Rybí moučka - Fish meal
Zařazení
- Bílkovinné krmivo
- Vedlejší živočišné produkty, produkty živočišného původu
Popis a charakteristika
- Rybí moučka vypadá víceméně jako hnědá hrubá mouka a je výborným zdrojem vysoce stravitelného proteinu, omega3 mastných kyselin (DHA,EPA) a esenciálních vitaminů a minerálů
- Získává se vařením, lisováním, sušením a mletím čerstvých syrových ryb nebo jejich odřezků
- Na trhu je několik druhů rybí moučky, v závislosti na použitých surovinách a technologii zpracování
- Tři hlavní zdroje jsou:
- Ryby lovené přímo na výrobu tohoto krmiva - malé, kostnaté a tučné rybičky jako jsou např.: hering, ančovičky
- Náhodně ulovené ryby při hromadných lovech určitého druhu
- Odřezky a vnitřnosti, které zbyly ze zpracování ryb pro lidskou spotřebu - rychle se kazící či nechutné
- Kvalitní rybí moučka obsahuje hrubý protein nad 66%, obsah tuku 8-11% a popel pod 12%, má také vysokou AMK kvalitu
- V některých tropických rozvojových zemích se toto krmivo vyrábí mletím na slunci sušených surovin - toto pak může mít velmi vysoký podíl popela a málo bílkovin. Některé jiné vedlejší produkty rybolovu mohou sloužit jako proteinové koncentráty s obsahem bílkovin nad 70%
Možná rizika, antinutriční látky
- Proteiny a lipidy jsou vysoce degradabilní, proto se při výrobě musí zajistit adekvátní postup, abychom zabránili rozkládání proteinů na biogenní aminy (hlavně histidin -> histamin) nebo oxidaci MK
- Rybí moučka je náchylná ke kontaminaci škodlivými látkami - lindan,dieldrin, PCB, dioxiny - vlivem akumulace těchto látek v mořském potravním řetězci z důvodu lidské činnosti
- Gizzerosin vzniká při přímém sušení při teplotě 180°C (místo 140°C) a je škodlivý pro drůbež, jelikož způsobuje eroze žaludku a černé zvracení
Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat
Přežvýkavci
Zkrmování rybí moučky je u přežvýkavců zakázáno v celé EU
Mléčný skot
- ve srovnání s jinými zdroji UDP jako sójové pokrutiny či pokrutiny z bavlníkových semínek, rybí moučka má lepší výsledky vzhledem k poměru AMK a exkrece N (nižší)
- zvyšuje užitkovost a obsah proteinu v mléce hlavně v případě, kdy poměr objem:jádro je vysoký
- zlepšuje odpověď dojnic na vysokou frekvenci dojení a snižuje koncentraci PGF2α, který by mohl být důvodem časných abortů dojnic
- zvyšuje obsah omega 3 nenasycených mastných kyselin
Ovce
- UDP z rybí moučky zvyšuje příjem objemných krmiv
- Přídavek tohoto krmiva by měl být od 2,5% (jehňata) do 7,5% (bahnice)
- Zařazení do KD bahnic v pozdní březosti snižuje infestaci helminty a tím snižuje potřebu užití anthelmintik
- Obecně zvyšuje reprodukční schopnosti a produkci mléka
Prasata
- Rybí moučka má pro prasata vysokou biologickou hodnotu díky těmto vlastnostem:
- Obsah kvalitního, vysoce stravitelného proteinu
- Vysoký obsah methioninu
- Obsah omega 3 NMK, minerálů a vitaminů
- Přídavek v KD by měl být 5-10% u selat a kolem 3% u prasnic
- Užitečné pro zvýšení denního přírůstku u slabých selat
Drůbež
- Toto krmivo má pro drůbež vysokou biologickou hodnotu nejen díky zdroji bílkovin, ale také jako zdroj minerálů jako P a Ca a stopových prvků jako je Se, I
- Zařazení rybí moučky do KD brojlerů zvyšuje těl. Hm., denní přírůstek a příjem krmiva
- Kvůli vysoké ceně se obsah v KD pohybuje do 5%
- Může způsobit chuť rybiny u vajec a masa
Králíci
- Vhodné a ceněné krmivo
Ryby
- Rybí moučka je hlavním zdrojem bílkovin v akvakulturách
- Kvalitní rybí moučka je zdrojem vysoce stravitelných bílkovin s velkou dostupností AMK
- Zdroj EMK, minerálů a stopových prvků
- Obsah v KD se pohybuje od 40 do 60% u mořských ryb do méně než 5% v KD pro kapry, sumce nebo tilapie
Korýši
- Obsah v krmivu pro mořské i sladkovodní krevety dosahuje až 40%