Sláma - Straw
ovesná, ječná, pšeničná
Zařazení
- Sacharidové krmivo
- vedlejší rostlinný produkt
Popis a charakteristika
- Sláma je zbytková plodina sestávající ze suchých stonků a listů zbylých po sklizni obilovin, v našich podmínkách pšenice, ovsa, ječmene a žita
- Je k dispozici ve velkém množství, obvykle přes polovinu sklizené vegetace plodiny.
- Ovesná a ječmenná sláma jsou považovány za výživnější a chutnější, než sláma pšeničná
- V západní Evropě se neupravená pšeničná sláma většinou nezkrmuje, z důvodu minimální výživnosti avšak v Asii a Severní Africe je naopak velice vážená
- Sláma vždy hrála důležitou roli v zemědělství a ve venkovských usedlostech, kde se používá k mnoha účelům.
Možná rizika, antinutriční látky
toxicita slámy ošetřené močovinou a čpavkem:
- náhle velké množství močoviny způsobí přebytečné vylučování NH3 bachorovými organismy
- takové množství NH3 játra nestačí detoxikovat a poté se krevním oběhem dostane až k mozku, kde přestupuje přes hematoencefalickou bariéru a působí ataxii a při vyšších dávkách až smrt
- je tudíž potřeba zvířata postupně navykat na krmení takto upravenou slámou
vysoký obsah vlákniny v ovesné slámě může u koní vytvářet fytobezoáry a tím zácpu
Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat
- jedná se o objemné krmivo bohaté na vlákninu s nízkým obsahem bílkovin, minerálů, cukrů a nízkou stravitelností
- obsah proteinu v sušině 4%, NDF 74% sušiny, 7-8% minerálů
- ovesná a ječná sláma se považují za výživnější než sláma pšeničná
- existuje několik postupů, díky nimž se lepším nutričním hodnotám a vyšší stravitelnosti:
- Fyzikální - mletí, namáčení, vaření a fermentace
- Chemické - mohou zvýšit výživovou hodnotu krmiva
- primárně cílí na zjednodušení rozkladu ligninových buněčných stěn bachorovými mikroorganismy
- použití alkalických činidel (nejčastější) rozbíjí vazby mezi ligninem a uhlovodíky, což má za následek solubilizaci ligninu a rozbití celulózy na menší jednotky
- používá se hydroxid sodný - louhování, amoniak - čpavkování a močovina
- takto ošetřená sláma je jemnější a snadněji stravitelná
- nutno dodat, že tyto metody vyžadují velké množství vody a proto jsou nedostupné v suchých oblastech
Přežvýkavci:
- obecně málo výživné objemné krmivo, může být použito v období sucha, kdy nemáme k dispozici kvalitnější objem - pak suplementujeme N, fermentovatelné sacharidy, bílkoviny, minerály a stopové prvky
- většinou se ale používá v kombinaci se senem či siláží
- řazení slámy od nejchutnější: ovesná, ječmenná, pšeničná
- příjem krmiva a jeho živinovou bilanci pozitivně ovlivňuje čpavkování, louhování, ošetření močovinou či mletí
- čpavkovaná sláma má energetickou hodnotu a stravitelnost srovnatelnou s pozdním travním senem
- sláma může být hlavním objemem u jalovic starších 15 měsíců a jehňat ve výkrmu
Prasata:
- drcenou slámu lze použít k diluci energie v krmné dávce březích prasnic a tím předcházet negativním efektům příliš tučných prasnic na selata
- podávání slámy rostoucím a prasatům ve výkrmu se nedoporučuje
Koně:
- možno kombinovat se senem či jej plně na hradit za předpokladu suplementace proteinem a minerály
- nutno postupného navykání na slámu a dostatek čerstvé vody jako prevence před zácpou a tvorbou fytobezoárů
- nedoporučuje se podávat odstávčatům a ročkům pro nedostatečnou schopnost slámu zpracovat