Sojový extrahovaný šrot - Soybean meal
GLYCINE MAX
Zařazení
- Bílkovinné krmivo
- Vedlejší produkt zpracování olejnin
Popis a charakteristika
- Nejdůležitější zdroj proteinů používaný k výživě hospodářských zvířat
- Extrahována bývá většinou rozpouštědlem (následným sušením se odstraní rozpouštědlo), lze i mechanicky (vyšší obsah zbytkového tuku), tepelným ošetřením během získávání tuku dochází k deaktivaci termolabilních enzymů a toxických látek
- Tepelné opracování odstraňuje inhibitory ureázy a trypsinu, přílišné však způsobí Maillardovu reakci, která sníží koncentraci a dostupnost tepelně citlivých AMK (lysinu) a potlačuje degradaci fytátu v bachoru, čímž se snižuje dostupnost fosforu
- Je velmi chutná, má nízký obsah hrubé vlákniny, ale vysoký obsah bílkovin
- Má také dobrý profil aminokyselin a obsahuje velké množství lysinu, tryptofanu, threoninu a isoleucinu, které jsou dobře stravitelné
- Využívá se ve výživě dojnic pro vyvážení AMK při zkrmování vojtěšky nebo vedlejších produktů z kukuřice
Možná rizika, antinutriční látky
- Rafinóza a stachyóza - mohou způsobit nadýmání a průjem, které mohou zvýšit rychlost průchodu tráveniny GIT a snížit stravitelnost a vstřebávání živin z krmiva
- Fytáty - jejich vysoký obsah vyžaduje doplnění anorganických zdrojů fosforu (70% vázáno na kyselinu fytovou) u monogastrických zvířat, který se poté dostává do prostředí a znečišťuje jej (eutrofizace vod); váží zinek, kterého je poté v krmivu nízká hladina. Lze přidávat i fytázu pro zmírnění potíži.
- Nedostatek vitamínu B, což u prasat může způsobit problémy s reprodukcí a výkonem
- Inhibitory trypsinu
- Lektiny, strumigeny a fytoestrogeny (genistein); problémy zejména u březích krav
- Neškrobové polysacharidy - snižují přírůstek hmotnosti, účinnost krmení a zdánlivou metabolizovatelnou energii u brojlerů, snižují stravitelnost proteinu, škrobu a tuku, zvyšují mikrobiální aktivitu (fermentace) a mohou způsobovat střevní poruchy. Lze eliminovat pomocí přídavku xylanázy, proteázy a amylázy u prasat a drůbeže
Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorií zvířat
Přežvýkavci
- Důležitá součást krmných dávek díky vysokému množství bílkovin degradovatelných v bachoru, dobré rovnováze AMK, vysoké stravitelnosti buněčné stěny
- Velmi chutné
- Míra začlenění do KD je až 30%
- Skot - pozitivní vliv na příjem krmiva, dojivost a obsah mléčných bílkovin. U telat mladších 3 měsíců je první limitující obsah AMK (methioninu, lysinu a tryptofanu)
- Ovce - vhodné ke krmení březích a kojících bahnic
Prasata
- Preferovaný zdroj bílkovin kvůli obsahu vysoce stravitelných esenciálních AMK (lysin, threonin, tryptofan, izoleucin)
- Dobrým doplňkem k obilovinám s nižším obsahem AMK, ale vyšším obsahem sirných AMK (zejména methioninu)
- Lze využít u všech věkových kategorií, tvoří až 30 % KD
Drůbež
- Sójový extrahovaný šrot je hlavním a preferovaným zdrojem bílkovin pro všechny druhy drůbeže (vzhledem k množství a kvalitě jejího proteinu a AMK)
- Krmné směsi tvořené kukuřičným a sójovým šrotem poskytují vyrovnané množství všech esenciálních AMK s výjimkou methioninu (což se řeší přidání syntetického)
- Tvoří až 40 % KD
Koně
- Vhodné pro zařazení do krmných dávek koní
Králíci
- Tvoří zpravidla 15-20% KD
Ryby
- Nejvhodnější náhrada rybích mouček
- Chutné pro většinu ryb, u lososů atlantických se ale jako nepříznivý účinek objevila enteritida
Korýši
- Krevety a krevetky - u mořských krevet se jako krmení využívá již od 80. let jako náhrada rybí moučky
Krabi - Nejvyšší stravitelnost sušiny, bílkovin a energie, pokud sójový extrahovaný šrot tvoří 30 % KD