Sojové pokrutiny - Soybean cake

GLYCINE MAX

Zařazení

  • Bílkovinné krmivo
  • Vedlejší produkt zpracování olejnin

Popis a charakteristika

  • Při mechanickém procesu sójové boby praskají, suší se, zahřívají (napařují se) a plní do mechanického lisu, vločky se suší a rozemelou.
  • Po vysušení za sucha se protlačí šnekovým lisem k extrakci oleje
  • Teplo generované třením šnekového lisu ničí antinutriční faktory v surové sóji
  • Pokrutiny mají vyšší hladiny zbytkového oleje (energie), nižší obsah bílkovin, vyšší podíl by-pass proteinu a jsou chutnější než jiné produkty z olejnin
  • Existuje mnoho variací procesů, které zlepšují hodnotu bílkovin obtokem v bachoru pro přežvýkavce

Možná rizika, antinutriční látky

  • Rafinóza a stachyóza - mohou způsobit nadýmání a průjem, které mohou zvýšit rychlost průchodu tráveniny GIT a snížit stravitelnost a vstřebávání živin z krmiva
  • Fytáty - jejich vysoký obsah vyžaduje doplnění anorganických zdrojů fosforu (70% vázáno na kyselinu fytovou) u monogastrických zvířat, který se poté dostává do prostředí a znečišťuje jej (eutrofizace vod); váží zinek, kterého je poté v krmivu nízká hladina. Lze přidávat i fytázu pro zmírnění potíži.
  • Nedostatek vitamínu B, což u prasat může způsobit problémy s reprodukcí a výkonem
  • Inhibitory trypsinu
  • Lektiny, strumigeny a fytoestrogeny (genistein); problémy zejména u březích krav
  • Neškrobové polysacharidy - snižují přírůstek hmotnosti, účinnost krmení a zdánlivou metabolizovatelnou energii u brojlerů, snižují stravitelnost proteinu, škrobu a tuku, zvyšují mikrobiální aktivitu (fermentace) a mohou způsobovat střevní poruchy. Lze eliminovat pomocí přídavku xylanázy, proteázy a amylázy u prasat a drůbeže

Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorií zvířat

Přežvýkavci

  • Důležitá součást krmných dávek díky vysokému obsahu bílkovin, dobré rovnováze AMK, vysoké stravitelnosti buněčné stěny
  • Zdroj RUP v krmné dávce
  • Míra začlenění do KD je až 30%

Prasata

  • Preferovaný zdroj bílkovin kvůli obsahu vysoce stravitelných esenciálních AMK (lysin, threonin, tryptofan, izoleucin)
  • Dobrým doplňkem k obilovinám s nižším obsahem AMK, ale vyšším obsahem sirných AMK (zejména methioninu)
  • Lze využít u všech věkových kategorií, tvoří až 30 % KD

Drůbež

  • Podobné využití jako u sójového extrahovaného šrotu

Koně

  • Podobné využití jako u sójového extrahovaného šrotu

Králíci

  • Tvoří zpravidla 15-20% KD
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky