Pivovarské kvasnice - Brewers yeast

Saccharomyces cerevisiae

Zařazení

  • Bílkovinné krmivo
  • Vedlejší produkt pivovarského průmyslu

Popis a charakteristika

  • Vedlejší produkt pivovarského průmyslu, který používá mikroorganismy a kvasinky Saccharomyces cerevisiae.
  • Kvasnice se získávají po odstranění (odstředění) kvasinek po procesu vaření piva s následnou inaktivací pomocí organických kyselin nebo tepelného ošetření (80°C), což je nezbytné, aby se zabránilo další fermentaci po konzumaci zvířaty, která může způsobit závažné GIT problémy (především u prasat).
  • Aromatická přísada v potravinářském průmyslu, krmivo pro prasata, přežvýkavce, drůbež a ryby.
  • Hlavní zdroj bílkovin, vitamínů a minerálů - především fosforu a vitamínu B. Obsahují i další cenné složky (kyselinu ribonukleovou, vitamin D, betaglukany, mannanoligosacharidy), které lze extrahovat dříve než se kvasnice prodají zemědělcům, krmivářských společnostem nebo potravinářskému průmyslu.
  • Mohou být krmeny čerstvé (tekuté formy) nebo sušené (pivovarské sušené kvasnice).
  • Vedlejší produkty z kvasinek získané z jiných mikroorganismů (Candida spp, Pichia spp, Phaffia,...) a živé kvasinky se používají jako probiotika.
  • Živé kvasinky jsou náchylné ke kontaminaci, tu lze omezit uchováváním při nízkých teplotách (nižší než 5°C).
  • Pokud droždí obsahuje zbytky chmele, může mít hořkou chuť, na kterou je třeba zvířata navykat.

Možná rizika, antinutriční látky

  • Ribonukleové kyseliny - limitující faktor pro využití pivovarských kvasinek jako zdroje bílkovin (především RNA), mohou vést ke zvýšené tvorbě kyseliny močové v krvi monogastrických savců. Kyselina močová má následné toxikologické účinky - poruchy metabolismu tuků, sacharidů a uracilu. Někdy se prodávají pivovarské kvasnice s extrahovanou RNA, aby se těmto problémům předešlo.

Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorií zvířat

Přežvýkavci

  • Probiotické vlastnosti kvasnic zlepšují fermentaci v bachoru, stravitelnost krmiva, příjem sušiny, produkci mléka a obsah mléčného tuku. Nemění užitkovost zvířat a mají stejnou nebo vyšší nutriční hodnotu než sójový extrahovaný šrot.
  • Reakce na suplementaci kvasinek však není konstantní a liší se v závislosti na dávkování, době a frekvenci krmení a druhu kvasinek.
  • Dojnice - Sušených kvasnic lze využít jako náhradu sójového extrahovaného šrotu moučky až do 20% z celkové sušiny bez vlivu na příjem, stravitelnost a produkci. Byly pozorovány některé pozitivní účinky - nižší hladina NH3-N v bachoru a vysoká koncentrace kyseliny octové

  • Tekuté formy (například pivovarská kvasnicová kaše) mohou být krmeny dojnicím jako alternativa k sójové moučce až do 12% sušiny bez škodlivého vlivu na příjem sušiny, produkci mléka nebo organoleptickou kvalitu mléka
  • Rostoucí skot - u krmných dávek na bázi kukuřičné siláže vedlo přidání tekutých pivovarských kvasnic k vyššímu příjmu sušiny a dennímu přírůstku hmotnosti, je lepší, pokud dojde k vmíchání do KD, než k posypání KD.
  • Ovce - zlepšení příjmu živin, růstu a kvality masa jehňat krmených KD s rostoucí hladinou inaktivního sušeného droždí.

  • Kozy - vyšší produkce mléka po přídavku sušených kvasnic.

Prasata 

  • Cenná komponenta v krmných dávkách prasat.
  • Vynikající zdroj bílkovin pro prasata, obsahují většinu esenciálních AMK v dostatečném množství až na methionin a cystin.

  • Čerstvé kvasnice se využívají ve výkrmu prasat v množství 1 - 2 litry/d. Neměly by se zkrmovat prasnicím a selatům.

  • Sušené kvasnice - max. 12 % v krmné dávce, jinak dochází k snížení příjmu sušiny.

Drůbež

  • Běžná součást krmných směsí pro drůbež.
  • Vynikající zdroj bílkovin s vysokou biologickou hodnotou a stravitelností.
  • Většinou se užívají hlavně pro vitamíny komplexu B a další růstové faktory.
  • Obvykle jsou obsaženy v hladinách 2 a 5% v KD, ale může nahradit až 80% živočišných bílkovin.

Králíci

  • Pivovarské kvasnice jsou potenciálním a vhodným vysoce kvalitním zdrojem bílkovin pro krmení králíků s vysokou stravitelností (stravitelnost organických látek se odhaduje na 86%) a příznivým profilem AK.
  • V komerčních a kontrolních krmivech je míra inkluze obecně nízká - od 2 do 4%.
  • Obvykle se užívají v sušené formě.

Ryby

  • Kvasnice potenciální náhrada rybí moučky.
  • Buněčné stěny v pivovarských kvasnicích mohou mít nízkou stravitelnost, proto mohou být odstraněny nebo narušeny, aby se zlepšila hodnota krmiva.
  • Lososovité - na rozdíl od savců jsou schopni zvládat vysoké dietetické hladiny nukleových kyselin na základě jejich velmi aktivní jaterní urikázy. Kvasnice mohou nahradit až 50% bílkovin z rybích mouček bez negativních účinků na užitkovost ryb. Zařazení 30% pivovarských kvasnic do KD zlepšilo účinnost krmiva a růst ryb.
  • Ostatní druhy ryb - až 30% pivovarských kvasnic neovlivnilo příjem krmiva ani růst ryb.
  • Byla zlepšena konverze krmiva a také retence N.
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky