Sláma - Straw

ovesná, ječná, pšeničná

Zařazení

  • Sacharidové krmivo 
  • vedlejší rostlinný produkt

Popis a charakteristika

  • Sláma je zbytková plodina sestávající ze suchých stonků a listů zbylých po sklizni obilovin, v našich podmínkách pšenice, ovsa, ječmene a žita
  • Je k dispozici ve velkém množství, obvykle přes polovinu sklizené vegetace plodiny.
  • Ovesná a ječmenná sláma jsou považovány za výživnější a chutnější, než sláma pšeničná
  • V západní Evropě se neupravená pšeničná sláma většinou nezkrmuje, z důvodu minimální výživnosti avšak v Asii a Severní Africe je naopak velice vážená
  • Sláma vždy hrála důležitou roli v zemědělství a ve venkovských usedlostech, kde se používá k mnoha účelům.

Možná rizika, antinutriční látky

toxicita slámy ošetřené močovinou a čpavkem:

  • náhle velké množství močoviny způsobí přebytečné vylučování NH3 bachorovými organismy
  • takové množství NH3 játra nestačí detoxikovat a poté se krevním oběhem dostane až k mozku, kde přestupuje přes hematoencefalickou bariéru a působí ataxii a při vyšších dávkách až smrt
  • je tudíž potřeba zvířata postupně navykat na krmení takto upravenou slámou

vysoký obsah vlákniny v ovesné slámě může u koní vytvářet fytobezoáry a tím zácpu

 Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat

  • jedná se o objemné krmivo bohaté na vlákninu s nízkým obsahem bílkovin, minerálů, cukrů a nízkou stravitelností
  • obsah proteinu v sušině 4%, NDF 74% sušiny, 7-8% minerálů
  • ovesná a ječná sláma se považují za výživnější než sláma pšeničná
  • existuje několik postupů, díky nimž se lepším nutričním hodnotám a vyšší stravitelnosti:
  1. Fyzikální - mletí, namáčení, vaření a fermentace
  2. Chemické - mohou zvýšit výživovou hodnotu krmiva
  • primárně cílí na zjednodušení rozkladu ligninových buněčných stěn bachorovými mikroorganismy
  • použití alkalických činidel (nejčastější) rozbíjí vazby mezi ligninem a uhlovodíky, což má za následek solubilizaci ligninu a rozbití celulózy na menší jednotky
  • používá se hydroxid sodný - louhování, amoniak - čpavkování a močovina
  • takto ošetřená sláma je jemnější a snadněji stravitelná
  • nutno dodat, že tyto metody vyžadují velké množství vody a proto jsou nedostupné v suchých oblastech

Přežvýkavci:

  • obecně málo výživné objemné krmivo, může být použito v období sucha, kdy nemáme k dispozici kvalitnější objem - pak suplementujeme N, fermentovatelné sacharidy, bílkoviny, minerály a stopové prvky
  • většinou se ale používá v kombinaci se senem či siláží
  • řazení slámy od nejchutnější: ovesná, ječmenná, pšeničná
  • příjem krmiva a jeho živinovou bilanci pozitivně ovlivňuje čpavkování, louhování, ošetření močovinou či mletí
  • čpavkovaná sláma má energetickou hodnotu a stravitelnost srovnatelnou s pozdním travním senem
  • sláma může být hlavním objemem u jalovic starších 15 měsíců a jehňat ve výkrmu

Prasata:

  • drcenou slámu lze použít k diluci energie v krmné dávce březích prasnic a tím předcházet negativním efektům příliš tučných prasnic na selata
  • podávání slámy rostoucím a prasatům ve výkrmu se nedoporučuje

Koně:

  • možno kombinovat se senem či jej plně na hradit za předpokladu suplementace proteinem a minerály
  • nutno postupného navykání na slámu a dostatek čerstvé vody jako prevence před zácpou a tvorbou fytobezoárů
  • nedoporučuje se podávat odstávčatům a ročkům pro nedostatečnou schopnost slámu zpracovat
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky