Rybí moučka - Fish meal

Zařazení

  • Bílkovinné krmivo
  • Vedlejší živočišné produkty, produkty živočišného původu

Popis a charakteristika

  • Rybí moučka vypadá víceméně jako hnědá hrubá mouka a je výborným zdrojem vysoce stravitelného proteinu, omega3 mastných kyselin (DHA,EPA) a esenciálních vitaminů a minerálů
  • Získává se vařením, lisováním, sušením a mletím čerstvých syrových ryb nebo jejich odřezků
  • Na trhu je několik druhů rybí moučky, v závislosti na použitých surovinách a technologii zpracování
  • Tři hlavní zdroje jsou:
  1. Ryby lovené přímo na výrobu tohoto krmiva - malé, kostnaté a tučné rybičky jako jsou např.: hering, ančovičky
  2. Náhodně ulovené ryby při hromadných lovech určitého druhu
  3. Odřezky a vnitřnosti, které zbyly ze zpracování ryb pro lidskou spotřebu - rychle se kazící či nechutné
  • Kvalitní rybí moučka obsahuje hrubý protein nad 66%, obsah tuku 8-11% a popel pod 12%, má také vysokou AMK kvalitu
  • V některých tropických rozvojových zemích se toto krmivo vyrábí mletím na slunci sušených surovin - toto pak může mít velmi vysoký podíl popela a málo bílkovin. Některé jiné vedlejší produkty rybolovu mohou sloužit jako proteinové koncentráty s obsahem bílkovin nad 70%

Možná rizika, antinutriční látky

  • Proteiny a lipidy jsou vysoce degradabilní, proto se při výrobě musí zajistit adekvátní postup, abychom zabránili rozkládání proteinů na biogenní aminy (hlavně histidin -> histamin) nebo oxidaci MK
  • Rybí moučka je náchylná ke kontaminaci škodlivými látkami - lindan,dieldrin, PCB, dioxiny - vlivem akumulace těchto látek v mořském potravním řetězci z důvodu lidské činnosti
  • Gizzerosin vzniká při přímém sušení při teplotě 180°C (místo 140°C) a je škodlivý pro drůbež, jelikož způsobuje eroze žaludku a černé zvracení

Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat

Přežvýkavci

Zkrmování rybí moučky je u přežvýkavců zakázáno v celé EU

Mléčný skot

  • ve srovnání s jinými zdroji UDP jako sójové pokrutiny či pokrutiny z bavlníkových semínek, rybí moučka má lepší výsledky vzhledem k poměru AMK a exkrece N (nižší)
  • zvyšuje užitkovost a obsah proteinu v mléce hlavně v případě, kdy poměr objem:jádro je vysoký
  • zlepšuje odpověď dojnic na vysokou frekvenci dojení a snižuje koncentraci PGF2α, který by mohl být důvodem časných abortů dojnic
  • zvyšuje obsah omega 3 nenasycených mastných kyselin

Ovce

  • UDP z rybí moučky zvyšuje příjem objemných krmiv
  • Přídavek tohoto krmiva by měl být od 2,5% (jehňata) do 7,5% (bahnice)
  • Zařazení do KD bahnic v pozdní březosti snižuje infestaci helminty a tím snižuje potřebu užití anthelmintik
  • Obecně zvyšuje reprodukční schopnosti a produkci mléka

Prasata

  • Rybí moučka má pro prasata vysokou biologickou hodnotu díky těmto vlastnostem:
  • Obsah kvalitního, vysoce stravitelného proteinu
  • Vysoký obsah methioninu
  • Obsah omega 3 NMK, minerálů a vitaminů
  • Přídavek v KD by měl být 5-10% u selat a kolem 3% u prasnic
  • Užitečné pro zvýšení denního přírůstku u slabých selat

Drůbež

  • Toto krmivo má pro drůbež vysokou biologickou hodnotu nejen díky zdroji bílkovin, ale také jako zdroj minerálů jako P a Ca a stopových prvků jako je Se, I
  • Zařazení rybí moučky do KD brojlerů zvyšuje těl. Hm., denní přírůstek a příjem krmiva
  • Kvůli vysoké ceně se obsah v KD pohybuje do 5%
  • Může způsobit chuť rybiny u vajec a masa

Králíci

  • Vhodné a ceněné krmivo

Ryby

  • Rybí moučka je hlavním zdrojem bílkovin v akvakulturách
  • Kvalitní rybí moučka je zdrojem vysoce stravitelných bílkovin s velkou dostupností AMK
  • Zdroj EMK, minerálů a stopových prvků
  • Obsah v KD se pohybuje od 40 do 60% u mořských ryb do méně než 5% v KD pro kapry, sumce nebo tilapie

Korýši

  • Obsah v krmivu pro mořské i sladkovodní krevety dosahuje až 40%
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky