Rýžové otruby/Rice bran

Oryza sativa

1) Zařazení

  • vedlejší produkt mlýnského průmyslu

2) Popis a charakteristika

  • Nejdůležitějším vedlejším produktem jsou rýžové otruby

  • Rýžové otruby jsou dobrým zdrojem vitamínu B a jsou chutné

  • Olej má výrazný změkčovací účinek na tělesný a mléčný tuk, vzhledem k němu jsou otruby cenným krmivem pro všechny druhy hospodářských zvířat

  • Olej v plnotučných rýžových otrubách může během skladování žluknout vzhledem k přítomnosti lipolytického enzymu, který se stane aktivním (žluklost rychle zvyšuje obsah volných mastných kyselin) a většina chemických inhibitorů je neúčinná

3) Možná rizika, antinutriční látky

4) Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat

Přežvýkavci:

  • Plnotučné rýžové otruby jako zdroj tuku, ale vyšší výkonnost vykazují zvířata krmená kombinací kukuřice+sója+pšeničné otruby

  • Jalovice krmené kukuřičnými či sójovými obaly přibraly více než jalovice na rýžových otrubách, avšak bez vlivu na tělesnou
    hmotnost plodu

  • Nízké úrovně začlenění neměl žádný vliv na výtěžek a hmotnost jatečně upraveného těla

  • Telata - suplementována rýžovými otrubami přibrala více než telata nesuplementovaná

  • Ovce - Doplnění KD plnotučnými rýžovými otrubami (20-40 %) má pozitivní účinky

  • Kozy - Možná náhrada pšeničných otrub

Prasata:

  • Plnotučné rýžové otruby se užívají ve výživě prasat zvláště kvůli vysokému obsahu lyzinu a methioninu

  • Přidávání enzymů do otrub může zvýšit ileální stravitelnost neškrobových polysacharidů a zinek zabraňuje parakeratóze

  • Naproti tomu krmení rýžových otrub fytázou sníží potřebu suplementace fosforu ve stravě na bázi mouky z kukuřice a sóji

  • Odtučněné rýžové otruby zhoršují poměr konverze krmiva, což může být zmírněno suplementací fytázou a snížily se náklady na krmení

Drůbež:

  • Otruby mají vysoký obsah lyzinu a methioninu, dobrou dostupnost manganu

  • Obsah fytátu a vysoký obsah vlákniny mohou mít škodlivé účinky na drůbež

  • Brojleři - Rýžové otruby mohou zpomalit a snížit růst a lipidovou stabilitu masa, Vyšší podíl v KD může vést k nízké kalcifikaci, Bývá přidávána fytáza, xylanáza a lipáza za účelem zmírnění nežádoucích účinků fytátů a oxidativního žluknutí, Přidání fytázy či žlučových solí k odtučněným rýžovým otrubám zlepšilo výkon kuřat

  • Nosnice - Doporučené zařazení plnotučných rýžových otrub do KD se pohybuje mezi 7,5 až 40 % Krmení odtučněných rýžových otrub snížilo
    cholesterol ve vaječném žloutku, hmotnost vajec, vápníku ve skořápce a hmotnosti skořápky Přidání fytázy snižuje tyto účinky

Králíci

  • Zařazení do KD se pohybuje mezi 5 % (mladí králíci) až 60 %

  • Doplnění enzymů do diety s 43 % rýžových otrub zvýšilo příjem krmiva, přírůstek tělesné hmotnosti a poměr konverze krmiva

Koně, osli

  • Často zkrmovány především v Austrálii kvůli vysokému obsahu energie

Ryby

  • Široce využívány ke krmení tilápií v subsaharské Africe, ale jsou méně vhodné než pšeničné či kukuřičné

Tabulka nutričních hodnot (Feedipedia, 2011, Sauvant et al. 2004)

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky