Rybí tuk - Fish oil
Zařazení
- Lipidové krmivo
- Vedlejší živočišné produkty
Popis a charakteristika
- Rybí tuk je výborným zdrojem energie, vit. A,D a omega-3 nenasycených mastných kyselin
- Vitaminy A,D jsou koncentrovány v rybích játrech, tudíž koncentrace vitaminů je vyšší v oleji nich, např. z tresčích jater, jater tuňáka atp.
Možná rizika, antinutriční látky
- Rybí olej obsahuje množství vysoce nenasycených MK, které snadno podléhají oxidaci, takže je nutné ho stabilizovat
- Oxidovaný olej může být pro zvířata toxický a není chutný
- Oxidaci urychluje vliv světla a vzduchu
- Zkrmování rybího oleje monogastrům způsobuje měknutí tuku a změnu chuti konzumovaných částí jejich těl
- Oxidovaný olej je toxický pro norky
Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat
Přežvýkavci
- Snižuje obsah mléčného proteinu v mléce
- Zvyšuje obsah omega-3 mastných nenasycených kyselin v mléce
- Dojnice, které jsou krmeny rybím tukem, mají tendenci produkovat mléko s menším obsahem tuku a zvýšeným obsahem nenasycených MK
- Bylo zjištěno, že rybí tuk neovlivňuje trávení v bachoru
- U krav krmených rybím tukem byly zjištěny snížené hodnoty NH3 a acetátu v bachoru
- Ukázalo se, že chemická stabilizace rybího oleje redukuje jeho modifikaci v bachoru a tím se zvyšuje obsah omega-3 v mléce (při podávání dojnicím)
Prasata
- Rybí olej u prasat může zvyšovat obsah nenasycených MK v tuku a tím jeho měknutí
- Problém s obsahem nenasycených MK ve tkáních se stává více signifikantní, když pak maso prochází různými úpravami, jako třeba uzení či sušení
- Bylo dokázáno, že novorozená selata mají dostatečnou schopnost toto krmivo trávit
- podávání rybího tuku březím (a kojícím) prasnicím má za následek zvýšení porodní váhy, zvýšení váhy v 21 dnech a snížení mortality selat
- už obsah 1-3% oleje v KD může způsobit změnu chuti tkání (rybina)
- zvyšuje senzitivitu k inzulinu
Drůbež
- rybí tuk mění skladbu lipidů ve tkáních
- přidání oleje brojlerům ve starterové fázi do 0,83% a během fáze růstu 1,14% neovlivňuje chuť masa
- u kuřat krmených rybím olejem byl pozorován v plazmě zvýšený obsah cholesterolu
- podávání rybího tuku nosnicím zvyšuje obsah nenasycených MK ve vejcích, snižuje obsah cholesterolu a lipoproteinů ve žloutku a způsobí jen lehkou změnu chuti; snižuje váhu vajec
- snižuje poměr kyseliny arachidonové a linoleové ve tkáních kuřat
Norci
- oxidovaný rybí olej je pro norky toxický
- rybí olej snižuje reprodukční schopnosti
Ryby
- u kaprů zvyšuje přírůstky, tukové zásoby a míru nenasycených MK v nich
- u tilápie jen zvyšuje obsah nenasycených MK
- zvyšuje obsah omega-3 MK