Řepka olejná - Rapeseeds
Brassica napus
Zařazení
- Lipidové krmivo
- Olejniny
Popis a charakteristika
- Zdroj rostlinného oleje a vedlejších produktů zpracování (3. největší)
- Široké spektrum odrůd:
- S nízkým obsahem kyseliny erukové ("0")
- S nízkým obsahem kyseliny erukové i glukosinolátů ("00")
- S vysokým obsahem kyseliny erukové pro specifické průmyslové účely
- Využívá se pro výrobu jedlého oleje, biopaliva, průmyslového oleje, maziva
- Má vysoký obsah bílkovin a lipidů (je podobná bavlníkovým semenům, bohatší než slunečnicová semínka)
- Má také vysoký obsah oleje a nízký obsah vlákniny
- Olej je bohatý na polynenasycené MK
- Lusky mají 6-9 cm a obsahují 15-25 semen, která jsou malá, kulovitá, světle hnědá až černá
- Pěstuje se v mírných oblastech, ale i v tropech ve vysokých, nadmořských výškách
- Řepka je citlivá na toxicitu hliníku a manganu v kyselých půdách, ale relativně tolerantní k slanosti půdy
- Semena řepky mohou být mleta a tepelně zpracována pro zlepšení stravitelnosti a snížení glukosinolátů u skotu, prasat a drůbeže
- Obsahují vysoké množství tokoferolu, přesto jsou mletá semena náchylná k oxidaci (nežádoucí zápach, chutě, ...)
Možná rizika, antinutriční látky
- Kyselina eruková - hořká chuť, způsobují problémy při požití vysokého množství
- Nepříznivé účinky na zdraví srdce a výkon zvířat
- Myokardiální lipidóza u prasat a potkanů, ustupuje po změně stravy na nízkotučnou bez kyseliny erukové
- Glukosinoláty - Glykosidy bohaté na síru, typické pro Brassicacae (brukvovité)
- Hydrolyzované produkty glukosinolátů dodávají štiplavou a hořkou chuť oleji, kterou lidé vyhledávají (hořčice), ale také snižuje chutnost krmiva (nižší příjem krmiva)
- Narušují metabolismus jódu
- U monogastrů způsobují poruchy jater, ledvin, štítné žlázy a snižují růst a výkon
- Taniny - Fenolové sloučeniny, které se vážou s různými sloučeninami (včetně proteinů), většina v obalu semen
- Cholin, sinapin - prekurzory trimethylaminu
Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorií zvířat
Přežvýkavci
- Řepka je zdrojem bílkovin a energie
- Lepší jsou mletá semena, aby se zvýšila jejich stravitelnost (u ovcí a koz jsou přirozeně mleta mezi zuby)
- Zpracování může degradabilitu v bachoru do značné míry snížit
- Tepelné zpracování řepky může zvýšit nádoj u dojnic (dochází ke zvýšení energie, změně složení MK v mléce, aniž by to ovlivnilo trávení, extrudovaná semena zvyšují podíl mléčného tuku)
- Snižuje degradovatelnost dusíku (in sacco)
- Mikronizace - snížila odbouratelnost bílkovin v bachoru a zmizení celkových a esenciálních AMK
- Mletí zvýšilo podíl proteinu štěpeného ve střevě, extruzí se zvýšil podíl C18:1, C18:2, C18:3 v mléčném tuku
Prasat
- Tmavá semena (se slupkou) jsou téměř nestravitelná, žlutá loupaná jsou dobře stravitelná
- Citlivá na glukosinoláty
- Odrůdy "00" jsou cenným zdrojem bílkovin a energie (semena musí být rozdrcena, aby se zvýšila stravitelnost)
- Součást stravy do 10%, jinak bude maso citlivé na oxidaci železem
- Stejná hranice platí i pro vysokobřezí a laktující zvířata - vyšší podíl zvýšil obsah mléčného tuku, což vede k vyšší hmotnosti odstávčat, ale nižšímu příjmu krmiv a strádání prasnic
- Snižuje přírůstek hmotnosti během těhotenství, hubnutí během kojení, ale zvyšuje počet živě narozených selat, zatímco váha vrhu a obnova pohlavního cyklu zůstává bez změn
Drůbež
- Strava s vysokým obsahem kyseliny erukové způsobí zpomalení růstu a srdeční lipidózu
- Glukosinoláty mohou u nosnic v důsledku hemoragického jaterního syndromu zvýšit úmrtnost
- Omezení není dáno glukosinoláty, ale vysokým obsahem vlákniny
- U nosnic produkujících vejce může dojít ke snížení enzymu degradujícího trimethylamin, což vede k rybímu zápachu a chuti vajec
- Měla by být tepelně ošetřená před/během výroby krmiva nebo doplněna vhodnou směsí enzymů
- Nutriční hodnota závisí na obsahu oleje
- Řepka je bohatá na omega-6 a omega-3 polynenasycené mastné kyseliny, což vede ke zvýšení kyseliny linolové, kys. linolenové a kys. dokosahexaenové ve žloutku a u brojlerů v kosterním svalu, kůži a podkožním tuku
Králíci
- Někdy jsou řepková semena využívána ke zvýšení lipidů ve stravě králíků, neboť mají vliv na lipidové složení králičího masa
- Zařazení do stravy 2-3%KD s účinkem podobným jako zařazení oleje
Ryby - pstruh duhový
- Společně s hrachem mají vyšší stravitelnost sušiny, bílkovin a energie než u ostatních náhrad rybí moučky