Škroby - Starches
Zařazení
- Vedlejší produkty
Popis, charakteristika
- Škrob je polysacharid skládající se z velkého množství glukózových jednotek
- Nachází se ve skladovacích orgánech mnoha rostlin
- Je hlavní energetickou složkou většiny základních potravin, včetně obilných zrn (pšenice, kukuřice, ječmen, žito, rýže, oves, čirok, proso), kořenů a hlíz (brambory, maniok, sago, artyčok)
- Vyskytuje se také v mnoha zrnech luštěnin a v některých druzích ovoce
- Hlavním zdrojem škrobu je kukuřice, následuje pšenice, brambory a maniok
- Původní škroby obsahují většinou škrob se zbytkovým množstvím bílkovin, vlákniny, tuku a minerálů, i když některé krmné škroby mohou mít vyšší množství neškrobových materiálů
- Výživové a funkční vlastnosti škrobů jsou spojeny s jejich poměrem amylopektin:amylosa a s modifikacemi škrobových granulí, které jsou výsledkem zpracování
- Obsah amylosy se u jednotlivých druhu velmi liší: kukuřice 20-36 %; čirok 21-35 %; pšenice 17-29 %; ječmen 11-26 %; rýže 8-37 %; hrách 34-37 %; a brambory 18-23 %
Možná rizika, antinutriční látky
- Nepopisují se.
Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat
Přežvýkavci
-Telata
- Škrob se používá jako zdroj sacharidů a jako pojivo v mléčných náhražkách
- Zatímco novorozené tele nemůže trávit škrob, tato schopnost se zvyšuje během prvních 2 měsíců.
- KD pro telata bohatá na škrob může vést k měkčí stolici, i když to není příznakem zažívacích potíží. Nahrazení části lipidů přísadami bohatými na škrob je způsob, jak zvýšit procento svalů v jatečně upraveném těle, jakož i obsah železa a barvu masa, aniž by se změnila struktura nebo chuť
-Dospělí přežvýkavci
- Škrob je potenciálně zcela stravitelný v bachoru, ale jeho rozpustnost a rychlost trávení se mohou do značné míry lišit podle zdroje škrobu a způsobu zpracování
- Protože škrob se rychle tráví a nepodporuje žvýkání a recyklaci slin, může vyvolat acidózu v bachoru.
- Krmný škrob vzniklý zpracováním brambor na chipsy nebo plátky může být cenným škrobem s pomalým uvolňováním
Prasata
- Škrob lze použít v mléčných krmných směsích pro selata a byl testován jako prebiotický i energetický zdroj
- Syrový bramborový škrob snížil průjem po odstavu a může tak pravděpodobně pomoci snížit používání antibiotik u selat.
Drůbež
- Zatímco škrob je hlavním zdrojem energie v drůbeží stravě, syrové nebo zpracované škroby se jako přísady používají jen zřídka a dietní škrob je obvykle dodáván rostlinnými složkami
- Obsah škrobu a jeho stravitelnost mají zásadní vliv na metabolickou energetickou hodnotu krmiv
Králíci
- Očištěný kukuřičný škrob je potenciálním zdrojem energie ve výživě králíků a může tvořit 10-20 % KD pro rostoucí a chovné králíky (případně může být podíl zvýšen až na 40 %)
- Rozdíl stravitelnosti mezi předčištěným kukuřičným škrobem a kukuřičným škrobem je nejvýraznější na konci ilea, kde má předčištěný škrob téměř úplnou stravitelnost. V důsledku toho je vliv na vývoj mikrobiomu slepého střeva omezený - na rozdíl od škrobu z KD s kukuřičným zrnem