Sezamové pokrutiny - Sesame cake
Sesamum indicum L.
Zařazení
- Bílkovinné krmivo
- vedlejší produkty zpracování olejnin
Popis a charakteristika
- Sezamové pokrutiny jsou bohaté na proteiny s vysokým obsahem zbytkového oleje.
Pro krmivářské účely se používají pokrutiny z neloupaných semen. Používají se hlavně u drůbeže a přežvýkavců. Pokrutiny získané z loupaných semen mají vyšší nutriční hodnotu a využívají se v potravinářství.
Sezamové pokrutiny obsahují v průměru 45% proteinu v sušině (32 - 53 %) s vysokým obsahem zejména sirných aminokyselin, naproti tomu jsou chudé na lysin.
Obsah zbytkového tuku závisí na způsobu jeho získávání a může se pohybovat od 5 do 20 % a je bohatý na kyselinu olejovou C18:1 a linolovou C18:2, které tvoří 80 % všech mastných kyselin.
Obsah vlákniny (4 až 12 %) je relativně nízký, stejně tak i obsah ligninu (pod 2 %).
- Sezamová semena mají vysoký obsah kyseliny fytové (asi 5%) a slupky obsahují oxaláty (2 až 3%). Kyselina fytová snižuje
využitelnost vápníku, proto je třeba krmnou dávku s vysokými dávkami sezamových slupek, semen nebo pokrutin z neloupaných semen doplnit o vápník. Velké množství kyseliny šťavelové a fytové může nepříznivě ovlivnit chutnost. Loupání zmírňuje problémy vyvolané oxaláty, ale má malý vliv na fytáty. - Přestože je sezamový olej velmi stabilní může při nevhodném skladování žluknout.
Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat
Přežvýkavci
- Sezamové pokrutiny jsou cenným zdrojem bílkovin a energie pro přežvýkavce. Stravitelnost organické hmoty in vitro je vysoká (75 % - 83 %).
Pro zlepšení nutriční hodnoty lze pokrutiny ošetřit 1,5 - 2 % formaldehydu, což zvýší podíl by-pass proteinu a zvýší stravitelnost hrubé vlákniny a lipidů.
Tepelné ošetření pokrutin (140 - 160 °C) rovněž zvyšuje podíl by-pass proteinu (Mahala et al., 2007).
Dojnice - Pokrutiny ve výši 14 - 42%, jako náhrada sójového extrahovaného šrotu snížily stravitelnost sušiny, ale neovlivnily
množství a složení mléka, příjem krmiva a tělesnou hmotnost.Ovce, kozy - zařazení do krmné dávky ovcí a koz až do 30% zvýšilo přírůstek a zlepšilo parametry jatečně upraveného těla.
Prasata
- Sezamové pokrutiny mají sice vysoký obsah proteinu, ale kvůli nedostatku lysinu, vysokému obsahu vlákniny a přítomnosti fytátu a oxalátů mají u prasat omezené využití.
Pokud zohledníme ileální stravitelnost proteinu a aminokyselin, můžeme do starterových diet zařadit maximálně 5 % a do diet pro rostoucí prasata maximálně 10 % sezamových pokrutin.
Drůbež
- Sezamové pokrutiny lze využít v krmných dávkách drůbeže jako doplňkový zdroj proteinu, cysteinu a methioninu k dalším vedlejším produktům olejářského průmyslu.
Stravitelnost aminokyselin u drůbeže je vysoká. Obsah fytátu a oxalátu omezuje
jejich využití v praxi. Brojleři - do 10%, ale je třeba pečlivě vybalancovat krmnou dávku na obsah aminokyselin a minerálních látek (Ca, P), nebyl zjištěn vliv na příjem krmiva, tj. chutnost není ovlivněna. Přídavek fytázy může zlepšit užitkovost, ale není jednoznačný.
Nosnice - zlepšuje užitkovost nosnic při zařazení do krmné dávky nad 4 %, vysoké dávky, 15-20% snižují snášku, konverzi krmiva a
přírůstek hmotnostiKřepelky - u rostoucích do 15 % v krmné dávce nemá negativní vliv na užitkovost, u nosnic snižují snášku, proto nejsou doporučovány
Králíci
- Pokrutiny jsou tradiční zdroj proteinu pro králíky s vysokou stravitelností proteinu (až 91 %)
Běžně se zařazují ve výši 10 - 20 %, ale negativní vliv na zdraví a užitkovost králíků nebyl zjištěn ani u vysokých dávek, do 38 - 39 %, je třeba ale korigovat nedostatek lysinu.
Ryby
- Pokrutiny mají podobnou nutriční hodnotu jako sójový extrahovaný šrot u dravých (masožravých) ryb , u pstruha lze nahradit asi 50 % rybí moučky.