipidóza u prasat a potkanů, ustupuje po změně stravy na nízkotučnou bez kyseliny erukové
  • Glukosinoláty - Glykosidy bohaté na síru, typické pro Brassicacae (brukvovité)
  • Hydrolyzované produkty glukosinolátů dodávají štiplavou a hořkou chuť oleji, kterou lidé vyhledávají (hořčice), ale také snižuje chutnost krmiva (nižší příjem krmiva)
  • Narušují metabolismus jódu
  • U monogastrů způsobují poruchy jater, ledvin, štítné žlázy a snižují růst a výkon
  • Taniny - Fenolové sloučeniny, které se vážou s různými sloučeninami (včetně proteinů), většina v obalu semen
  • Cholin, sinapin - prekurzory trimethylaminu

Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorií zvířat

Přežvýkavci

  • Řepka je zdrojem bílkovin a energie
  • Lepší jsou mletá semena, aby se zvýšila jejich stravitelnost (u ovcí a koz jsou přirozeně mleta mezi zuby)
  • Zpracování může degradabilitu v bachoru do značné míry snížit
  • Tepelné zpracování řepky může zvýšit nádoj u dojnic (dochází ke zvýšení energie, změně složení MK v mléce, aniž by to ovlivnilo trávení, extrudovaná semena zvyšují podíl mléčného tuku)
  • Snižuje degradovatelnost dusíku (in sacco)
  • Mikronizace - snížila odbouratelnost bílkovin v bachoru a zmizení celkových a esenciálních AMK
  • Mletí zvýšilo podíl proteinu štěpeného ve střevě, extruzí se zvýšil podíl C18:1, C18:2, C18:3 v mléčném tuku

Prasat

  • Tmavá semena (se slupkou) jsou téměř nestravitelná, žlutá loupaná jsou dobře stravitelná
  • Citlivá na glukosinoláty
  • Odrůdy "00" jsou cenným zdrojem bílkovin a energie (semena musí být rozdrcena, aby se zvýšila stravitelnost)
  • Součást stravy do 10%, jinak bude maso citlivé na oxidaci železem
  • Stejná hranice platí i pro vysokobřezí a laktující zvířata - vyšší podíl zvýšil obsah mléčného tuku, což vede k vyšší hmotnosti odstávčat, ale nižšímu příjmu krmiv a strádání prasnic
  • Snižuje přírůstek hmotnosti během těhotenství, hubnutí během kojení, ale zvyšuje počet živě narozených selat, zatímco váha vrhu a obnova pohlavního cyklu zůstává bez změn

Drůbež

  • Strava s vysokým obsahem kyseliny erukové způsobí zpomalení růstu a srdeční lipidózu
  • Glukosinoláty mohou u nosnic v důsledku hemoragického jaterního syndromu zvýšit úmrtnost
  • Omezení není dáno glukosinoláty, ale vysokým obsahem vlákniny
  • U nosnic produkujících vejce může dojít ke snížení enzymu degradujícího trimethylamin, což vede k rybímu zápachu a chuti vajec
  • Měla by být tepelně ošetřená před/během výroby krmiva nebo doplněna vhodnou směsí enzymů
  • Nutriční hodnota závisí na obsahu oleje
  • Řepka je bohatá na omega-6 a omega-3 polynenasycené mastné kyseliny, což vede ke zvýšení kyseliny linolové, kys. linolenové a kys. dokosahexaenové ve žloutku a u brojlerů v kosterním svalu, kůži a podkožním tuku

Králíci

  • Někdy jsou řepková semena využívána ke zvýšení lipidů ve stravě králíků, neboť mají vliv na lipidové složení králičího masa
  • Zařazení do stravy 2-3%KD s účinkem podobným jako zařazení oleje

Ryby - pstruh duhový

  • Společně s hrachem mají vyšší stravitelnost sušiny, bílkovin a energie než u ostatních náhrad rybí moučky
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky