Žito/Rye grain

Secale cereale

1) Zařazení  

  • Sacharidové krmivo, obilnina

 
2) Popis a charakteristika 

  • Pěstuje se zejména v chladných oblastech (teplotní tolerance až 3-31 °C), relativně odolný proti suchu a kyselým půdám
  • Důležitý hlavně pro výrobu chleba, žitné, whisky a ethanolu
  • Vzniklo pravděpodobně v jihozápadní Asii
  • Obsahuje asi 10 % bílkovin, nízký obsah vlákniny, vysoký obsah škrobu (potenciálně cenný jako zdroj energie s nízkou vlákninou)
  • V našich podmínkách ke krmení výjimečně (spíše části méně vhodné pro lidskou výživu a většinou pro skot ve výkrmu, popřípadě dojnicím)
  • Je méně chutné, zpravidla se míchá s jinými krmnými komponentami pro zvýšení chutnosti
  • Často mívá nepříznivý dietetický účinek způsobující trávicí poruchy (zejména u prasat a drůbeže)
  • U prasat však byl potvrzen i příznivý vliv na jakost masa a tuku
  • Zkrmování čerstvého žita koním se dává do souvislosti se zánětem kopytní škáry
  • Doporučuje se zvířata na žito postupně navykat, nezkrmovat ho ve vyšších dávkách než ¼ podílu jadrných krmiv, mláďatům, vysokobřezím zvířatům a drůbeži, u klisen může způsobit potrat (nebezpečný je zejména kvůli pravděpodobnému výskytu námele)
  • U překračování maximálních dávek může dojít k ochrnutí končetin
  • Ergotismus - "oheň svatého Antonína" Žito je náchylné ke kontaminaci Claviceps purpurea, která produkuje alkaloidy s vazokontrikčními a neurotoxickými vlastnostmi Vede k nekróze končetin, vrávorání, kulhání, hypertermii, případně až k smrti U prasnic způsobuje reprodukční problémy, potraty, agalakcii, méně selat ve vrhu 1-2 % námelu v krmivu výrazně snižují příjem krmiva i nárůst hmotnosti Může způsobovat též výrazný problém při výrobě destilátů a ostatních vedlejších výrobků ze žita, neboť odstraněním škrobu se mykotoxiny koncentrují
  • Prašnost - Pro snížení prašnosti se žito hrubě rozdrtí a přidá se k němu tuk či rostlinný olej

3) Možná rizika, antinutriční látky   

  • Arabinoxylany, betaglukany
  • Resorcinol

4) Využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorii zvířat

Přežvýkavci:

  • Vzhledem k vysoké hustotě a energetické stravitelnosti přes 80 % má žito vysokou metabolizovatelnou energetickou hodnotu (blíží se ke kukuřici a ječmenu, vyšší než u ovsa)

  • Hodnota bílkovin je poměrně nízká, obsah stravitelných bílkovin je asi 10 %

  • Vzhledem k riziku výskytu námelu došlo k omezení užití žita

  • Bývá použito ve startérech a u dojnic, kde má podobné vlastnosti jako zrno ječmene

  • Vysoký obsah rychle rozložitelného škrobu

Prasata:

  • Zrno i vedlejší produkty mohou obsahovat několik toxických antinutričních faktorů, které snižují chutnost a nutriční hodnoty

  • Zejména námel má negativní vliv na zdraví a výkonnost prasat

  • Stravitelná, metabolizovatelná a netto energie jsou nižší než u pšenice a kukuřice, ale vyšší než u ovsa a ječmene (u rostoucích prasat je stravitelná energie vyšší než u ječmene à 84>81%)

