Rybí tuk - Fish oil

Zařazení

  • Lipidové krmivo
  • Vedlejší živočišné produkty

Popis a charakteristika

  • Rybí tuk je výborným zdrojem energie, vit. A,D a omega-3 nenasycených mastných kyselin
  • Vitaminy A,D jsou koncentrovány v rybích játrech, tudíž koncentrace vitaminů je vyšší v oleji nich, např. z tresčích jater, jater tuňáka atp.

Možná rizika, antinutriční látky

  • Rybí olej obsahuje množství vysoce nenasycených MK, které snadno podléhají oxidaci, takže je nutné ho stabilizovat
  • Oxidovaný olej může být pro zvířata toxický a není chutný
  • Oxidaci urychluje vliv světla a vzduchu
  • Zkrmování rybího oleje monogastrům způsobuje měknutí tuku a změnu chuti konzumovaných částí jejich těl
  • Oxidovaný olej je toxický pro norky

Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat

Přežvýkavci

  • Snižuje obsah mléčného proteinu v mléce
  • Zvyšuje obsah omega-3 mastných nenasycených kyselin v mléce
  • Dojnice, které jsou krmeny rybím tukem, mají tendenci produkovat mléko s menším obsahem tuku a zvýšeným obsahem nenasycených MK
  • Bylo zjištěno, že rybí tuk neovlivňuje trávení v bachoru
  • U krav krmených rybím tukem byly zjištěny snížené hodnoty NH3 a acetátu v bachoru
  • Ukázalo se, že chemická stabilizace rybího oleje redukuje jeho modifikaci v bachoru a tím se zvyšuje obsah omega-3 v mléce (při podávání dojnicím)

Prasata

  • Rybí olej u prasat může zvyšovat obsah nenasycených MK v tuku a tím jeho měknutí
  • Problém s obsahem nenasycených MK ve tkáních se stává více signifikantní, když pak maso prochází různými úpravami, jako třeba uzení či sušení
  • Bylo dokázáno, že novorozená selata mají dostatečnou schopnost toto krmivo trávit
  • podávání rybího tuku březím (a kojícím) prasnicím má za následek zvýšení porodní váhy, zvýšení váhy v 21 dnech a snížení mortality selat
  • už obsah 1-3% oleje v KD může způsobit změnu chuti tkání (rybina)
  • zvyšuje senzitivitu k inzulinu

Drůbež

  • rybí tuk mění skladbu lipidů ve tkáních
  • přidání oleje brojlerům ve starterové fázi do 0,83% a během fáze růstu 1,14% neovlivňuje chuť masa
  • u kuřat krmených rybím olejem byl pozorován v plazmě zvýšený obsah cholesterolu
  • podávání rybího tuku nosnicím zvyšuje obsah nenasycených MK ve vejcích, snižuje obsah cholesterolu a lipoproteinů ve žloutku a způsobí jen lehkou změnu chuti; snižuje váhu vajec
  • snižuje poměr kyseliny arachidonové a linoleové ve tkáních kuřat

Norci

  • oxidovaný rybí olej je pro norky toxický
  • rybí olej snižuje reprodukční schopnosti

Ryby

  • u kaprů zvyšuje přírůstky, tukové zásoby a míru nenasycených MK v nich
  • u tilápie jen zvyšuje obsah nenasycených MK
  • zvyšuje obsah omega-3 MK
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky