Syrovátka - Whey
Zařazení
- Polobílkovinné krmivo
- Vedlejší živočišné produkty, produkty živočišného původu
Popis a charakteristika
- Syrovátka je tekutý produkt zbylý po výrobě sýra
- Obsah sušiny kolem 7%
- Většina tuku a kaseinu se vypotřebovalo při procesu výroby sýra
- Vysoký obsah laktózy a minerálů
- Může být také využita jako zdroj tekutin
- Dva typy:
- Čerstvá syrovátka - nezkvašená, nestabilní a musí se zkrmit co nejdříve po výrobě
- Kyselá syrovátka - zkvašená, stabilnější, méně chutná
- Dehydratací a sušením získáme sušenou syrovátku
Možná rizika, antinutriční látky
- Syrovátku bychom měli pasterizovat, abychom zajistili destrukci všech potenciálních patogenů
Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat
Přežvýkavci
- Důležité je postupné navykání stejně jako dostatek sena, abychom zabránili průjmům
- Syrovátka může u KD bahnic částečně nahradit šroty olejnatých semen
- Hovězí dobytek může být krmen max. 25-30% z denního příjmu sušiny za předpokladu, že dostávají adekvátní porci sena
- Zařazení syrovátky do KD rostoucích býků zvyšuje % propionátu a snižuje % acetátu v bachoru
- Sušená syrovátka může v krmných programech telat nahradit až 1/3 sušeného mléka bez negativního dopadu na přírůstky a konverzi krmiva
Prasata
- Ad libitum přístup k tekuté syrovátce neprokázal žádný negativní dopad
- Syrovátkový koncentrát je dobrým krmivem pro mladá rostoucí prasata
- Je potřeba brát v úvahu vysoký obsah laktózy
Drůbež
- Nejlepších výsledků dosahuje přídavek sušené syrovátky v množství 3% do počátečních směsí a 2% do dokončovacích směsí pro brojlery
- Syrovátka je schopna nahradit komerční suplementy bez jakéhokoliv dopadu na užitkovost