  • Stravitelnost aminokyselin je v zrnu nižší než u pšenice a ječmene

  • Rostoucí prasata - Žitné zrno by nemělo být zkrmováno ihned po
    odstavu, protože může způsobit poruchy GIT Růst prasat byl pomalejší než při krmení ječmenem U nepeletovaných KD byl výkon zvířat nižší, u
    peletovaných byl však shodný s peletovaným ječmenem Bazální strava pro rostoucí prasata = pšenice, žito, ječmen v poměru 25:25:25, Ve srovnání s krmivy na bázi kukuřice dosáhl vyššího příjmu krmiva, lepšího poměru krmení:zisk a lepšího výkonu zvířat

  • U prasat dokončujících růst byly koeficienty stravitelnosti a hrubého proteinu výrazně vyšší než ve stravě na ječmeni Prasata krmena žitem (s nižší i normální viskozitou, s i bez suplementace enzymy) přibývala výrazně rychleji s lepší konverzí krmiv než prasata krmená ječmenem Kanci rostly rychleji a měli větší příjem krmiva než prasnice Bylo dokázáno, že nižší viskozita a suplementace enzymů neměla příznivý vliv na výkon prasat ani jatečné vlastnosti

  • Prasnice - Kvůli škodlivému účinku ergotismu na reprodukční vlastnosti (potrat, agalakcie, ztráta selat při porodu) by mělo být podáváno březím prasnicím pouze žito bez námele, Doporučení pro zařazení žitného zrna do diety závisí na druhu produkce (u ekologického chovu 40 % výživy, u komerčních 10 %, u konvenčních by žito nemělo být použito)

Drůbež:

  • Žito není pro drůbež příliš cenné kvůli arabinoxylanům a beta-glukanům (zvýšení viskozity tráveniny, narušení trávení a absorpce)

  • Výsledkem je lepivý trus a potíže s končetinami

  • Při podávání kuřatům je žito rachitogenní a zpomalující růst (což bylo zjištěno při náhradě kukuřice a pšenice žitem)

  • U rostoucích kuřat je doporučeno vyřadit žito zcela z krmné dávky

  • Využívá se při experimentech pro testování enzymů a studiích o viskozitě

  • Přidávání enzymů a postupné přivykání zvířat na KD obsahující žito vede ke zmírnění škodlivých účinků na výkon zvířat (starší zvířata jsou méně citlivá)

  • U rostoucích kuřat (4-22 dní) přidání xylanázy a beta-glukanázy ke stravě se žitem zlepšilo přírůstek hmotnosti, příjem krmiva a snížil se příjem vody

  • Byla také zvýšena stravitelnost živin a metabolizovatelná energie

Králíci:

  • Žito lze zkrmovat bez specifických omezení

  • Ve vyvážené stravě podporuje růst obdobně jako triticale bez negativního vlivu na zdravotní stav

  • Nebyly pozorovány ani rozdíly v růstu a zdraví výkrmových králíků

  • Přidání beta-glukanázy nedokázalo zlepšit výkon králíka

Ryby:

  • Tilápie nilská - Zvýšení viskozity a snížení obsahu sušiny v trávenině, avšak bez negativního vlivu na digestibilitu, což lze vysvětlit sníženou absorpcí sodíku ve vztahu k začlenění žitného zrna a jeho negativních účinků) na střevní vodní bilanci

  • Sumeček africký (Keříčkovec červenolemý) - Nižší stravitelnost bílkovin a tuků, nižší koncentrace cholesterolu v plazmě, ale bez škodlivého vlivu na výkon ryby

  • Kapr obecný - Zvýšení stravitelnosti bílkovin, zvýšení obsahu tuku a energie (vyšší úroveň než u čiroku a pšeničných otrub)

  • Losos - Předvařené žito a předvařená pšenice v 10-15 % nahradily rybí moučku, Stravitelnost hrubého proteinu, tuku a škrobu se mezi pšenicí a žitem nelišila Žito však mělo nižší energetickou hodnotu a
    stravitelnost sušiny, stravitelnost škrobu z předvařeného žita byla 52%

Tabulka nutričních hodnot (Feedipedia, 2011, Sauvant et al. 2004)

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky