Syrovátka - Whey

Zařazení

  • Polobílkovinné krmivo
  • Vedlejší živočišné produkty, produkty živočišného původu

Popis a charakteristika

  • Syrovátka je tekutý produkt zbylý po výrobě sýra
  • Obsah sušiny kolem 7%
  • Většina tuku a kaseinu se vypotřebovalo při procesu výroby sýra
  • Vysoký obsah laktózy a minerálů
  • Může být také využita jako zdroj tekutin
  • Dva typy:
  1. Čerstvá syrovátka - nezkvašená, nestabilní a musí se zkrmit co nejdříve po výrobě
  2. Kyselá syrovátka - zkvašená, stabilnější, méně chutná
  • Dehydratací a sušením získáme sušenou syrovátku

Možná rizika, antinutriční látky

  • Syrovátku bychom měli pasterizovat, abychom zajistili destrukci všech potenciálních patogenů

Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat

Přežvýkavci

  • Důležité je postupné navykání stejně jako dostatek sena, abychom zabránili průjmům
  • Syrovátka může u KD bahnic částečně nahradit šroty olejnatých semen
  • Hovězí dobytek může být krmen max. 25-30% z denního příjmu sušiny za předpokladu, že dostávají adekvátní porci sena
  • Zařazení syrovátky do KD rostoucích býků zvyšuje % propionátu a snižuje % acetátu v bachoru
  • Sušená syrovátka může v krmných programech telat nahradit až 1/3 sušeného mléka bez negativního dopadu na přírůstky a konverzi krmiva

Prasata

  • Ad libitum přístup k tekuté syrovátce neprokázal žádný negativní dopad
  • Syrovátkový koncentrát je dobrým krmivem pro mladá rostoucí prasata
  • Je potřeba brát v úvahu vysoký obsah laktózy

Drůbež

  • Nejlepších výsledků dosahuje přídavek sušené syrovátky v množství 3% do počátečních směsí a 2% do dokončovacích směsí pro brojlery
  • Syrovátka je schopna nahradit komerční suplementy bez jakéhokoliv dopadu na užitkovost
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky