Sojové pokrutiny - Soybean cake
GLYCINE MAX
Zařazení
- Bílkovinné krmivo
- Vedlejší produkt zpracování olejnin
Popis a charakteristika
- Při mechanickém procesu sójové boby praskají, suší se, zahřívají (napařují se) a plní do mechanického lisu, vločky se suší a rozemelou.
- Po vysušení za sucha se protlačí šnekovým lisem k extrakci oleje
- Teplo generované třením šnekového lisu ničí antinutriční faktory v surové sóji
- Pokrutiny mají vyšší hladiny zbytkového oleje (energie), nižší obsah bílkovin, vyšší podíl by-pass proteinu a jsou chutnější než jiné produkty z olejnin
- Existuje mnoho variací procesů, které zlepšují hodnotu bílkovin obtokem v bachoru pro přežvýkavce
Možná rizika, antinutriční látky
- Rafinóza a stachyóza - mohou způsobit nadýmání a průjem, které mohou zvýšit rychlost průchodu tráveniny GIT a snížit stravitelnost a vstřebávání živin z krmiva
- Fytáty - jejich vysoký obsah vyžaduje doplnění anorganických zdrojů fosforu (70% vázáno na kyselinu fytovou) u monogastrických zvířat, který se poté dostává do prostředí a znečišťuje jej (eutrofizace vod); váží zinek, kterého je poté v krmivu nízká hladina. Lze přidávat i fytázu pro zmírnění potíži.
- Nedostatek vitamínu B, což u prasat může způsobit problémy s reprodukcí a výkonem
- Inhibitory trypsinu
- Lektiny, strumigeny a fytoestrogeny (genistein); problémy zejména u březích krav
- Neškrobové polysacharidy - snižují přírůstek hmotnosti, účinnost krmení a zdánlivou metabolizovatelnou energii u brojlerů, snižují stravitelnost proteinu, škrobu a tuku, zvyšují mikrobiální aktivitu (fermentace) a mohou způsobovat střevní poruchy. Lze eliminovat pomocí přídavku xylanázy, proteázy a amylázy u prasat a drůbeže
Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorií zvířat
Přežvýkavci
- Důležitá součást krmných dávek díky vysokému obsahu bílkovin, dobré rovnováze AMK, vysoké stravitelnosti buněčné stěny
- Zdroj RUP v krmné dávce
- Míra začlenění do KD je až 30%
Prasata
- Preferovaný zdroj bílkovin kvůli obsahu vysoce stravitelných esenciálních AMK (lysin, threonin, tryptofan, izoleucin)
- Dobrým doplňkem k obilovinám s nižším obsahem AMK, ale vyšším obsahem sirných AMK (zejména methioninu)
- Lze využít u všech věkových kategorií, tvoří až 30 % KD
Drůbež
- Podobné využití jako u sójového extrahovaného šrotu
Koně
- Podobné využití jako u sójového extrahovaného šrotu
Králíci
- Tvoří zpravidla 15-20% KD