Sojový extrahovaný šrot - Soybean meal

GLYCINE MAX

Zařazení

  • Bílkovinné krmivo
  • Vedlejší produkt zpracování olejnin

Popis a charakteristika

  • Nejdůležitější zdroj proteinů používaný k výživě hospodářských zvířat
  • Extrahována bývá většinou rozpouštědlem (následným sušením se odstraní rozpouštědlo), lze i mechanicky (vyšší obsah zbytkového tuku), tepelným ošetřením během získávání tuku dochází k deaktivaci termolabilních enzymů a toxických látek
  • Tepelné opracování odstraňuje inhibitory ureázy a trypsinu, přílišné však způsobí Maillardovu reakci, která sníží koncentraci a dostupnost tepelně citlivých AMK (lysinu) a potlačuje degradaci fytátu v bachoru, čímž se snižuje dostupnost fosforu
  • Je velmi chutná, má nízký obsah hrubé vlákniny, ale vysoký obsah bílkovin
  • Má také dobrý profil aminokyselin a obsahuje velké množství lysinu, tryptofanu, threoninu a isoleucinu, které jsou dobře stravitelné
  • Využívá se ve výživě dojnic pro vyvážení AMK při zkrmování vojtěšky nebo vedlejších produktů z kukuřice

Možná rizika, antinutriční látky

  • Rafinóza a stachyóza - mohou způsobit nadýmání a průjem, které mohou zvýšit rychlost průchodu tráveniny GIT a snížit stravitelnost a vstřebávání živin z krmiva
  • Fytáty - jejich vysoký obsah vyžaduje doplnění anorganických zdrojů fosforu (70% vázáno na kyselinu fytovou) u monogastrických zvířat, který se poté dostává do prostředí a znečišťuje jej (eutrofizace vod); váží zinek, kterého je poté v krmivu nízká hladina. Lze přidávat i fytázu pro zmírnění potíži.
  • Nedostatek vitamínu B, což u prasat může způsobit problémy s reprodukcí a výkonem
  • Inhibitory trypsinu
  • Lektiny, strumigeny a fytoestrogeny (genistein); problémy zejména u březích krav
  • Neškrobové polysacharidy - snižují přírůstek hmotnosti, účinnost krmení a zdánlivou metabolizovatelnou energii u brojlerů, snižují stravitelnost proteinu, škrobu a tuku, zvyšují mikrobiální aktivitu (fermentace) a mohou způsobovat střevní poruchy. Lze eliminovat pomocí přídavku xylanázy, proteázy a amylázy u prasat a drůbeže

Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorií zvířat

Přežvýkavci

  • Důležitá součást krmných dávek díky vysokému množství bílkovin degradovatelných v bachoru, dobré rovnováze AMK, vysoké stravitelnosti buněčné stěny
  • Velmi chutné
  • Míra začlenění do KD je až 30%
  • Skot - pozitivní vliv na příjem krmiva, dojivost a obsah mléčných bílkovin. U telat mladších 3 měsíců je první limitující obsah AMK (methioninu, lysinu a tryptofanu)
  • Ovce - vhodné ke krmení březích a kojících bahnic

Prasata

  • Preferovaný zdroj bílkovin kvůli obsahu vysoce stravitelných esenciálních AMK (lysin, threonin, tryptofan, izoleucin)
  • Dobrým doplňkem k obilovinám s nižším obsahem AMK, ale vyšším obsahem sirných AMK (zejména methioninu)
  • Lze využít u všech věkových kategorií, tvoří až 30 % KD

Drůbež

  • Sójový extrahovaný šrot je hlavním a preferovaným zdrojem bílkovin pro všechny druhy drůbeže (vzhledem k množství a kvalitě jejího proteinu a AMK)
  • Krmné směsi tvořené kukuřičným a sójovým šrotem poskytují vyrovnané množství všech esenciálních AMK s výjimkou methioninu (což se řeší přidání syntetického)
  • Tvoří až 40 % KD

Koně

  • Vhodné pro zařazení do krmných dávek koní

Králíci

  • Tvoří zpravidla 15-20% KD

Ryby

  • Nejvhodnější náhrada rybích mouček
  • Chutné pro většinu ryb, u lososů atlantických se ale jako nepříznivý účinek objevila enteritida

Korýši

  • Krevety a krevetky - u mořských krevet se jako krmení využívá již od 80. let jako náhrada rybí moučky
  • Krabi - Nejvyšší stravitelnost sušiny, bílkovin a energie, pokud sójový extrahovaný šrot tvoří 30 % KD

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky