Škroby - Starches

Zařazení

  • Vedlejší produkty

Popis, charakteristika

  • Škrob je polysacharid skládající se z velkého množství glukózových jednotek
  • Nachází se ve skladovacích orgánech mnoha rostlin
  • Je hlavní energetickou složkou většiny základních potravin, včetně obilných zrn (pšenice, kukuřice, ječmen, žito, rýže, oves, čirok, proso), kořenů a hlíz (brambory, maniok, sago, artyčok)
  • Vyskytuje se také v mnoha zrnech luštěnin a v některých druzích ovoce
  • Hlavním zdrojem škrobu je kukuřice, následuje pšenice, brambory a maniok
  • Původní škroby obsahují většinou škrob se zbytkovým množstvím bílkovin, vlákniny, tuku a minerálů, i když některé krmné škroby mohou mít vyšší množství neškrobových materiálů
  • Výživové a funkční vlastnosti škrobů jsou spojeny s jejich poměrem amylopektin:amylosa a s modifikacemi škrobových granulí, které jsou výsledkem zpracování
  • Obsah amylosy se u jednotlivých druhu velmi liší: kukuřice 20-36 %; čirok 21-35 %; pšenice 17-29 %; ječmen 11-26 %; rýže 8-37 %; hrách 34-37 %; a brambory 18-23 %

Možná rizika, antinutriční látky

  • Nepopisují se.

Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat

Přežvýkavci

-Telata

  • Škrob se používá jako zdroj sacharidů a jako pojivo v mléčných náhražkách
  • Zatímco novorozené tele nemůže trávit škrob, tato schopnost se zvyšuje během prvních 2 měsíců.
  • KD pro telata bohatá na škrob může vést k měkčí stolici, i když to není příznakem zažívacích potíží. Nahrazení části lipidů přísadami bohatými na škrob je způsob, jak zvýšit procento svalů v jatečně upraveném těle, jakož i obsah železa a barvu masa, aniž by se změnila struktura nebo chuť

-Dospělí přežvýkavci

  • Škrob je potenciálně zcela stravitelný v bachoru, ale jeho rozpustnost a rychlost trávení se mohou do značné míry lišit podle zdroje škrobu a způsobu zpracování
  • Protože škrob se rychle tráví a nepodporuje žvýkání a recyklaci slin, může vyvolat acidózu v bachoru.
  • Krmný škrob vzniklý zpracováním brambor na chipsy nebo plátky může být cenným škrobem s pomalým uvolňováním

Prasata

  • Škrob lze použít v mléčných krmných směsích pro selata a byl testován jako prebiotický i energetický zdroj
  • Syrový bramborový škrob snížil průjem po odstavu a může tak pravděpodobně pomoci snížit používání antibiotik u selat.

Drůbež

  • Zatímco škrob je hlavním zdrojem energie v drůbeží stravě, syrové nebo zpracované škroby se jako přísady používají jen zřídka a dietní škrob je obvykle dodáván rostlinnými složkami
  • Obsah škrobu a jeho stravitelnost mají zásadní vliv na metabolickou energetickou hodnotu krmiv

Králíci

  • Očištěný kukuřičný škrob je potenciálním zdrojem energie ve výživě králíků a může tvořit 10-20 % KD pro rostoucí a chovné králíky (případně může být podíl zvýšen až na 40 %)
  • Rozdíl stravitelnosti mezi předčištěným kukuřičným škrobem a kukuřičným škrobem je nejvýraznější na konci ilea, kde má předčištěný škrob téměř úplnou stravitelnost. V důsledku toho je vliv na vývoj mikrobiomu slepého střeva omezený - na rozdíl od škrobu z KD s kukuřičným zrnem


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky